Баклажанна ікра на зиму: сама смачна ікра через мясорубку

Ікра баклажанна є однією з простих, але смачних закусок, яка готується з мінімальної кількості інгредієнтів. Вона завжди користувалася популярністю в нашій країні.

Напевно, всі пам’ятають, коли в жарт була показана ікра у фільмі «Іван Васильович змінює професію», і як Крамаров облизувався при її вигляді. І адже дійсно вона має чудовий смак.

За тривалий час з’явилося багато рецептів такої закуски. А завдяки кухонній техніці процес приготування значно спрощується. Я пропоную розглянути декілька варіантів, з використанням звичайної м’ясорубки.

Навіть якщо ви ніколи не займалися заготовками на зиму, вам не складе труднощів зробити таку закуску, яка буде радувати на столі у зимовий період.

Найсмачніша баклажанна ікра на зиму через м’ясорубку з томатною пастою

Якщо ви скористаєтеся цим рецептом, то гостям обов’язково сподобається зимова закуска. Готується дуже просто з доступних продуктів. Ікра виходить не гірше, ніж та, яка продавалася в радянських магазинах.

Інгредієнти:

  • 6 кг баклажан;
  • 2 кг ріпчастої цибулі;
  • 2 кг моркви;
  • 500 г томатної пасти;
  • 1,5 склянки соняшникової олії;
  • 400 г майонезу;
  • 7 ст. л цукрового піску;
  • 3 ст. л з гіркою солі;
  • Перець за смаком.

Приготування:

  1. Овочі обов’язково промиваємо під проточною водою. Потім нарізаємо їх на кубики невеликого розміру;
  2. У сковороду або казан виливаємо 1 стакан соняшникової олії. Коли воно закипить, то відправляємо морквину і готуємо, поки вона не придбає золотавий колір. Після чого виймаємо в окрему тарілку. Для цього можете скористатися шумівкою;
  3. У цю ж сковороду додаємо цибулю і 1 ложку цукрового піску. Обсмажуємо до прозорості, і витягуємо в іншу миску;
  4. Додаємо масло в сковороду, якщо це необхідно. Викладаємо нарізані баклажани. Закриваємо кришкою і готуємо на максимальному вогні. Коли овочі осядуть, то зменшуємо вогонь і відкриваємо кришку. Тушкуємо до готовності, а потім перекладаємо в миску і залишаємо остигати;
  5. Остиглі овочі кладемо в глибоку ємність, перемішуємо і пропускаємо через м’ясорубку;
  6. В отриману масу додаємо майонез з томатною пастою, все добре перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і розкладаємо по стерильним банкам;
  7. Накриваємо банки кришками, ставимо в каструлю з товстим дном і наповнюємо водою. Після закипання стерилізуємо 20-40 хвилин, у залежності від обсягу баночок.

Коли заготовка охолоне, то прибираємо її на зберігання в прохолодне і темне місце. Вона не зіпсується протягом тривалого часу. Приємного апетиту!

Рецепт баклажанної ікри через м’ясорубку без обсмажування

Якщо у вас немає часу для заготовок на зиму, то ви можете скористатися одним простим варіантом приготування. Вам не доведеться попередньо обсмажувати овочі. При цьому ікра виходить неймовірно смачною і корисною.

Інгредієнти:

  • 2 кг баклажан;
  • 300 г болгарського перцю;
  • 600 г помідор;
  • 300 г цибулі;
  • 300 г моркви;
  • 1 головка часнику;
  • 120 г цукрового піску;
  • 40 г харчової солі;
  • 50 мл 9% оцту;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • Мелений перець за вподобанням.

Приготування

Овочі промиваємо під проточною водою. Нарізаємо на невеликі шматочки моркву, цибулю і солодкий перець. Також подрібнюємо томати, шкірку з яких знімати не обов’язково.

Баклажани нарізаємо на шматочки невеликого розміру. Знімайте шкірку за бажанням, але плодоніжку потрібно обов’язково видалити. Вибирайте непошкоджені та якісні плоди.

В окрему миску пропускаємо через м’ясорубку томати. В іншу тарілку перекручуємо цибулю з морквою і перцем. А ось баклажани також перекручуємо в окрему ємність.

У каструлі розігріваємо олію без запаху. Відправляємо в неї цибулю, перець і моркву. Добре прогріваємо, а потім додаємо баклажани без рідини, яка може бути гіркою.

