Пшоняна каша на молоці: покрокові рецепти каші в домашніх умовах

Вона подобається і дорослим людям і дітям. Жінки воліють її з-за простого процесу приготування. Чоловіки включають таку кашу в свій раціон, так як вона насичує на довгий час. А дітям сподобаються солодкі варіанти страви.

Якість крупи впливає на смак, тому потрібно ретельно підходити до її вибору. Перед приготуванням її обов’язково перебираємо і кілька раз промиваємо під проточною водою.

Всупереч поширеній думці, пшоняну кашу вживають не тільки на сніданок. Вона підходить і для обіду і для вечері. У ній містяться мікроелементи і корисні поживні речовини, тому таке блюдо рекомендується включати в свій раціон.

Пропоную вам ознайомитися з покроковими способами приготування.

Рецепт розсипчастої каші на молоці, приготовленої на плиті

Щоб блюдо вийшло ніжним і розсипчастим, його потрібно варити у товстостінній неемальованої каструлі. Також крупу обов’язково перебираємо і промиваємо в декількох водах.

Інгредієнти:

  • 1 склянку пшона;
  • 2 склянки молока;
  • 1 стакан води;
  • Сіль і цукор;
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

 

  • У крупинках містяться масла і пил, тому їх потрібно ретельно промити холодною водою;
  • Потім пшоно заливаємо склянкою води, доводимо до кипіння, після чого проціджуємо через сито і ще раз промиваємо холодною водою;
  • Знову перекладаємо крупу в каструлю і заливаємо молоком;
  • Додаємо цукор з сіллю за смаком і розмішуємо;
  • Готуємо на середньому вогні, не накриваючи каструлю кришкою;
  • Коли рідина закипить, то зменшуємо вогонь і додаємо шматок вершкового масла. Завдяки цьому ми доб’ємося розсипчастої консистенції;
  • Вимикаємо плиту і накриваємо кришкою, і закутуємо каструлю в рушник, залишаємо на 30 хвилин.

 

Тепер страву можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Класична пшоняна каша на молоці

Пропоную вам ознайомитися з традиційним способом приготування смачної і корисної каші з пшоняної крупи. Для цього не знадобляться спеціальні навички та досвід.

Інгредієнти:

  • 1 склянку пшона;
  • 2 склянки води;
  • 2 склянки молока;
  • 30 г вершкового масла;
  • Сіль за смаком;
  • 2 ст. л цукрового піску.

Приготування:

 

  • Крупу ретельно промиваємо, поки вода не стане прозорою. Потім обдаємо окропом;
  • Пересипаємо пшоно в каструлю, заливаємо водою і включаємо плиту;
  • Після закипання знімаємо пінку і зменшуємо до середнього вогню. Готуємо до тих пір, поки не випарується вся рідина;
  • Потім вливаємо гаряче молоко, додаємо цукор з сіллю і розмішуємо. Варимо на повільному вогні, періодично помішуючи, близько 20 хвилин;
  • Потім знімаємо каструлю з плити, накриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин.
Цікаве:  Крабові палички, фаршировані різними начинками з недорогих продуктів

 

Після закінчення зазначеного часу перекладаємо кашу на тарілку і додаємо шматок вершкового масла. Подаємо до столу в теплому вигляді.

Загрузка...

Простий покроковий рецепт рідкої пшоняної каші на молоці

Пропоную вам легкий варіант, який підійде для початківців господарок. Нічого складного в приготуванні немає, тому спробуйте зробити таке блюдо для своїх близьких людей.

Інгредієнти:

  • 400 г пшоняної крупи;
  • 800 мл молока;
  • 4 ст. л цукру;
  • ½ Ч. л харчової солі.

Приготування:

 

  • Пшоно перебираємо і промиваємо;
  • У каструлю вливаємо 1 л води, і після закипання висипаємо в неї крупу;
  • Коли рідина повторно закипить, то зливаємо її. Це необхідно для того, щоб позбутися гіркоти;
  • Тепер заливаємо крупу чистою водою (800 мл). Після закипання додаємо сіль з цукром і розмішуємо. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і чекаємо близько 10 хвилин, поки рідина не випарується;
  • Після цього вливаємо в каструлю молоко, перемішуємо і накриваємо кришкою. Залишаємо нудитися на повільному вогні протягом 10-15 хвилин.

 

Рідке блюдо готове. Перед подачею додаємо вершкове масло і фрукти за бажанням.

Пшоняна каша на молоці в духовці

Смачну страву можна готувати в духовці. Таку кашу включають не тільки в дитяче меню, але і в раціон дорослих людей, адже вона володіє корисними властивостями.

Інгредієнти:

  • 100 г пшоняної крупи;
  • 500 мл молока;
  • 2 ст. л цукрового піску;
  • Щіпка харчової солі;
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

 

  • Ретельно промиваємо крупу кілька разів. Потім заливаємо її окропом і залишаємо на пару хвилин;
  • Тим часом в горщик вливаємо молоко і розчиняємо в ньому сіль з цукром;
  • Висипаємо пшоно, додаємо кілька шматочків вершкового масла;
  • Ставимо в духовку (180 градусів) на 1,5-2 години.

 

Горщик кришкою не накриваємо, духовку заздалегідь не розігріваємо. Перед вживанням знімаємо шкірочку.

Загрузка...

Покрокове приготування пшоняної каші з гарбузом на молоці

Пшоно корисно для нашого організму. А якщо його приготувати разом з гарбузом, то страва буде багата мікроелементами, антиоксидантами і вітамінами. Тому зробіть таку кашу для своєї сім’ї.

