Як зробити спуски на ножі: техніка виконання, необхідні матеріали та інструменти, покрокова інструкція роботи та поради фахівців

Ніж є одним з інструментів, без якого в господарстві не обійтися. У спеціалізованих магазинах увазі споживачів представлений широкий асортимент самих різних кухонних, їдалень, копірів, багатофункціональних і мисливських різальних виробів. Щоб ніж був ефективним і прослужив довго, його потрібно правильно вибрати. Однак більшість домашніх умільців воліють користуватися клинками власного виготовлення. Маючи потрібний інструмент і витратний матеріал, новачки стикаються з однією проблемою – вони не знають, як правильно зробити спуск ножа. Даний елемент у конструкції виробу дуже важливий, оскільки від його якісного виконання буде залежати зовнішній вигляд і ріжучі властивості саморобного клинка. Інформацію про те, як зробити спуски на ножі своїми руками, ви знайдете в даній статті.

Знайомство з елементом

Незважаючи на те, що виготовлення саморобного ножа є досить трудомістким процесом, домашніх умільців це не зупиняє. Причин цьому може бути кілька. Переважно це прагнення задовольнити свій творчий потенціал. Використавши підручні матеріали, можна створити ніж вподобаного типу. Судячи з відгуків, кустарні вироби практично не поступаються заводським. Крім того, вдається істотно заощадити. Проте виготовлення ножа будинку передбачає чітке дотримання правил, а саме домашньому умільцю доведеться дотримуватися черговість дій. Як стверджують фахівці, одним з важливих етапів виробництва є оформлення спусків. Ці елементи виготовляються шляхом фрезерування плоских заготовок і дуже важливі в конструкції клинка, так як забезпечують його колючо-ріжучі властивості. Як зробити спуски на ножі? Який для цієї мети знадобиться інструмент? Докладніше про те, як новачкам зробити рівні спуски на ножі, — далі.

Способи

Тим, хто не знає, як зробити спуск на лезі ножа, можна порекомендувати скористатися одним з трьох способів. Як стверджують фахівці, найбільш поширеним інструментом для цієї задачі є наждачний верстат. До цієї техніки вдаються переважно новачки. Другий спосіб вважається складніше – з використанням кутової шліфувальної машинки (болгарки). Третій практикують досвідчені майстри, які «відчувають» метал і можуть обійтися практично без додаткових технічних засобів.

Як зробити спуски на ножі болгаркою? Що знадобиться для роботи?

Перед тим як зробити спуски на ножі, слід обзавестися таким інструментом:

  • Заготівля для клинка. Судячи з численних відгуків, непогані ножі виходять з полотен від старих механічних пив. Зважаючи на те, що цей матеріал дешевий, в разі його псування заготівлю не шкода буде викинути, а у новачка є можливість потренуватися працювати болгаркою перш, ніж зробити спуск на ножі із сировини подорожче.
  • Шаблон з картону майбутнього ножа.
  • Кутова шліфувальна машинка (вона ж болгарка). На неї встановлюється товстий абразивний 125-міліметровий коло. З його допомогою зазвичай виконують зачисні та обдирні роботи.
  • Лещата. На верстаті вони повинні бути міцно закріплені.
  • Гвинтові струбцина.
  • Куточок або шматок труби з квадратним перетином.
  • Ємність з водою.

З чого почати? Підготовчий етап

Того, хто не знає, як зробити спуски на ножі, досвідчені майстри рекомендують дотримуватися наступної послідовності дій:

  • Спочатку за допомогою шаблону потрібно перенести на заготівлю обриси клинка.
  • Вирізати ніж болгаркою. Робити це потрібно чітко по розміченій лінії. На даному етапі досвідчені майстри обух не вирізають, інакше в подальшому під час шліфування спусків можуть виникнути труднощі: кінчик леза вийде з заваленими гранями. Як стверджують фахівці, дана частина клинка сама проблемна.
  • На заготівлю нанести лінію спусків. Робити це необхідно з двох сторін. Сама лінія повинна бути максимально тонкої, але добре помітною під будь-яким кутом.
  • Затиснути В лещатах прямокутну трубу або куточок. До нього за допомогою струбцини буде притиснута заготовка. Фахівці рекомендують скористатися двома струбцинами. В такому випадку майстер вдасться і притиснути кінчик ножа. Якщо ж струбцина одна, то її доведеться пересувати ближче до місця обробки. Вся площина заготовки повинна бути притиснута до опори максимально щільно.

На підготовчому етапі небажано, щоб гвинти струбцин були занадто затягнуті. Достатньо лише запобігти зсуву заготовки. Працювати буде зручніше, якщо затискають пристосування розташувати з протилежного боку. Місця в заготовці, на яких виточуються спуски, повинні бути, навпаки, ближче до майстра.

Що порекомендують фахівці?