Тушкуємо протягом 20 хвилин, постійно помішуючи овочі. Після чого додаємо перекручені томати і тушкуємо ще 40 хвилин. За десять хвилин до готовності додаємо цукор з сіллю і подрібнений часник. В кінці приготування вливаємо оцет, і через п’ять хвилин вимикаємо вогонь.

Якщо хочете отримати однорідну масу, то можете подрібнити ікру в блендері. Розподіляємо закуску по стерилізованим банкам, закручуємо кришками і залишаємо остигати під теплою ковдрою.

Баклажанна ікра на зиму в мультиварці

Ви можете з мінімальними зусиллями приготувати зимову закуску. В цьому нам допоможе сучасна кухонна техніка. Просто закладаємо підготовлені овочі в каструлю. Для отримання необхідної консистенції скористаємося блендером або м’ясорубкою.

Детальніше про це рецепті дивіться у наступному відеоролику:

Також не забуваємо попередньо стерилізувати банки і кришки, інакше закуска може швидко зіпсуватися. Можете трохи поекспериментувати з додаванням спецій, вони можуть повністю змінити смак будь-якої страви.

Баклажанна ікра на зиму з помідорами

Пропоную вам скористатися ще одним способом приготування заготовки з баклажанів. Закуска виходить ніжною і злегка гострою. Гості, спробувавши таку ікру, обов’язково будуть випрошувати у вас рецепт її приготування.

Інгредієнти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 2 кг помідорів;
  • 500 г моркви;
  • 6 головок ріпчастої цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • 5 шт. болгарського перцю;
  • 1 ст. л цукру;
  • 3 ст. л солі;
  • 3 ч. л 9% оцту;
  • 300 мл соняшникової олії;
  • 2 стручка гострого перчика;
  • Мелений перець за смаком.

Приготування

Баклажани промиваємо і очищаємо від шкірки. Потім нарізаємо шайбами. У воді розмішуємо 2 ст. л солі і заливаємо овочі, щоб позбутися гіркоти. Залишаємо на 10-20 хвилин.

Тим часом дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо його в сковороді з розігрітим рослинним маслом. Коли цибуля стане напівпрозорим, то знімаємо його з плити і залишаємо остигати.

З миски з баклажанами зливаємо рідину. Овочі перекручуємо через м’ясорубку разом з морквою і перцем. Потім додаємо до них обсмажену цибулю і перекручені томати.

Вливаємо олію, додаємо по одній ложці цукру з сіллю і ретельно перемішуємо. Ємність ставимо на плиту і варимо протягом півгодини, періодично помішуючи, щоб овочі не пригоріли.

Цікаве:  Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

Наступним кроком додаємо в ікру мелений перець, оцет, часник, пропущений через спеціальний прес. Добре розмішуємо і готуємо ще 10-15 хвилин.

Знімаємо каструлю з плити і розподіляємо закуску по стерилізованим банкам, після чого закатуємо кришки.

Заготівля зберігається тривалий час. Тому загорніть кілька банок, щоб у будь зимовий день можна було поставити смачну закуску на стіл. Вона не тільки підійде для вечері з м’ясними стравами, але і на святковий стіл.

Баклажанна ікра через м’ясорубку по-вірменськи

За цим рецептом ви можете приготувати неймовірно смачну закуску. Тільки ось до зими вона може не зберегтися, так як зазвичай її з’їдають практично відразу. Тому заготовте, як можна більше банок, щоб залишилося на зиму.

Щоб був зрозумілий весь процес приготування, подивіться відеоролик:

Якщо у вас немає можливості готувати овочі на вогнищі, то можете запекти їх в духовці. Ікра в будь-якому випадку виходить ароматною і смачною. При цьому закуска є низькокалорійною, тому не зашкодить вашій фігурі. Можете сміливо включати її в свій щоденний раціон, навіть якщо сидите на певній дієті.

Гостра ікра баклажанна на зиму

Вам сподобається закуска, приготовлена за таким рецептом, якщо ви віддаєте перевагу гостру ікру. Щоб надати пікантний смак, ми будемо додавати відповідні спеції і гострий перчик.

Інгредієнти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 400 г ріпчастої цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • 400 г моркви;
  • 2 стручка гострого перцю;
  • 400 г солодкого перцю;
  • 1,5 ст. л аджики;
  • 3 ст. л томатної пасти;
  • 1 пучок Естрагону;
  • 1 ч. л Хмелі-сунелі;
  • 1 ч. л суміші перців;
  • 3 ст. л цукру;
  • 1 ч. л лимонної кислоти;
  • Сіль за уподобанням;
  • 150 мл рослинного масла.

