Картопляна запіканка з фаршем в духовці (10 покрокових рецептів)

Картопля є одним з найпопулярніших продуктів у нашій країні. Він широко використовується в кулінарії. З цих овочів господині готують прості й вишукані страви, які нікого не залишать байдужими.

В домашніх умовах можна легко зробити картопляну запіканку з різними начинками. У нашому випадку, ми розглянемо декілька покрокових рецептів з фаршем.

Приготування такої страви досить простий. Потрібно лише підготувати всі продукти і поставити запікатися в духовку. А тим часом займатися своїми справами.

Я пропоную розглянути найпоширеніші варіанти приготування такої запіканки. Вона виходить не тільки смачним, але і ситної, тому сподобається близьким людям і гостям.

Картопляна запіканка з фаршем в духовці: покроковий рецепт з сиром і яйцем

Для початку розглянемо варіант приготування ситного і соковитого страви. Нічого складного в цьому немає, тому з завданням впораються навіть ті господині, у яких немає кулінарного досвіду.

Інгредієнти:

  • 750 г картоплі;
  • 300 г фаршу;
  • 150 г сиру твердих сортів;
  • 1 яйце;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • 100 г сметани;
  • Майонез за смаком;
  • 3 ст. л води;
  • 1 ч. л солодкої паприки;
  • ½ Ч. л чорного меленого перцю;
  • Харчова сіль;
  • Соняшникова олія.

Приготування:

 

  • Очищаємо і промиваємо картоплю. Нарізаємо його кружечками;
  • Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо картоплю. Додаємо спеції і сіль за смаком, після чого перемішуємо і рівномірно розподіляємо по поверхні;
  • Сметану змішуємо з кип’яченою водою і розмішуємо. Підготовленим соусом поливаємо картоплю;
  • Другим шаром викладаємо цибулю, який нарізаємо півкільцями;
  • Потім в мисці перемішуємо фарш, яйце, спеції і сіль. Отриману суміш викладаємо на блюдо наступним шаром;
  • Зверху додаємо скибочки помідора і покриваємо майонезній сіткою;
  • Посипаємо тертим сиром;
  • Запікаємо в духовці, розігрітій до 200 градусів до готовності. В залежності від духовки, знадобиться близько 1 години.

 

Смачне блюдо готове без особливих зусиль. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт картопляної запіканки з фаршем і грибами

Пропоную її один варіант смачного страви. Гриби поєднуються практично з усіма продуктами, тому доповнюють смак інших інгредієнтів. Запам’ятайте або запишіть цей простий рецепт.

Інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • 200 г фаршу;
  • 6 печериць;
  • 3 головки цибулі;
  • 2 яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г сиру;
  • Зелень;
  • Перець і сіль;
  • Рослинне масло.

Приготування:

 

  • Цибулю нарізаємо на середні шматочки і обсмажуємо на сковороді з маслом до золотистого кольору;
  • Печериці очищаємо, промиваємо та нарізаємо на невеликі шматки. Відразу підсолюємо і перчимо. Додаємо до цибулі. Коли випарується волога, то готуємо ще 2-3 хвилини;
  • Заздалегідь відварюємо картоплю, після чого розминаємо його в пюре. Відправляємо до нього вершкове масло, яйця і добре розмішуємо;
  • Фарш викладаємо на сковороду, солимо, перчимо і обсмажуємо до готовності, періодично помішуючи;
  • Форму для запікання змащуємо маслом і викладаємо половину пюре, злегка приминаючи;
  • Наступним шаром додаємо гриби з цибулею, які посипаємо рубаною зеленню;
  • В блюдо кладемо фарш, розподіляємо його по поверхні і злегка утрамбовуємо;
  • Зверху викладаємо частину пюре і посипаємо тертим сиром;
  • Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку і готуємо протягом 20 хвилин.

 

Закуску можна подавати в холодному або гарячому вигляді.

Картопляна запіканка з курячим фаршем

Тепер приготуємо просте і смачне блюдо з доступних продуктів. Закуску можна вважати дієтичної, так як до її складу входить курячий фарш. Цей рецепт може виручити в той момент, коли несподівано прийшли гості, адже для приготування знадобиться трохи часу.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 700 г курячого фаршу;
  • 1 головка цибулі;
  • 200 г твердого сиру;
  • 30 г вершкового масла;
  • 3 ст. л майонезу;
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

 

  • Подрібнюємо цибулю;
  • Картоплю очищаємо і нарізаємо скибочками;
  • Твердий сир ріжемо на широкі брусочки;
  • У форму для запікання викладаємо половину фаршу і рівномірно розподіляємо по поверхні;
  • Посипаємо половиною нарізаної цибулі, солимо і перчимо;
  • Викладаємо ½ частини картоплі і солимо за смаком;
  • Тепер шари потрібно повторити;
  • Додаємо вершкове масло, нарізане шматочками, і покриваємо майонезній сіткою;
  • Сиром повністю покриваємо страва;
  • Запікаємо протягом 45 хвилин при температурі 180 градусів.

