Вареники з картоплею є популярна страва, завдяки простоті приготування і неймовірним смаком. Вони нагадують пельмені, тільки в якості начинки, зазвичай, виступає не м’ясо, а інші інгредієнти.
У сьогоднішній статті розглянемо покрокові рецепти приготування з картоплею. Блюдо виходить простим і низькокалорійним, тому не обтяжує шлунок.
Звичайно, простіше купити вареники з картоплею в магазині. Але в цьому випадку, ви не будете впевнені в якості продукту. А в домашніх умовах можна зробити смачну страву з натуральних інгредієнтів. Існує кілька варіантів приготування, які розглянемо в цій статті.
Вареники з картоплею і грибами: покроково готуємо вдома
Домашні страви завжди виходять смачними, якщо їх правильно приготувати. Пропоную простий рецепт вареників з ситної начинкою зі звичайних продуктів.
Інгредієнти:
- 300 г борошна;
- 150 мл води;
- 0,5 ч. л харчової солі;
- 1 ст. л соняшникової олії;
- 300 г грибів;
- 250 г картопляного пюре;
- 1 цибулина;
- 20 г вершкового масла;
- Мелений чорний перець;
- Сіль за смаком.
Приготування:
- Заздалегідь відварюємо картоплю і робимо з нього пюре. Залишаємо остигати;
- У глибоку ємність висипаємо просіяне борошно, додаємо трохи солі, рослинна олія і воду. Замішуємо тісто, формуючи з нього кулю. Накриваємо ємність рушником і даємо відпочити масі;
- Тим часом займемося начинкою. Для цього на вершковому маслі обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
- Потім додаємо в сковороду нарізані гриби. Після випаровування рідини, солимо, перчимо і через пару хвилин знімаємо з плити;
- Обсмажені продукти змішуємо з картопляним пюре;
- На робочу поверхню висипаємо трохи борошна, відрізаємо шматок тіста розкачуємо його в пласт. Вирізаємо кружечки. Із залишків тіста також розкочуємо пласт і продовжуємо процедуру;
- Кружечки наповнюємо начинкою, защепляем краю, формуючи вареники.
Заготовки відправляємо в каструлю з киплячою підсоленою водою і варимо близько 3-5 хвилин. Коли вареники спливуть, що через 30 секунд витягуємо з каструлі.
Викладаємо на тарілку і подаємо зі свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Ліниві вареники з картоплею
Якщо у вас мало часу, але захотілося приготувати вареники, то скористайтеся рецептом для лінивих людей. Процес набагато простіше і легше, тому забирає небагато часу.
Інгредієнти:
- 3 картоплини;
- 3 головки цибулі;
- 30 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 150 г борошна;
- Харчова сіль за смаком.
Приготування:
- Картопля промиваємо, очищаємо від шкірки і ріжемо на великі шматки. Відправляємо в каструлю, заливаємо водою і злегка підсолюємо;
- Готовність перевіряємо ножем. Після цього знімаємо з плити і зливаємо воду. Додаємо невеликий шматочок масла, і розминаємо в пюре;
- Ріпчасту цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до прозорості, потім додаємо вершкове масло і готуємо ще пару хвилин;
- Половину обсмаженого лука відправляємо в каструлю з пюре і перемішуємо. Залишаємо остигати;
- Коли маса охолоне, то розбиваємо в неї яйце;
- Висипаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто;
- Тепер стіл посипаємо борошном, викладаємо приготовану масу, скачуємо в ковбаску і ділимо на порційні шматочки;
- Кожен вареник обвалюємо в борошні і відправляємо в каструлю з киплячою водою. Готуємо близько 3 хвилин, поки всі вареники не спливуть;
- Виймаємо шумівкою і перекладаємо в сковороду з рештою цибулі. Обсмажуємо пару хвилин.
Смачне блюдо готове. Можна подавати його з зеленню або зі сметаною на ваш смак.
Як приготувати вареники з сирою картоплею і салом
Пропоную вам ще один варіант приготування, якщо ви любите ситні страви і не переживаєте за свою фігуру. Вареники виходять неймовірно смачними, вашим друзям і гостям сподобаються.
Інгредієнти:
- 400 г борошна;
- 1 яйце;
- 1 ч. л цукру;
- 1 ч. л солі;
- 4 ст. л рослинного масла;
- 2 цибулини;
- 12 картоплин;
- Сало.
