Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

Кисло-гострий грузинський соус готується з натуральних інгредієнтів, тому володіє корисними властивостями для організму. Найчастіше його роблять із слив різного сорту.

Незважаючи на те, що розглянутий соус містить безліч вітамінів і мікроелементів, його не рекомендується вживати людям, що страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту.

Соус Ткемалі

Зараз почався сезон збору врожаю, тому саме час зайнятися заготовками на зиму. Ткемалі можна дуже просто приготувати в домашніх умовах, при цьому не потрібно володіти спеціальними навичками або певним досвідом.

Соус є відмінним доповненням до м’ясних страв. Ви забудете про кетчупі, спеціях та інших приправах, якщо хоча б раз спробуєте Ткемалі.

На сьогоднішній день існує безліч варіантів приготування грузинського соусу. Розглянемо кілька простих рецептів.

Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму без варіння

Першим ділом я пропоную розглянути рецепт приготування сирого соусу. Звичайно, це не класичний варіант, але виходить дуже ароматним, смачним і помірно гострим, тому чудово підходить до рибних і м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг слив;
  • 2 головки часнику;
  • 5 стручків червоного перцю;
  • 1 пучок м’яти;
  • 2 гілочки базиліка;
  • 2 гілочки кінзи;
  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 1 ст. л харчової солі.

Приготування:

  1. Всі трави, що входять до складу, необхідно промити під проточною водою. Щоб вони швидше просохли, їх рекомендується розкласти на паперові рушники;
  2. У пекучого перчика видаляємо плодоніжки, а також виймаємо насіння. Очищаємо зубчики часнику;
  3. Потім перебираємо сливу, і також промиваємо й обсушуємо. Після чого виймаємо кісточки. Для цього ви можете скористатися спеціальним пристосуванням або невеликий трубочкою. Ну а найлегше поділити сливу на дві частини і вийняти кісточку;
  4. У трав видаляємо стебла і разом зі сливою пропускаємо через м’ясорубку, при бажанні ви можете скористатися звичайним блендером;
  5. Наступним кроком додаємо цукор з сіллю. Ретельно перемішуємо і залишаємо на десять хвилин. Після закінчення зазначеного часу ще раз розмішуємо масу і розподіляємо по скляним банкам, які потрібно попередньо простерилізувати;
  6. Закриваємо прокип’яченими кришками і прибираємо заготовку в холодильник.

Такий соус може зберігатися протягом одного року. Якщо верхній шар потемніє, то нічого страшного не буде, просто зберіть його ложечкою і викинете. Його можна подавати не лише в страви, але і просто намазувати на хліб, виходить дуже смачно.

Як приготувати соус Ткемалі зі сливи з помідорами і перцем на дому

Один з найпростіших рецептів. В нашій країні цей соус ще називається аджикою, хоча вони трохи відрізняються. Але для нас головне, щоб заготовка вийшла смачною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 1 кг слив;
  • 1 кг томатів;
  • 2 головки часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок м’яти;
  • 1 гіркий перець;
  • Корінь імбиру за смаком;
  • 120 г цукру;
  • 1 ч. л харчової солі;
  • Спеції за бажанням.

Приготування:

Сливи промиваємо і витягаємо з них кісточки. Помідори пропускаємо через м’ясорубку. Відправляємо підготовлені продукти в каструлю і ставимо на плиту. Після закипання варимо протягом 10 хвилин.

Тим часом відрізуємо плодоніжки у гострого перчика. Якщо ви любите більш гострий соус, то насіння не видаляйте. В окрему ємність відправляємо спеції на свій розсуд (кмин, коріандр, запашний перець, хмелі-сунелі й інші). Все перемішуємо і додаємо мелений імбир.

Трави промиваємо і видаляємо стебла. Мені не подобається смак кінзи, і якщо вам теж, то не переживайте, в Ткемалі вона відмінно поєднується з усіма інгредієнтами.

Додаємо в каструлю нарізаний перець, добре перемішуємо і після повторного закипання готуємо протягом десяти хвилин. Потім вимикаємо плиту і перетираємо продукти через сито, щоб позбутися від шкірки. Якщо не хочете морочитися, то просто перебити блендером.

Отримана маса виходить досить рідкою, тому уварюємо її в два рази близько 30-40 хвилин. У процесі приготування не забуваємо знімати пінку, яка утворюється на поверхні

Відправляємо в соус спеції, зелень, а також цукор з сіллю. Всі добре розмішуємо і варимо ще 10 хвилин. У гарячому вигляді розливаємо масу по стерилізованим банкам. Можете залишити трохи соусу, остудити його і відразу спробувати.

Приготування соусу Ткемалі на зиму в мультиварці

Завдяки сучасної кухонної техніки можна скоротити час приготування різних страв і заготовок. В мультиварці дуже просто зробити грузинський соус, який, звичайно відрізняється від класичного варіанту, але виходить не менш смачним.

Цікаве:  Полуничне желе: рецепт з желатином з подрібненої полуниці

Інгредієнти:

  • 2 кг сливи;
  • 1 головка часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 2 гострих перцю;
  • 2 ч. л хмелі-сунелі;
  • 1 ст. л коріандру;
  • 2 ст. л цукру;
  • 1 ст. л солі без гірки.