Як зробити спуск на ножі рівно, щоб не зіпсувати заготовку? Судячи з відгуків, нерідкі випадки, коли метал прижигается, розколюється або на ньому утворюються ямки. Як стверджують досвідчені майстри, це можливо, якщо маніпуляції здійснюються обрізним диском. З цієї причини бажано працювати товстим обдирочным каменем по металу. Майстри рекомендують скористатися абразивом, товщина якого не менше 7 мм. Одним з таких дуже якісних і зносостійких виробів є абразивний круг від японського виробника Makita. Судячи з численних споживчим відгуками, він легко сточує навіть каленую сталь. Оволодівши технікою виготовлення спусків допомогою обдирних кіл, багато домашні умільці переходять на товсті відрізні. Щоб знизити вібрацію, яка є наслідком значної осьового навантаження, працювати слід колами, товщина яких не менше 0,2 див. Якщо даний рада проігнорувати і почати з відрізних, то рано чи пізно новачок все ж повернеться до обдирочным. Однак за цей час можна перевести чимало заготовок. Крім того, відрізний диск під впливом бічного навантаження починає сильно вібрувати. Нерідко він ламається і може бути небезпечним як для самого майстра, так і оточуючих.

Цікаве:  Як відмити силіконову форму для випічки: види забруднень, рекомендації виробника, підручні засоби, використання щадною побутової хімії та поради хороших господарок

Про зняття фаски

Спочатку на заготівлі відзначається середина. Лінією окреслюється місце для майбутньої ріжучої кромки. Потім, затягнувши обдирний диск надійніше, включають болгарку. Оброблювальна поверхня повинна розташовуватися перпендикулярно до кромки ножа. Сильно налягати на диск не потрібно, навпаки, їм слід ледве стосуватися заготовки. Спочатку акуратно знімається невелика фаска вздовж кромки по позначеній лінії. Важливо, щоб від лінії до середини ножа була витримана дистанція 0,2 мм. На даному етапі слід бути максимально точним. Болгарку можна переміщати уздовж всієї довжини оброблюваної ріжучої кромки. Щоб метал не перегрівся і не втратив свої початкові властивості, під час роботи його слід періодично охолоджувати. Для цієї мети поверхню заготовки рясно поливають водою. Деякі новачки часто задають питання: навіщо знімати із заготівлі фаску і що це дасть? Як стверджують досвідчені майстри, виготовляти узвіз буде набагато простіше з уже наявною фаскою, оскільки вона буде явною видимої нижньою межею, на яку не можна заходити. Важливо, щоб була знята фаска вздовж різальної кромки.

Продовження робіт

Після того як вже знята фаска, можна приступати до виготовлення на заготівлі спусків. Зробити це буде нескладно: майстри проводять акуратно обдирочным диском в бік обуха. Судячи з відгуків, в місцях зіткнення диска на поверхні залишається відмінно видимий слід, завдяки чому майстру зручно стежити за переміщенням каменю. Так як межа фаски помітна, домашній умілець буде знати, де саме йому варто зупинитися. Далі біля п’яти ножа потрібно оформити початок спуску. Щоб це зробити, потрібно перетнути торцеву поверхню каменю з циліндричною, обережно підвівши диск до лінії. Оброблювальна поверхня повинна бути розташована перпендикулярно до ріжучої кромки. Якщо дивитися зверху, то при правильній роботі диск буде повернутий вертикально до площини ножа. Дотримати це дозволить камінь з циліндричною поверхнею: циліндрик, катаючись по заготівлі, буде вказувати вертикаль. Якщо відбулося відхилення, то диск стане на ребро, що відразу відчує майстер і зупинить роботу. В іншому випадку каменем у заготовці можна наробити зайвих поглиблень, що небажано.

Як зробити спуски на ножі на наждаку?

Судячи з відгуків, багато ножеделы намагаються максимально спростити собі роботу. Для цієї мети створюються різні додаткові пристосування. В якості основного механічного помічника такого фахівця виступає точильний верстат. Інструмент обладнаний мотором, а робота виконується за допомогою каменю. Виводити спуск на заготовці можна, утримуючи її просто в руках.

Досить водити взад-вперед вздовж точильного круга. Ребро каменю повинне бути перпендикулярно до поверхні заготовки. Однак у такому випадку немає гарантії, що вздовж ріжучої кромки буде витриманий однаковий кут. Не виключено, що руки втомляться тримати заготівку і спуск зіб’ється. Запобігти цьому можна за допомогою спеціального технічного пристосування. Виготовляють його із сталевої пластини, шматка куточка і струбцини. Пластина буде використовуватися в якості майданчика, на якій розташовується заготовка. Щоб вона не ковзала, її утримують притиснутою до куточка. З таким пристосуванням регулюється ширина спусків. Для цього достатньо провернути гвинт струбцини, змінивши кут пластини.

Про виготовлення вручну

До цього способу вдаються переважно фахівці, які вміють «відчувати» сталь і знають, коли слід зупинитися. Працюють за допомогою напилка «на око». Заготівля надійно фіксується на рівній поверхні. Потім напилком під потрібним кутом починають оформляти спуски. Судячи з відгуків, даний спосіб виснажливий і довгий.

Висновок

Який би спосіб оформлення спусків домашній умілець не вибрав, важливо не забувати про техніку безпеки. Перш ніж приступити до роботи, слід перевірити справність електрообладнання і позбутися від дефектних дисків. Запобігти травмуванню вдасться, якщо користуватися захисними рукавичками і окулярами.