Приготування:
- Прямо на стіл просіваємо борошно, і в центрі робимо поглиблення;
- В середину додаємо цукор з сіллю, збите яйце, а також соняшникова олія. Додаючи теплу воду, починаємо замішувати тісто. У нас повинна вийти еластична маса;
- Перекладаємо в поліетиленовий пакет і залишаємо відпочивати на 15-20 хвилин;
- Тим часом картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й обсушуємо на паперовому рушнику. Натираємо на крупній тертці і відкидаємо на сито, щоб позбутися від зайвої рідини;
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо;
- Шматок сала також подрібнюємо на тертці;
- Тепер всі інгредієнти змішуємо, перчимо і солимо за смаком;
- Коли тісто відпочине, то відрізаємо від нього шматок і скачуємо в ковбаску, від якої відрізаємо невеликі шматки;
- Заготовки розгортаємо в тонкі кружечки, викладаємо на них начинку і защепляем краю;
- У каструлю з киплячою водою за бажанням додаємо лавровий лист, трохи перцю і солі;
- Закладаємо вареники і варимо до того моменту, поки вони не спливуть на поверхню.
Можете подавати з перцем, аджикою, зеленню або сметаною на ваш смак. Приємного апетиту!
Рецепт вареників з картоплею на кефірі
Якщо зробити ніжне тісто, то страва виходить, пальчики оближеш. При цьому процес приготування досить простий, вся справа в одному інгредієнт, який ми будемо використовувати для того, щоб зробити тісто.
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру;
- 700 р борошна;
- 1 ч. л соди;
- Щіпка солі;
- Картопля;
- Цибуля.
Приготування:
- Щоб вийшло ніжне тісто, рекомендується використовувати домашній кефір або біо. Він обов’язково повинен бути кімнатної температури;
- У ємність з кефіром додаємо сіль, соду і ретельно перемішуємо кухонним віночком. Залишаємо на 5 хвилин;
- Після чого додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Маса повинна вийти м’якою, але не липкою;
- Заздалегідь відварюємо картоплю розминаємо його в пюре. Також обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
- Частину цибулі залишаємо, а інші продукти змішуємо разом з подрібненим кропом;
- Готове тісто розрізаємо на кілька частин. Розгортаємо в пласт товщиною 5 мм і вирізаємо кружечки за допомогою склянки;
- На заготівлю викладаємо начинку, складаємо і защепляем краю;
- Вареники відправляємо в киплячу воду і варимо до тих пір, поки вони не спливуть. Після чого готуємо ще пару хвилин і виймаємо шумівкою.
Страву посипаємо рештою цибулі і при бажанні додаємо вершкове масло. Приємного апетиту!
Пісні вареники з картоплею і цибулею
Якщо ви з якихось причин віддаєте перевагу пісні страви, то пропоную вам наступний варіант приготування смачних вареників з картоплею.
Інгредієнти:
- 4 картоплини;
- 1 головка цибулі;
- 2 склянки борошна;
- Сіль;
- 2 ст. л соняшникової олії;
- 1 склянку окропу.
Приготування:
- У тарілку просіваємо борошно, змішуємо її з сіллю. В центрі робимо лунку, в яку вливаємо окріп і масло;
- Розмішуємо до утворення маси з грудками і залишаємо остигати;
- На наступному етапі вимішуємо до однорідної суміші, після чого мнемо руками на столі. Якщо тісто буде прилипати, то робочу поверхню злегка присипте борошном. Перекладаємо в миску і накриваємо рушником. Залишаємо відпочивати на 20 хвилин;
- В іншій ємності змішуємо подрібнену цибулю і сиру картоплю. Трохи підсолюємо і відкидаємо на сито, щоб стекла зайва рідина;
- Тісто ріжемо на кілька частин і розгортаємо в пласт. За допомогою склянки вирізаємо кілька кружечків;
- В заготовку викладаємо, приготовлену начинку і ліпимо вареники, можете зробити це у формі чіпця або звичним способом.
Варимо в киплячій воді близько 10 хвилин. Потім виймаємо шумівкою, перекладаємо в тарілку і поливаємо олією, щоб вареники не злиплися. Подавайте з обсмаженою цибулею або сметаною.
Покроковий рецепт вареників з картоплею і фаршем
Для приготування ситного страви, скористайтеся наступним простим рецептом. Такі вареники особливо сподобаються чоловікам. Тому беріть на замітку даний спосіб приготування.
