Морквяний сік: як приготувати (зробити) в домашніх умовах

Морква є одним з корисних і доступних продуктів. У ньому містяться органічні кислоти, мікроелементи і вітаміни.

Тому коренеплід благотворно впливає на організм і запобігає розвитку деяких захворювань. Крім того, практично немає ніяких протипоказань до вживання.

Свіжовичавлений морквяний сік містить всього 50 калорій в 100 мл Напій зміцнює імунну систему, покращує зір, допомагає при діабеті, благотворно впливає на стан нігтів і волосся, а також покращує роботу нервової системи. Деякі люди використовують його для схуднення.

Сік з моркви легко зробити самостійно в домашніх умовах. Існує безліч варіантів приготування корисного напою. У сьогоднішній статті ми розглянемо декілька простих рецептів.

Як приготувати морквяний сік на зиму в домашніх умовах через соковижималку

Завдяки сучасним технологічним розробкам, життя домогосподарок полегшилася. Адже кухонне обладнання дозволяє заощадити сили і час. Таким чином, ми можемо зробити корисний напій дуже швидко і просто.

Інгредієнти:

  • 1 кг моркви;
  • 100 г цукрового піску;
  • 2 г лимонної кислоти;
  • 200 мл води.

При заготівлі великого об’єму соку, кількість продуктів збільшуйте в процентному співвідношенні.

Приготування:

  1. З моркви зчищають верхній шар і ретельно промиваємо під проточною водою;
  2. Відправляємо в соковижималку, і чекаємо, коли вона закінчить свою роботу;
  3. Сік перелити в чисту ємність і відставляємо в сторону на 30-40 хвилин, щоб настоявся;
  4. Проціджуємо через марлю, складену в декілька шарів;
  5. У нас вийшов концентрат, тому його слід розбивати холодною водою (200 мл), яку заздалегідь закип’ятити;
  6. Рідина переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь, щоб не було сильного нуртування, і готуємо близько 10 хвилин;
  7. Відправляємо в каструлю лимонну кислоту і цукровий пісок;
  8. Знімаємо з плити, коли кристали цукру повністю розчиняться;
  9. Розливаємо по скляним банкам і накриваємо кришкою;
  10. Стерилізуємо в ємності 25 хвилин після закипання води;

Після виконання всіх процедур, банки щільно закрити металевими кришками, після остигання ставимо в прохолодне місце для тривалого зберігання.

Як зробити сік з гарбуза, моркви і яблук

Напій, приготований за наступним рецептом корисний в зимовий період часу, коли організм відчуває дефіцит вітамінів, а також потрібно додатково зміцнити імунітет.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз невеликого розміру;
  • 4 морквини;
  • 4 яблука;
  • Цукровий пісок за вподобанням.

Кількість продуктів можете змінювати з урахуванням своїх переваг. Але потрібно розуміти, що у гарбуза насичений смак, тому її не слід додавати у великих кількостях.

Приготування:

  1. Попередньо промиваємо яблука під проточною водою. Потім ріжемо на часточки, вирізаємо серцевину з насінням, а також плодоніжку;
  2. З чистою моркви зчищають верхній шар, нарізаємо брусочками;
  3. Гарбуз очищаємо від шкірки, після чого м’якоть ріжемо кубиками;
  4. Підготовлені продукти по черзі або разом пропускаємо через соковижималку в одну миску або чашу;
  5. Сік добре перемішуємо і відправляємо в каструлю. Рідина доводимо до кипіння, щоб збільшити термін зберігання;
  6. Висипаємо цукровий пісок і розмішуємо. Коли кристали повністю розчиняться, то знімаємо каструлю з плити;
  7. Напій розливаємо по банках, які заздалегідь потрібно простерилізувати;
  8. Щільно закриваємо кришкою.

В якості ємності для зберігання підходить скляна пляшка. Корисний напій готовий до вживання.

Як приготувати яблучно-морквяний сік без цукру в домашніх умовах

Такий напій можна робити в будь-який час або заготовлювати на зиму. Він дуже смачний, тому подобається і дітям і дорослим людям, але при деяких захворюваннях шлунка він протипоказаний, це слід враховувати.

Інгредієнти:

  • Морква;
  • Яблука.

Ніяких інших продуктів не потрібно. Плоди беріть в рівних кількостях.

