Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму без варіння

Першим ділом я пропоную розглянути рецепт приготування сирого соусу. Звичайно, це не класичний варіант, але виходить дуже ароматним, смачним і помірно гострим, тому чудово підходить до рибних і м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг слив;
  • 2 головки часнику;
  • 5 стручків червоного перцю;
  • 1 пучок м’яти;
  • 2 гілочки базиліка;
  • 2 гілочки кінзи;
  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 1 ст. л харчової солі.

Приготування:

  1. Всі трави, що входять до складу, необхідно промити під проточною водою. Щоб вони швидше просохли, їх рекомендується розкласти на паперові рушники;
  2. У пекучого перчика видаляємо плодоніжки, а також виймаємо насіння. Очищаємо зубчики часнику;
  3. Потім перебираємо сливу, і також промиваємо й обсушуємо. Після чого виймаємо кісточки. Для цього ви можете скористатися спеціальним пристосуванням або невеликий трубочкою. Ну а найлегше поділити сливу на дві частини і вийняти кісточку;
  4. У трав видаляємо стебла і разом зі сливою пропускаємо через м’ясорубку, при бажанні ви можете скористатися звичайним блендером;
  5. Наступним кроком додаємо цукор з сіллю. Ретельно перемішуємо і залишаємо на десять хвилин. Після закінчення зазначеного часу ще раз розмішуємо масу і розподіляємо по скляним банкам, які потрібно попередньо простерилізувати;
  6. Закриваємо прокип’яченими кришками і прибираємо заготовку в холодильник.
Цікаве:  Баклажанна ікра на зиму: сама смачна ікра через мясорубку

Такий соус може зберігатися протягом одного року. Якщо верхній шар потемніє, то нічого страшного не буде, просто зберіть його ложечкою і викинете. Його можна подавати не лише в страви, але і просто намазувати на хліб, виходить дуже смачно.