Приготування:

Сливи промиваємо і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся рідина. Потім розділяємо їх навпіл і видаляємо кісточки. Це досить нудний процес, але необхідний, тому наберіться трохи терпіння.

Часник очищаємо від лушпиння, у перцю вирізаємо плодоніжку і видаляємо насіння. Зелень промиваємо і відрізаємо стебла. Всі підготовлені продукти зі сливами прокручуємо через м’ясорубку. Слідом додаємо цукор з сіллю, а також необхідні спеції і ретельно перемішуємо.

Отриману масу кладемо в чашу мультиварки. Встановлюємо режим «гасіння» на 1,5 години. Коли пролунає звуковий сигнал, то витягуємо чашу з соусом, перемішуємо і розподіляємо по банкам.

Ткемалі слід зберігати в прохолодному і темному місці. Із зазначеної кількості інгредієнтів на виході виходить 1,5 л.

Соус Ткемалі на зиму з аджикою

Є ще один чудовий рецепт гострого соусу. Його також будемо готувати в мультиварці. Даний спосіб приготування підходить не тільки для заготівлі на зиму, але і на кожен день. Тому беріть собі на замітку.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг кислих слив;
  • 15 г аджики;
  • 100 г зелені;
  • 30 г часнику;
  • 0,5 л води;
  • Харчова сіль за смаком.

Зазначене кількість продуктів призначене для невеликої порції, якої вистачить на один раз. Для заготівлі збільшуйте обсяг інгредієнтів.

Приготування:

Сливи промиваємо холодною водою, потім витягуємо з їх кісточки. Відправляємо в чашу мультиварки і заливаємо водою. Вмикаємо опцію «варка» і готуємо протягом півгодини.

Тим часом займемося підготовкою інших інгредієнтів. Дрібно нарізаємо зубчики часнику і зелень. Ви можете додати у соус будь-які трави і прянощі, які більше подобаються.

Наступним кроком проціджуємо відварені сливи через сито. Сік нам не знадобиться. А в м’якоть додаємо сіль, аджику, зелень і спеції. Перебиваємо блендером і відправляємо в чашу мультиварки. Вмикаємо опцію «смаження» буквально на одну хвилину, щоб маса закипіла.

Кисло-гострий соус готовий до використання. Для заготівлі, потрібно заздалегідь підготувати банки і добре їх простерилізувати разом з кришками.

Соус Ткемалі на зиму з хмелі-сунелі

Якщо вам вже приївся кетчуп, то приготуйте чудовий соус. Це модифікований варіант і вже мало нагадує справжній Ткемалі. Однак чудово поєднується з багатьма стравами і не поступається за смаком грузинського варіанту.

Інгредієнти:

  • 3 кг сливи;
  • 1,5 кг солодкого перцю;
  • 6 стручків гострого перчика;
  • 3 головки часнику;
  • 2 ч. л хмелі-сунелі;
  • 1 ч. л лимонної кислоти;
  • 1 ч. л мускатного горіха;
  • 60 г солі;
  • 200 г цукру.

Приготування:

Сливи обов’язково промиваємо і виймаємо кісточки. У солодкого та гострого перцю видаляємо плодоніжки і виймаємо насіння. Підготовлені продукти пропускаємо через м’ясорубку.

Перекладаємо масу в каструлю і додаємо цукор, сіль і спеції. Ставимо ємність на плиту і доводимо до кипіння, після цього зменшуємо вогонь і варимо протягом 25 хвилин.

Потім відправляємо в каструлю пресований часник і лимонну кислоту. Все добре перемішуємо, після чого перебиваємо заглибним блендером до отримання однорідної маси.

Варимо ще близько п’яти хвилин і знімаємо з плити. Не забувайте помішувати соус, щоб він не пригорів. Розкладаємо суміш по стерилізованим банкам і закручуємо кришками або закатуємо спеціальною машинкою.

Банки не обов’язково перевертати догори дном. Просто накриваємо їх теплим рушником і залишаємо до повного охолодження.

Найсмачніший рецепт соусу Ткемалі на зиму

Не можна не відзначити ще один варіант приготування. Незважаючи на простий процес, сливовий соус виходить неймовірно смачним, тому скористайтеся даним варіантом.

Інгредієнти:

  • 2 кг слив;
  • 2 стручка гострого перцю;
  • 200 г часнику;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • 1 ст. л солі;
  • 200 г цукру;
  • 2 ст. л соняшникової олії.

Приготування:

Сливи пропускаємо через м’ясорубку, додаємо подрібнений часник і перець. Також відправляємо всі інші інгредієнти, перемішуємо і ставимо на плиту. Після закипання готуємо 40-60 хвилин на слабкому вогні. Розливаємо по банках.

Подивіться короткий відеоролик, з якого можна зрозуміти, як швидко зробити чудовий соус:

Ви можете скористатися абсолютно будь-яким з перерахованих рецептів. Соус в будь-якому випадку виходить смачним. Також можете трохи поекспериментувати зі спеціями, завдяки яким можна значно змінити смак.