Приготування:

  1. Фрукти і овочі промиваємо, очищаємо. У яблук вирізаємо серцевину. Шкірку знімати не потрібно;
  2. Тепер по черзі пропускаємо через соковижималку і переливаємо в каструлю. Морквяний макуха не викидайте, з нього виходять смачні пироги і оладки;
  3. Сік доводимо до кипіння і обов’язково прибираємо утворилася пінку. Через пару хвилин знімаємо з плити;
  4. Розливаємо по стерилізованим банкам або пляшках;
  5. Надійно закриваємо кришками;
  6. Ємності накриваємо рушником і залишаємо до повного охолодження.

Зберігати заготовку можна при кімнатній температурі, вона не зіпсується протягом тривалого часу.

Як зробити сік з моркви без соковижималки

Не в кожному будинку є кухонне обладнання для приготування корисних напоїв. Але це не завадить заготовити сік на зиму. Тому беріть на замітку наступний покроковий рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг моркви;
  • 1 ч. л лимонної кислоти;
  • 1 склянку цукру.

Приготування:

  1. Морквину обов’язково очищаємо, а потім подрібнюємо на крупній тертці;
  2. Відправляємо в каструлю і повністю покриваємо водою;
  3. Рідина доводимо до кипіння, варимо близько 15 хвилин;
  4. Знімаємо з плити і за допомогою блендера доводимо до однорідної маси;
  5. Додаємо цукровий пісок з лимонною кислотою, ретельно перемішуємо;
  6. Ще раз доводимо до кипіння, знімаємо пінку і готуємо 3-5 хвилин;
  7. Акуратно розподіляємо по банкам, які попередньо стерилізуємо разом з кришками;
  8. Герметично закриваємо і накриваємо теплою ковдрою.

Після охолодження прибираємо в підвал або комору. Тепер взимку не будете відчувати дефіцит вітамінів.

Як приготувати морквяний сік з м’якоттю на зиму

Овочевий напій буде ще корисніше, якщо ви заготовите його з м’якоттю, тобто не будемо використовувати соковижималку. Готувати дуже просто, і не потрібно володіти спеціальними навичками.

Інгредієнти:

  • 3 кг моркви;
  • 4 ст. л цукрового піску;
  • 4 літри води.

Приготування:

  1. Очищену моркву нарізаємо на кубики невеликого розміру;
  2. Відправляємо в чашу блендера. Щоб полегшити роботу техніці, додаємо воду (приблизно 1 л на 1 кг овочів). Подрібнюємо протягом декількох хвилин;
  3. Переливаємо в каструлю і ставимо на плиту. Після закипання знімаємо пінку, і варимо морквяну масу до готовності;
  4. Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути і збиваємо міксером до отримання однорідної суміші;
  5. Тим часом приготуємо сироп. Для цього в ємність з літром води додаємо цукор, перемішуємо і доводимо до кипіння;
  6. Рідку масу знову ставимо на плиту, вливаємо сироп. Після закипання варимо на повільному вогні близько 5 хвилин;
  7. Розподіляємо по стерильним банкам і закручуємо.
Цікаве:  Гарбузова каша з рисом — 6 покрокових рецептів

Перед вживанням концентрат з м’якоттю розбавляємо водою або яким-небудь соком, краще всього яблучним.

Рецепт соку з моркви і буряка

Деякі люди задаються питанням, чому краще робити сік, ніж вживати плоди у свіжому вигляді. Справа в тому, що для перетравлення твердої їжі витрачається багато енергії, а в напої немає тільки клітковини, яка виконує лише одну функцію – очищає організм. Слід зазначити, що такий сік не тільки корисним, але й має певні протипоказання.

Інгредієнти:

  • Морква;
  • Буряк.

До складу напою більше нічого не входить, при цьому він багатий корисними речовинами.

Приготування:

  1. Готуємо овочі. Тобто промиваємо під проточною водою і очищаємо;
  2. Окремо пропускаємо через соковижималку;
  3. Змішуємо морквяну суміш з бурякової, у співвідношенні 3 до 1.

Вживати напій, рекомендується в свіжому вигляді, тому робіть його в міру необхідності. Ще раз хочу відзначити, що у такого соку є протипоказання, при наявності хронічних захворювань проконсультуйтеся з лікарем. Ніколи не займайтеся самолікуванням.

Сік з моркви з яблуками: рецепт «Пальчики оближеш»

Не кожній людині за смаком напій, приготований тільки з моркви. Але йому можна надати кислинку, додавши сезонні яблука. Крім того, він містить безліч вітамінів, і зміцнює імунітет у зимовий період.

Інгредієнти для 1 л соку:

  • 1,3 кг яблук;
  • 1 кг моркви.

Смак напою можна регулювати, якщо поміняти співвідношення продуктів у складі.