Інгредієнти:
- 8 картоплин;
- 250 р фаршу;
- 500 г борошна;
- 2 яйця;
- 1 стакан води;
- Сіль і спеції.
Приготування:
- У миску просіваємо борошно, трохи підсолюємо і в середині робимо поглиблення, в яке розбиваємо яйця і вливаємо воду. Перемішуємо вручну до отримання еластичного і м’якого тіста;
- Картопля очищаємо, відварюємо в підсоленій воді, після чого розминаємо в пюре;
- Будь фарш обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору;
- В тарілці змішуємо картоплю з фаршем, додаємо за смаком спеції і сіль;
- Тісто розрізаємо на кілька шматків. З них скручуємо ковбаску, яку нарізаємо на порційні шматочки, які розгортаємо в маленькі коржики;
- На заготівлі викладаємо начинку і звертаємо защепляем краю, як вам буде зручніше;
- Вареники закидаємо в каструлю з киплячою водою. Після того, як вони спливуть, варимо на середньому вогні 5-8 хвилин.
Ситне і смачне блюдо готове, можете подавати до столу. Приємного апетиту!
Як зробити смачні вареники з картоплею і печінкою
Якщо ви любите печінку, то вам сподобається наступний рецепт чудового і ситного страви. Готується воно дуже просто і досить швидко.
Інгредієнти:
- 1 кг борошна;
- 500 мл води;
- 1 ч. л харчової солі;
- 1 ч. л. рослинної олії;
- 600 г картоплі;
- 3 головки цибулі;
- 300 г печінки;
- Рослинне масло і сіль.
Приготування:
- Борошно просіваємо в таз або глибоку миску;
- В центрі робимо лунку і вливаємо в неї підсолену воду, а також рослинна олія;
- Акуратно розмішуємо ложкою, щоб не втекла вода, коли суміш стане густою, то вимішуємо руками в ємності, а потім на столі протягом декількох хвилин, поки маса не стане м’якою і еластичною;
- Перекладаємо в ємність, накриваємо кришкою або рушником на кілька хвилин, щоб тісто відпочило;
- Для вареників нам знадобиться 800 г, а решту можете прибрати в морозилку;
- Печінка закладаємо в каструлю з холодною водою і варимо близько 15 хвилин;
- У сковороді з розігрітим маслом обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, потім додаємо нарізану відварену печінку, при бажанні підсолюємо і перчимо;
- Картопля закладаємо в каструлю з киплячою водою, повністю відварюємо і розминаємо в пюре;
- Підготовлені продукти перемішуємо в одній мисці;
- Скачуємо тісто ковбаскою і ріжемо на кілька частин, злегка їх приминаем і обвалюють у борошні, після чого розгортаємо в невеликі кружечки;
- Тепер викладаємо начинку на заготовки і формуємо вареники, тобто просто защепляем краю;
- Відправляємо в киплячу воду і варимо 3-4 хвилини;
- Тим часом обсмажуємо цибулю, нарізану кільцями;
- Вареники викладаємо на тарілку і прикрашаємо зеленню.
Апетитне блюдо можна відразу подавати до столу. Приємного апетиту!
Готуємо вдома вареники з картоплею на молоці
При наявності вільного часу, спробуйте приготувати смачну страву за наступним рецептом. Це того варто, так як вареники виходять набагато смачніше і апетитніше.
Інгредієнти:
- 600 г картоплі;
- 200 г грибів;
- 600 г пшеничного борошна;
- 200 мл молока;
- 2 яйця;
- 2 ст. л соняшникової олії;
- Сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Молоко кімнатної температури змішуємо з яйцями і маслом до утворення однорідної суміші;
- Порційно додаємо просіяне борошно і починаємо вимішувати тісто. Потім прибираємо його в холодильник на 20-30 хвилин;
- Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді, а потім розминаємо в пюре;
- Печериці нарізаємо і обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом;
- Змішуємо підготовлені інгредієнти, при необхідності додаємо трохи солі і спеції;
- Частину тіста розкачуємо в тонкий пласт і вирізаємо з нього кружечки за допомогою чашки або склянки;
- У центр заготовки викладаємо начинку і защипуємо краю;
- Відправляємо в киплячу воду і варимо до тих пір, поки вареники не спливуть.