 

Ситне блюдо для всієї родини готово. Трохи охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Покрокове приготування картопляної запіканки з рибним фаршем

Розглянемо ще один варіант приготування запіканки. Вона сподобається любителям риби. З процесом впорається будь-яка господиня без певного досвіду і навичок, так як простіше рецепт складно придумати.

Інгредієнти:

  • 3 кг картоплі;
  • 2 кг фаршу з кети;
  • 1 морква;
  • 3 головки цибулі;
  • Часник;
  • Спеції;
  • Зелень;
  • 2 яйця.

Приготування:

 

  • В рибний фарш додаємо часник, пропущений через прес, сіль, перець, коріандр і паприку за бажанням. Все добре перемішуємо;
  • У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо фарш, періодично помішуючи;
  • Потім додаємо подрібнену цибулю в сковороду з тертою морквою, розмішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо 5-10 хвилин;
  • Тим часом відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді, потім розминаємо його в пюре;
  • Деко змащуємо невеликою кількістю масла;
  • Першим шаром рівномірно викладаємо рибний фарш;
  • Зверху додаємо картопляне пюре;
  • Ставимо в розігріту до 250 градусів духовку і запікаємо протягом 15 хвилин;
  • Тим часом у мисці змішуємо сирі яйця з рубаною зеленню;
  • Після закінчення зазначеного часу запіканку змащуємо, приготовленою сумішшю, знову відправляємо в духовку до появи золотистої скоринки.

 

Блюдо злегка остуджуємо і розкладаємо по порційних тарілках.

Картопляна запіканка з пюре з фаршем в духовці

Приготувати на вечерю апетитне і ситне блюдо зовсім нескладно. Головне підготувати необхідні продукти і відправити запікатися в духовку.

Інгредієнти:

  • 2 кг картоплі;
  • 500 г м’ясного фаршу;
  • 150 г цибулі;
  • 50 мл молока;
  • 5 г кінзи;
  • 5 г петрушки;
  • Щіпка коріандру;
  • Щіпка червоного і чорного перцю;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л соняшникової олії;
  • 80 г вершкового масла;
  • Харчова сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Картопля очищаємо, нарізаємо на шматочки і кладемо в каструлю. Заливаємо водою, підсолюємо і відварюємо до повної готовності;
  • Сковороду змащуємо рослинним маслом, нагріваємо і обсмажуємо подрібнену цибулю протягом 3 хвилин;
  • Додаємо до цибулі м’ясний фарш, перемішуємо і накриваємо кришкою. Готуємо близько 5 хвилин;
  • Висипаємо спеції, солимо за смаком. Знову накриваємо кришкою і готуємо на повільному вогні протягом 10 хвилин;
  • Посипаємо рубаною зеленню, розмішуємо і знімаємо з плити;
  • У каструлю з відварною картоплею відправляємо шматок вершкового масла і подрібнюємо заглибним блендером до стану пюре;
  • Вливаємо тепле молоко, розбиваємо яйце, і продовжуємо збивати;
  • Форму для випікання змащуємо вершковим маслом;
  • Рівним шаром викладаємо ½ частини пюре;
  • Зверху додаємо обсмажений фарш;
  • Наступним шаром розрівнюємо частину пюре, і змащуємо вершковим маслом;
  • Ставимо в духовку (180 градусів) на 30 хвилин.
Цікаве:  Рецепт млинців з сиром і шинкою

 

За бажанням, перед подачею посипаємо блюдо свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Рецепт картопляної запіканки з фаршем в духовці, як у дитячому садку

Багатьом людям, смак запіканки з картоплі знайомий з дитинства. Адже таке блюдо подавали в дитячому саду в радянські часи. Пропоную вам скористатися цим рецептом приготування.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 450 г м’ясного фаршу;
  • 2 морквини;
  • 2 головки цибулі;
  • 50 мл води;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • 50 мл молока;
  • 2 ст. л сметани;
  • 1 яйце;
  • 70 г вершкового масла;
  • 70 г сиру твердих сортів;
  • Петрушка і кріп;
  • Перець і сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Очищену картоплю кладемо в каструлю, заливаємо водою і підсолюємо. Відварюємо до повної готовності. Розминаємо картоплю толкушкой, вливаємо тепле молоко додаємо вершкове масло, все ретельно перемішуємо;
  • Пюре підсолюємо, додаємо сире яйце, рубану зелень і розмішуємо;
  • На розігрітій сковороді з олією і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
  • Потім викладаємо фарш, перемішуємо і обсмажуємо до готовності;
  • Перчимо і солимо за смаком, після чого додаємо терту моркву, і готуємо, поки вона не стане м’якою;
  • Вливаємо воду і додаємо томатну пасту. Перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 5 хвилин;
  • На змащене маслом деко викладаємо половину пюре і рівномірно розподіляємо по поверхні;
  • Наступним шаром додаємо обсмажені продукти;
  • Розподіляємо частину картопляного пюре;
  • Змащуємо невеликою шаром сметани і посипаємо тертим сиром;
  • Випікаємо протягом 30 хвилин в духовці, нагрітій до 180 градусів.

 

Ніжне і смачне блюдо можна відразу подавати до столу. Приємного апетиту!