Приготування:

  1. Плоди ретельно промиваємо і ошпарюємо окропом;
  2. Морква ріжемо на шматочки і пропускаємо через соковижималку. З 1 кг овочів виходить близько 400 мл соку;
  3. Яблука нарізаємо на дольки, вичавлюємо сік. Вони більш соковиті, тому з одного кілограма виходить 500 мл рідини;
  4. Переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння;
  5. Шумівкою знімаємо пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо протягом п’яти хвилин;
  6. Розливаємо в стерильну тару і щільно закриваємо кришками;
  7. Перевертаємо догори дном. Після охолодження ставимо в прохолодне місце.

Термічна обробка практично не знижує корисних властивостей продукту.

Як приготувати гарбузово-морквяний сік з м’якоттю в домашніх умовах

Не можна обійти увагою ще один рецепт чудового напою. Його можна вживати у свіжому вигляді або заготовити в банки на зиму. Процес досить простий і швидкий.

Інгредієнти:

  • 4 кг м’якоті гарбуза;
  • 2 кг моркви;
  • 1 лимон;
  • 4 апельсина;
  • 650 г цукрового піску.

Приготування:

  1. Гарбуз очищаємо від шкірки і пропускаємо через соковижималку;
  2. Аналогічним способом вичавлюємо сік з моркви і очищених апельсинів;
  3. Переливаємо в одну каструлю і додаємо води в два рази більше, ніж соку;
  4. Додаємо шкурки цитрусових, цукор, а також сік половини лимона. Все перемішуємо і доводимо до кипіння;
  5. Виймаємо шумівкою шкірку фруктів;
  6. Розливаємо напій по банкам і закатуємо металеві кришки.

Домашній напій можна зберігати протягом всієї зими.

Рецепт морквяного соку для дитини

Якщо у дітей немає проблем з ШКТ, цукрового діабету, алергії і хронічних захворювань, то йому буде корисний овочевий сік, в якому містяться речовини, що благотворно впливають на загальний стан здоров’я.

З інгредієнтів нам знадобиться тільки моркву. Вибирайте плоди з гладкою поверхнею, яскравого кольору і без видимих дефектів. Промиваємо овочі з використанням щітки. Після чого зчищають верхній шар.

Зрізаємо хвостик і вирізаємо серцевину. Якщо ви купили моркву в магазині, то її слід замочити на кілька годин у холодній воді, щоб позбутися нітратів.

Подрібнюємо на дрібній тертці, а потім проціджуємо через марлю. Якщо ви вирішите робити сік за допомогою блендера або соковижималки, то напій у будь-якому випадку потрібно буде процідити.

Перелити в скляну тару, і зберігаємо в холодильнику. Напій потрібно вжити протягом двох годин, не пізніше.

Як зробити морквяний сік в блендері

Якщо ви намагаєтеся правильно харчуватися і стежити за своїм здоров’ям, то вам сподобається рецепт свіжовичавленого соку. Тільки для початку переконайтеся, що у вас немає протипоказань.

Інгредієнти;

  • 3 морквини;
  • 500 мл води;
  • 15 мл соку лимона;
  • 5 мг кореня імбиру;
  • Лід за бажанням.

Приготування:

  1. Морква середнього розміру промиваємо і очищаємо. Нарізаємо на невеликі шматки і кладемо в чашу блендера;
  2. Виливаємо необхідну кількість води;
  3. Додаємо інші продукти і лід за бажанням;
  4. Включаємо техніку і подрібнюємо інгредієнти до утворення однорідної маси.

Такий напій рекомендується робити безпосередньо перед вживанням, оскільки він не призначений для тривалого зберігання.

Рецепт соку з моркви в соковарці

Досвідчена господиня обов’язково заготовлює який-небудь сік на зиму. Якщо ви хочете отримати максимально якісний і натуральний продукт, то для приготування використовуйте соковарку.

Для приготування ми нічого не будемо використовувати крім моркви. Вибирайте соковиті і яскраві плоди без вм’ятин і пошкоджень.

Для початку потрібно добре помити соковарку і шланг гарячою водою. Після чого заливаємо водою і чекаємо, коли вона закипить. Моркву очищаємо, ріжемо на шматочки і кладемо в киплячу воду. Обладнання закриваємо і перекриваємо шланг. Готуємо протягом 30-60 хвилин.

Готовий сік більше не потребує стерилізації. Тому розподіляємо його по банках, герметично закриваємо і залишаємо остигати.

Тепер ви знаєте кілька способів приготування морквяного соку в домашніх умовах. Спробуйте скористатися кількома рецептами, і дослідним шляхом визначте найбільш підходящий варіант.