Соус Ткемалі на зиму з хмелі-сунелі
Якщо вам вже приївся кетчуп, то приготуйте чудовий соус. Це модифікований варіант і вже мало нагадує справжній Ткемалі. Однак чудово поєднується з багатьма стравами і не поступається за смаком грузинського варіанту.
Інгредієнти:
- 3 кг сливи;
- 1,5 кг солодкого перцю;
- 6 стручків гострого перчика;
- 3 головки часнику;
- 2 ч. л хмелі-сунелі;
- 1 ч. л лимонної кислоти;
- 1 ч. л мускатного горіха;
- 60 г солі;
- 200 г цукру.
Приготування:
Сливи обов’язково промиваємо і виймаємо кісточки. У солодкого та гострого перцю видаляємо плодоніжки і виймаємо насіння. Підготовлені продукти пропускаємо через м’ясорубку.
Перекладаємо масу в каструлю і додаємо цукор, сіль і спеції. Ставимо ємність на плиту і доводимо до кипіння, після цього зменшуємо вогонь і варимо протягом 25 хвилин.
Потім відправляємо в каструлю пресований часник і лимонну кислоту. Все добре перемішуємо, після чого перебиваємо заглибним блендером до отримання однорідної маси.
Варимо ще близько п’яти хвилин і знімаємо з плити. Не забувайте помішувати соус, щоб він не пригорів. Розкладаємо суміш по стерилізованим банкам і закручуємо кришками або закатуємо спеціальною машинкою.
Банки не обов’язково перевертати догори дном. Просто накриваємо їх теплим рушником і залишаємо до повного охолодження.