Приготування:

  1. Виливаємо В каструлю 50 мл олії і ставимо на плиту. Коли олія нагріється, то висипаємо в ємність натерту моркву. Її потрібно обов’язково закладати в першу чергу, так як вона готується довше інших продуктів. І заливаємо 70 мл води. Залишаємо увариваться;
  2. Тим часом у сковороді розігріваємо залишки олії і обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості;
  3. Коли морква трохи увариться, то додаємо до неї подрібнені баклажани, тільки без рідини;
  4. У сковороду з цибулею, додаємо нарізаний болгарський і гіркий перець. Готуємо кілька хвилин, а потім пропускаємо через м’ясорубку;
  5. Подрібнені овочі кладемо в каструлю з морквою і баклажанами. Тушкуємо приблизно 40-60 хвилин на середньому вогні;
  6. За 10 хвилин до повної готовності ікри додаємо томатну пасту або помідори. Також закладаємо спеції, аджику, цукор з сіллю, подрібнений часник і лимонну кислоту.

Гарячу закуску розкладаємо по скляним банкам, які потрібно заздалегідь простерилізувати. Закриваємо кришкою і залишаємо в теплому місці.

Покроковий рецепт баклажанної ікри з майонезом

Якщо вам подобається магазинна ікра, то можете приготувати самостійно таку закуску за наступним рецептом. Існує кілька варіантів приготування, але ми розглянемо один з найбільш простих способів.

Інгредієнти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 400 г майонезу;
  • 800 г ріпчастої цибулі;
  • 300 мл соняшникової олії;
  • 100 г цукрового піску;
  • 50 г харчової солі;
  • 1 ст. л 9% оцту.

Приготування:

  1. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, потім подрібнюємо. У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо в ньому цибулю до м’якості і прозорості;
  2. Наступним кроком нарізаємо баклажани. Рекомендую замочити їх у солоній воді, щоб позбутися гіркоти. Після чого пропускаємо через м’ясорубку і додаємо в ємність з обсмаженою цибулею;
  3. Приблизно через 15-20 хвилин гасіння в ікру додаємо майонез, сіль з цукром, і спеції за бажанням, якщо хочете надати закуски певний аромат і смак;
  4. За 10 хвилин до повної готовності додаємо оцет. Потім знімаємо ємність з плити;
  5. Рівномірно розподіляємо по стерильним банкам, які заздалегідь не забуваємо стерилізувати.

Коли заготовка охолоне, то зберігаємо її в прохолодному місці або в холодильнику, якщо ви зробили невелику кількість. Приємного апетиту!

Приготування баклажанної ікри на зиму без стерилізації

Ми розглянули практично всі рецепти ікри з баклажанів через м’ясорубку. Пропоную вивчити ще один варіант приготування. Ікра також виходить смачною, і її не потрібно стерилізувати.

Інгредієнти:

  • 3 кг баклажанів;
  • 1 кг моркви;
  • 2 кг томатів;
  • 1 кг перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 1 кг цибулі;
  • 1 ст. л 9% оцту;
  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 2 ст. л солі;
  • 1 стакан соняшникової олії;
  • Перець за вподобанням.

Приготування:

  1. Натерту моркву викладаємо в сковороду з розігрітим рослинним маслом. При необхідності можна додати трохи води;
  2. Тим часом у помідорів знімаємо шкірку. Для цього потрібно зробити на плодах надрізи і залити окропом. Після чого пропускаємо помідори через м’ясорубку і відправляємо до морквині;
  3. Окремо обсмажуємо подрібнену ріпчасту цибулю до прозорості, і відправляємо до решти інгредієнтів;
  4. Баклажани нарізаємо на невеликі шматочки. Якщо плоди гірчать, то їх слід замочити в солоній воді. Протягом п’яти хвилин обсмажуємо на окремій сковороді, після чого додаємо до решти овочів;
  5. У болгарського перцю вирізаємо плодоніжку і серцевину з насінням. Дрібно нарізаємо, і в сирому вигляді додаємо в ємність з іншими інгредієнтами;
  6. У каструлю вливаємо трохи води і доводимо до кипіння. Накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 40 хвилин. Не забуваємо зрідка помішувати овочеву закуску;
  7. В кінці приготування додаємо подрібнений часник і оцет.

Потім знімаємо каструлю з плити і розподіляємо овочі по банкам. Приємного апетиту!

Ікра по кожному з перерахованих вище рецептів, виходить неймовірно смачною. Також вона багата корисними речовинами і містить мінімум калорій. Тому зробіть кілька банок на зиму.