Швидкий рецепт картопляної запіканки з фаршем і сирою картоплею кружечками

Щоб приготувати смачне блюдо для всієї родини, знадобиться трохи більше 1-го години. Всі залишаться ситими і задоволеними. Тому беріть на замітку цей простий і швидкий рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 600 г м’ясного фаршу;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 яйце;
  • 1 стакан молока;
  • Спеції і приправи за бажанням.

Приготування:

 

  • В нагрітій сковороді з рослинним маслом обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
  • Додаємо фарш, солимо і перчимо за смаком, а також спеції за бажанням. Все добре перемішуємо і обсмажуємо до готовності;
  • Картопля ретельно промиваємо холодною водою, очищаємо і нарізаємо кружечками;
  • У форму для запікання викладаємо картоплю, щоб не залишалося порожнього місця. При бажанні підсолюємо.

 

Потім рівномірно розподіляємо обсмажений фарш.

Блюдо покриваємо другим шаром картоплі. У склянці змішуємо молоко, зелень і яйце. Приготованою сумішшю заливаємо запіканку.

Відправляємо в духовку (180 градусів) на 50 хвилин. За 5-10 хвилин до готовності посипаємо тертим сиром.

Витягаємо страву з духовки і даємо трохи охолонути, після чого подаємо до столу.

Класична картопляна запіканка з фаршем

Пропоную вам скористатися традиційним способом приготування запіканки з картоплі. Навіть недосвідчена господиня зможе зробити смачну страву для своєї родини.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг картоплі;
  • 500 г м’ясного фаршу;
  • 1 яйце;
  • 1 головка цибулі;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г сиру твердих сортів;
  • Перець і сіль;
  • Соняшникова олія.

Приготування:

 

  • Очищену картоплю відварюємо і розминаємо в пюре. Додаємо сире яйце, перемішуємо. Половину пюре викладаємо у форму, змащену маслом;
  • Фарш обсмажуємо на повільному вогні під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Солимо, перчимо і періодично помішуємо. Викладаємо в блюдо наступним шаром;
  • Запіканку посипаємо обсмаженою цибулею;
  • Тепер по поверхні рівномірно розподіляємо частину картопляного пюре;
  • Посипаємо тертим сиром;
  • Запікаємо протягом 20 хвилин в духовці при температурі 200 градусів.

 

Класичний варіант страви готовий. Подаємо до столу після охолодження. Приємного апетиту!

Рецепт картопляної запіканки з фаршем, помідорами і сиром

Це чудове блюдо підходить для обіду, вечері, а також для святкового столу. Готується закуска неймовірно просто, тому запишіть його або запам’ятайте цей простий рецепт.

Інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • 600 г фаршу;
  • 2 помідори;
  • 100 г сиру;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • 30 г вершкового масла;
  • Перець і сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Нагріваємо сковороду наливаємо в неї рослинне масло. Викладаємо фарш, який попередньо змішати з подрібненою цибулею і спеціями. Обсмажуємо, періодично помішуючи. Накриваємо кришкою і на середньому вогні тушкуємо близько 5 хвилин;
  • Додаємо томатну пасту, перемішуємо і знімаємо з плити;
  • Картоплю відварюємо в підсоленій воді, потім розминаємо в пюре, додаємо шматок вершкового масла і розмішуємо, щоб не залишилося грудочок;
  • Помідори нарізаємо кружечками;
  • Форму змащуємо невеликою кількістю масла, викладаємо половину товченого картоплі;
  • Наступним шаром додаємо обсмажений фарш;
  • По поверхні рівномірно розподіляємо частину пюре;
  • Викладаємо помідори;
  • Зверху посипаємо тертим сиром;
  • Випікаємо протягом 20-25 хвилин в духовці, розігрітій до 230 градусів.

 

Блюдо виходить соковитим, апетитним і ситним.

Картопляна запіканка з фаршем без сиру і сметани

Якщо ви хочете знизити калорійність страви, або з якихось причин не любите сир і сметану, то вам сподобається наступний спосіб приготування смачної і закуски.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 500 г фаршу;
  • 150 г цибулі;
  • Зелень;
  • Перець і сіль за смаком;
  • Майонез.

Приготування:

 

  • Очищену картоплю нарізаємо півмісяцем;
  • М’ясний фарш змішуємо з подрібненою цибулею, рубаною зеленню, меленим перцем і сіллю;
  • Форму або сковороду для запікання змащуємо маслом. Дно повністю покриваємо картоплею;
  • Другим шаром викладаємо весь фарш;
  • Покриваємо рештою картоплі і злегка приминаем;
  • Поливаємо невеликою кількістю домашнього майонезу;
  • Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, і готуємо протягом 45 хвилин. Через 15 хвилин, зменшуємо температуру до 180 градусів.

 

Просте, але дуже смачне блюдо злегка остуджуємо, нарізаємо і подаємо в порційних тарілках. Приємного апетиту!

Якщо ви захочете приготувати ситну запіканку з картоплею і фаршем для всієї родини, то скористайтеся одним із запропонованих рецептів. Або спробуйте кілька варіантів.