Як приготувати соус Ткемалі зі сливи з помідорами і перцем на дому
Один з найпростіших рецептів. В нашій країні цей соус ще називається аджикою, хоча вони трохи відрізняються. Але для нас головне, щоб заготовка вийшла смачною і ароматною.
Інгредієнти:
- 1 кг слив;
- 1 кг томатів;
- 2 головки часнику;
- 1 пучок кінзи;
- 1 пучок м’яти;
- 1 гіркий перець;
- Корінь імбиру за смаком;
- 120 г цукру;
- 1 ч. л харчової солі;
- Спеції за бажанням.
Приготування:
Сливи промиваємо і витягаємо з них кісточки. Помідори пропускаємо через м’ясорубку. Відправляємо підготовлені продукти в каструлю і ставимо на плиту. Після закипання варимо протягом 10 хвилин.
Тим часом відрізуємо плодоніжки у гострого перчика. Якщо ви любите більш гострий соус, то насіння не видаляйте. В окрему ємність відправляємо спеції на свій розсуд (кмин, коріандр, запашний перець, хмелі-сунелі й інші). Все перемішуємо і додаємо мелений імбир.
Трави промиваємо і видаляємо стебла. Мені не подобається смак кінзи, і якщо вам теж, то не переживайте, в Ткемалі вона відмінно поєднується з усіма інгредієнтами.
Додаємо в каструлю нарізаний перець, добре перемішуємо і після повторного закипання готуємо протягом десяти хвилин. Потім вимикаємо плиту і перетираємо продукти через сито, щоб позбутися від шкірки. Якщо не хочете морочитися, то просто перебити блендером.
Отримана маса виходить досить рідкою, тому уварюємо її в два рази близько 30-40 хвилин. У процесі приготування не забуваємо знімати пінку, яка утворюється на поверхні
Відправляємо в соус спеції, зелень, а також цукор з сіллю. Всі добре розмішуємо і варимо ще 10 хвилин. У гарячому вигляді розливаємо масу по стерилізованим банкам. Можете залишити трохи соусу, остудити його і відразу спробувати.