Цікаве:  Печінковий торт з курячої печінки (8 покрокових рецептів)

Інгредієнти:

  • 1 склянку пшоняної крупи;
  • 500 г гарбуза;
  • 3 стакан молока;
  • Цукор і сіль за вподобанням.

Приготування:

 

  • Пшоно заливаємо окропом на кілька хвилин, після чого добре промиваємо в декількох водах;
  • У каструлю вливаємо молоко і доводимо його до кипіння;
  • Додаємо очищену і нарізану гарбуз;
  • Коли рідина повторно закипить, то закладаємо крупу. Розмішуємо і варимо на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. Не забуваємо помішувати страву, щоб воно не підгоріло;
  • В кінці додаємо цукор, сіль і розмішуємо.

 

Розкладаємо по порційних тарілках і подаємо до столу. Якщо вам не подобаються шматочки гарбуза, то її можна подрібнити на тертці. Приємного апетиту!

Пшоняна каша з яйцем

Якщо ви хочете почати день зі здорової їжі, то пропоную вам скористатися наступним рецептом приготування корисного і смачного блюда з доступних продуктів.

Інгредієнти:

  • ½ Склянку пшоняної крупи;
  • 1 стакан молока;
  • 3 склянки води;
  • 1 яйце;
  • Цукор і сіль за смаком;
  • Вершкове масло.

Приготування:

 

  • Для початку доведеться зайнятися нудним заняттям – перебираємо крупу;
  • Після чого її необхідно ретельно промивати холодною, а потім гарячою водою;
  • Пшоно відправляємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 3 хвилин і зливаємо рідину;
  • Наступним кроком ще раз промиваємо крупу;
  • Пшоно знову пересипаємо в каструлю, заливаємо 2 склянками води. Після закипання, додаємо сіль, розмішуємо і варимо близько 15 хвилин на повільному вогні;
  • В окремій ємності розігріваємо молоко і вливаємо його в каструлю з пшоном, коли рідина випарується;
  • Через пару хвилин додаємо збите яйце, перемішуємо і через 2-3 хвилини знімаємо з плити;
  • Залишаємо кашу нудитися під кришкою 15-20 хвилин.

 

Перед подачею додаємо цукор за смаком і вершкове масло.

Пшоняна каша на молоці, як у дитячому садку

Смак цієї страви, багатьом людям, знайомий з дитячого віку, так як його часто давали в садку. Якщо ви хочете приготувати таку ж кашу, то розгляньте наступний простий рецепт.

Цікаве:  Рулети з лаваша з різними начинками на святковий стіл

Інгредієнти:

  • 1 склянку пшона;
  • 500 мл води;
  • 500 мл молока;
  • Сіль і цукор за смаком.

Приготування:

 

  • Пшоняну крупу промиваємо кілька разів;
  • Пересипаємо в каструлю, вливаємо воду і молоко;
  • Ставимо на плиту, додаємо дрібку солі і перемішуємо. Накриваємо кришкою і готуємо на повільному вогні;
  • Коли рідина закипить, то варимо протягом 5 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи;
  • Додаємо цукор, розмішуємо і вимикаємо вогонь;
  • Залишаємо страву на 30 хвилин під закритою кришкою.

 

Густа каша з корисними властивостями готова. Подаємо з вершковим маслом, вершками або медом за бажанням. Приємного апетиту!

Пшоняна каша з родзинками в домашніх умовах

Такий варіант страви ідеально підходить для сніданку. Воно насичує на тривалий час і надає енергію на цілий день. Обов’язково спробуйте скористатися цим рецептом.

Інгредієнти:

  • 100 г пшона;
  • 300 мл молока;
  • 50 мл води;
  • 100 г родзинок;
  • 20 г вершкового масла;
  • Харчова сіль;
  • Цукровий пісок.

Приготування:

 

  • Пшоно промиваємо 2-3 рази;
  • У каструлю вливаємо молоко з водою. Додаємо сіль, розмішуємо і ставимо на плиту;
  • Коли рідина закипить, то висипаємо крупу. Варимо на повільному вогні 15-20 хвилин;
  • В кінці додаємо розпарені родзинки і цукор за бажанням. Перемішуємо і знімаємо з плити;
  • Залишаємо настоюватися на кілька хвилин.

 

Перед подачею додаємо шматочок вершкового масла при бажанні.

Покроковий рецепт пшоняної каші на молоці в мультиварці

Тепер розглянемо варіант приготування страви вдома в мультиварці без відстрочки старту. Завдяки сучасній техніці, ми підготуємо кашу легко і швидко.

Інгредієнти:

  • 150 г пшоняної крупи;
  • 320 мл води;
  • 320 мл молока;
  • Щіпка солі;
  • 1 склянку цукрового піску.

Приготування:

 

  • У чашу мультиварки висипаємо промиту крупу;
  • Заливаємо водою і молоком;
  • Додаємо цукор і сіль за смаком, після чого розмішуємо;
  • Накриваємо кришкою, включаємо режим «Молочна каша» на 30 хвилин.

 

Після закінчення цього часу можете залишити на підігріві, якщо хочете отримати більш густу страву. Приємного апетиту!

Навіть якщо вам не подобається молочна каша з пшона, все одно постарайтеся включати її в своє меню. Спробуйте поекспериментувати з додатковими інгредієнтами, щоб поліпшити смак.

Comments are closed.