Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

Як приготувати соус Ткемалі зі сливи з помідорами і перцем на дому

Один з найпростіших рецептів. В нашій країні цей соус ще називається аджикою, хоча вони трохи відрізняються. Але для нас головне, щоб заготовка вийшла смачною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 1 кг слив;
  • 1 кг томатів;
  • 2 головки часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок м’яти;
  • 1 гіркий перець;
  • Корінь імбиру за смаком;
  • 120 г цукру;
  • 1 ч. л харчової солі;
  • Спеції за бажанням.

Приготування:

Сливи промиваємо і витягаємо з них кісточки. Помідори пропускаємо через м’ясорубку. Відправляємо підготовлені продукти в каструлю і ставимо на плиту. Після закипання варимо протягом 10 хвилин.

Тим часом відрізуємо плодоніжки у гострого перчика. Якщо ви любите більш гострий соус, то насіння не видаляйте. В окрему ємність відправляємо спеції на свій розсуд (кмин, коріандр, запашний перець, хмелі-сунелі й інші). Все перемішуємо і додаємо мелений імбир.

Цікаве:  Виноградний сік у домашніх умовах: простий покроковий рецепт на зиму без варіння

Трави промиваємо і видаляємо стебла. Мені не подобається смак кінзи, і якщо вам теж, то не переживайте, в Ткемалі вона відмінно поєднується з усіма інгредієнтами.

Додаємо в каструлю нарізаний перець, добре перемішуємо і після повторного закипання готуємо протягом десяти хвилин. Потім вимикаємо плиту і перетираємо продукти через сито, щоб позбутися від шкірки. Якщо не хочете морочитися, то просто перебити блендером.

Отримана маса виходить досить рідкою, тому уварюємо її в два рази близько 30-40 хвилин. У процесі приготування не забуваємо знімати пінку, яка утворюється на поверхні

Відправляємо в соус спеції, зелень, а також цукор з сіллю. Всі добре розмішуємо і варимо ще 10 хвилин. У гарячому вигляді розливаємо масу по стерилізованим банкам. Можете залишити трохи соусу, остудити його і відразу спробувати.