Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму без варіння
Першим ділом я пропоную розглянути рецепт приготування сирого соусу. Звичайно, це не класичний варіант, але виходить дуже ароматним, смачним і помірно гострим, тому чудово підходить до рибних і м’ясних страв.
Інгредієнти:
- 1,5 кг слив;
- 2 головки часнику;
- 5 стручків червоного перцю;
- 1 пучок м’яти;
- 2 гілочки базиліка;
- 2 гілочки кінзи;
- 1 ст. л цукрового піску;
- 1 ст. л харчової солі.
Приготування:
- Всі трави, що входять до складу, необхідно промити під проточною водою. Щоб вони швидше просохли, їх рекомендується розкласти на паперові рушники;
- У пекучого перчика видаляємо плодоніжки, а також виймаємо насіння. Очищаємо зубчики часнику;
- Потім перебираємо сливу, і також промиваємо й обсушуємо. Після чого виймаємо кісточки. Для цього ви можете скористатися спеціальним пристосуванням або невеликий трубочкою. Ну а найлегше поділити сливу на дві частини і вийняти кісточку;
- У трав видаляємо стебла і разом зі сливою пропускаємо через м’ясорубку, при бажанні ви можете скористатися звичайним блендером;
- Наступним кроком додаємо цукор з сіллю. Ретельно перемішуємо і залишаємо на десять хвилин. Після закінчення зазначеного часу ще раз розмішуємо масу і розподіляємо по скляним банкам, які потрібно попередньо простерилізувати;
- Закриваємо прокип’яченими кришками і прибираємо заготовку в холодильник.
Такий соус може зберігатися протягом одного року. Якщо верхній шар потемніє, то нічого страшного не буде, просто зберіть його ложечкою і викинете. Його можна подавати не лише в страви, але і просто намазувати на хліб, виходить дуже смачно.