Викладаємо на тарілку, посипаємо зеленню при бажанні і додаємо сметану або майонез.
Рецепт вареників з квашеною капустою і картоплею
Любите експериментувати на кухні? Тоді скористайтеся наступним способом приготування смачної страви. Воно виходить не тільки ситним, але і корисним.
Інгредієнти:
- 11 ст. л борошна;
- 200 мл води;
- 1 ч. л харчової солі;
- 5 картоплин;
- 250 г квашеної капусти.
Приготування:
- У просіяне борошно додаємо сіль, поступово вливаємо воду і вимішуємо тісто. У нас повинна вийти еластична і крута маса;
- Потім вимішуємо пару хвилин на столі;
- З відварного картоплі робимо пюре;
- Квашену капусту злегка віджимаємо і обсмажуємо в невеликій кількості олії протягом 2-3 хвилин;
- В окремій тарілці змішуємо пюре і капусту;
- Тісто розділяємо на дві частини. Розгортаємо в пласт товщиною 2 мм;
- За допомогою чашки вирізаємо кружечки;
- На кожну заготовку викладаємо по одній ложці начинки і защипуємо краю;
- Таким чином, формуємо кілька вареників;
- Закладаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою;
- Коли вареники спливуть, то варимо їх близько 7 хвилин.
Викладаємо на тарілку, а зверху посипаємо обсмаженою цибулею за бажанням. Приємного апетиту!
Вареники з картоплею по-українськи на пару
Такі вареники відрізняються тим, що готуються з тіста на кисломолочних продуктах, і розкочується достатньої товщини. Крім того, ми будемо готувати їх на пару.
Інгредієнти:
- 3 картоплини;
- 1 головка цибулі;
- 1 склянку кефіру;
- 2 склянки борошна;
- 30 г вершкового масла;
- 1 ч. л соди;
- 1 ч. л солі.
Приготування:
- Заздалегідь ставимо варитися картоплю;
- Тим часом просіваємо борошно, висипаємо сіль з содою і заливаємо кефіром кімнатної температури. Замішуємо тісто, а потім на пару хвилин продовжуємо вимішувати на столі. Відкладаємо поки в сторону;
- Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо до прозорості;
- Відварну картоплю розминаємо товкачиком до стану пюре, додаємо вершкове масло і перемішуємо;
- Коли тісто відпочине, то розкачуємо його в ковбаску і ріжемо на кілька шматків, які або розминаємо руками, або розкочуємо качалкою;
- На заготівлі викладаємо пюре, з’єднуємо і защепляем їх;
- Викладаємо вареники в пароварку, яку слід змастити рослинним маслом. Готуємо 5-7 хвилин;
Готові вареники перекладаємо на тарілку і посипаємо обсмаженою цибулею. Приємного апетиту!
Вареники з картоплею: рецепт, в якому нічого не хочеться міняти
Пропоную вам чудовий варіант приготування смачної страви. У його складі і в процесі міняти нічого не потрібно, так як воно виходить апетитним і ситним.
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна;
- 180 мл води;
- 1 яйце;
- 1 ч. л солі;
- 600 г картоплі;
- 125 мл молока;
- 25 г вершкового масла.
Приготування:
- Заздалегідь відварюємо картоплю. Розминаємо його, додавши молоко і розтоплене вершкове масло. Пюре не повинно бути занадто рідким;
- Просіваємо борошно, в середині робимо невелике заглиблення, в яке додаємо сіль, розбиваємо яйце і починаємо замішувати;
- Поступово вливаємо воду і продовжуємо замішувати. Коли буде складно розмішувати ложкою, то мнемо вручну до однорідного і еластичного стану. Відкладаємо в сторону на 30 хвилин, накривши рушником;
- Отриману масу розрізаємо на кілька частин, з яких формуємо ковбаски. Розрізаємо їх на тонкі брусочки, потім злегка приминаем руками і розгортаємо в тонкі коржі;
- В середину заготівлі викладаємо пюре, з’єднуємо і скріплюємо;
- У каструлю наливаємо воду і після закипання частинами закладаємо вареники, щоб вони не злиплися. Після повторного закипання готуємо близько 5 хвилин, до цього часу вони повинні спливти.
Перекладаємо в ємність і додаємо трохи вершкового масла.
Також можете зробити вареники з сюрпризом. Зазвичай, в них додають певні продукти і предмети, які щось означають, тобто своєрідне ворожіння.