Щоб у зимовий час на столі були страви з овочами, ми з вами робимо різні заготовки. Цвітну капусту консервують не так часто, воно така закуска відмінно поєднується з м’ясом, рибою і гарнірами.
Перед консервуванням цвітної капусти на зиму, вона піддається термічній обробці. Овоч має бути свіжим, без слідів гниття. Якщо ви в цьому році не вирощували цей плід, то його можна купити в будь-якому продуктовому магазині і законсервувати.
Я зробив добірку декількох смачних і простих рецептів капустяного салату. Ця стаття буде корисною для початківців кулінарів, так як всі способи приготування супроводжуються покроковими фото. Тому вам буде зручно орієнтуватися.
Салат з цвітної капусти на зиму — пальчики оближеш
Якщо вам приїлися солоні томати й огірки, то зробіть заготовку з цвітної капусти. Така закуска дуже корисна, а також відмінно поєднується з різними стравами. Крім того, овоч містить мінімум калорій, тому не зашкодить вашій фігурі.
Інгредієнти:
- 1 кг цвітної капусти;
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- Кілька стручків гострого перчика;
- 1 лавровий лист;
- 3 ст. л цукрового піску;
- 3 ст. л харчової солі;
- 40 мл 9% столового оцту;
- 1 л води.
Приготування
Щоб в процесі закачування не постійно заглядати в холодильник або шафка, відразу підготуємо всі необхідні продукти. Попередньо простерилизуем банки та металеві кришки.
Поділяємо цвітну капусту на маленькі суцвіття.
Потім суцвіття необхідно відварити в окропі протягом 3 хвилин. Пам’ятайте, що краще не доварити капусту, ніж переварити її. Після цього овочі відкидаємо на сито, даємо стекти зайвої рідини.
У болгарського перцю витягаємо видаляємо насіння і плодоніжку. Овочі нарізаємо кубиками середнього розміру, як показано на фото нижче. Моркву очищаємо, промиваємо під проточною водою і подрібнюємо на тонкі шайби. При бажанні можете натерти на середній тертці.
На дно стерильної банки відправляємо часто нарізаних овочів, потім на 1/3 заповнюємо вареною цвітною капустою. Повторити шари ще раз. В кожну ємність додаємо лавровий лист і один невеликий перчик чилі.
Для приготування маринаду ставимо на плиту каструлю, вливаємо в неї воду, додаємо цукор, сіль, а також оцет. Після закипання відразу ж заливаємо їм закуску.
Заготівлю закручуємо стерильними металевими кришками. Банки закутуємо теплим рушником або ковдрою. Коли вони охолонуть, то відправляємо їх на зберігання в прохолодне місце.
Заготівля з цвітної капусти з помідорами і перцем
Якщо ви любите пікантну і корисну закуску, то цей рецепт вам обов’язково сподобається. Для приготування знадобляться прості і доступні продукти. Такий салат на зиму допоможе вам швидко підготувати вечерю для всієї родини.
Інгредієнти:
- 1 качан цвітної капусти;
- 1,5 кг томатів;
- 200 г солодкого перцю;
- 80 г часнику;
- 200 г петрушки;
- 200 г білого цукру;
- 2 ст. л солі;
- 200 мл соняшникової олії;
- 2 ч. л оцтової есенції.
Приготування
Для приготування салату нам потрібно нарізати тонкою соломкою перець, подрібнити свіжу петрушку, а цвітну капусту розділити на суцвіття. Томати пропускаємо через м’ясорубку, а часник через часникодавку.
Ставимо На плиту каструлю з підсоленою водою, і протягом 4-5 хвилин (не більше) відварюємо цвітну капусту. Потім відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся вода.
На наступному етапі в каструлі змішуємо всі підготовлені продукти, цукор, сіль, оцтову есенцію та олію. Ставимо ємність на конфорку.
Коли овочева суміш закипить, то відправляємо до неї відварну капусту і готуємо близько 15 хвилин.
Відразу після приготування розподіляємо закуску по стерильним банкам і закручуємо кришками. Заготівлю залишаємо до повного охолодження, а потім прибираємо в льох або холодильник.
Салат на зиму з кольоровою капустою: найсмачніший рецепт
Ви можете не робити багато заготовок, але салат по цьому рецепту приготуйте обов’язково. Закуска виходить не тільки смачною, але і корисною для нашого організму.
Інгредієнти:
- 3 кг суцвіть цвітної капусти;
- 3 морквини;
- 3 гострих перчика;
- 4 головки часнику;
- 2 пучка петрушки;
Для розсолу
- 1,5 л води;
- 1 склянка цукру;
- 1 стакан рослинного масла;
- 3 ст. л солі;
- 15 горошин запашного перцю;
- 1 склянку 9% оцту.
Приготування
Тепер в підготовлену ємність (не використовуйте алюмінієву тару) викладаємо шар кучерявою петрушки, яку попередньо потрібно промити холодною водою.
Тепер очищаємо часник, нарізаємо його на тонкі шматочки. Відправляємо наступним шаром в ємність.
Морквину подрібнюємо на тонкі шайби і додаємо до решти продуктів.
У гострого перчика витягуємо всі нутрощі і нарізаємо дрібними півкільцями. Викладаємо його наступним шаром нашого салату.
Зверху викладаємо наш головний інгредієнт – цвітну капусту. Її треба буде залити розсолом і залишити під гнітом на одну добу.
Для приготування розсолу ставимо на плиту каструлю з водою і додаємо всі необхідні інгредієнти. Після закипання відразу заливаємо підготовлені овочі. Зверху кладемо тарілку і який-небудь вантаж, наприклад, банку з водою.
Після закінчення 24 годин розмішуємо салат і розподіляємо його по стерилізованим банкам, трохи утрамбовуючи. Не забуваємо заливати заготівлю розсолом.
Банки накриваємо кришками, а потім стерилізуємо в каструлі протягом 20 хвилин після закипання води.
Залишається закрутити кришки і смачний салат готовий. Обов’язково скористайтеся цим способом консервування овочів.
Рецепт заготовки з кольорового капусти на зиму в банках
Давайте розглянемо ще один дуже простий спосіб приготування салату. Вам знадобиться всього кілька хвилин, і смачна закуска буде чекати зимового вечері. Етапи приготування дивіться у відео:
Вам знадобиться не більше однієї години, щоб заготовити смачного салату. Це страва підходить не тільки для повсякденного вечері, але і для прикраси святкового столу.
Закуска з цвітної капусти без стерилізації
Якщо у вас немає часу, щоб робити заготовки зі стерилізацією, то можу запропонувати вам рецепт, в якому не потрібно виконувати дану процедуру.
Інгредієнти:
- 2 кг цвітної капусти;
- 750 г солодкого перцю;
- 450 г ріпчастої цибулі;
- За 12 горошок чорного і запашного перцю;
- 500 г цукрового піску;
- 4 лаврових листа;
- 2 ст. л солі;
- 300 мл столового оцту;
- 1 ч. л перцю чилі.
Приготування
В першу чергу підготуємо наш найбільший головний інгредієнт. Для цього капусту достатньо просто помити під проточною водою і розділити на суцвіття качан.
Наступним кроком нарізаємо тонкою соломкою болгарський перець, а ріпчасту цибулю на півкільця. Відправляємо овочі в миску з капустою.
Всі продукти перемішуємо, солимо і відкладаємо на 5-6 годин.
Щоб приготувати розсіл потрібно в каструлю з водою (2 л), додати перець чилі, цукор і оцет. Доводимо до кипіння і знімаємо з плити.
У кожну стерилізовану банку додаємо по 3 горошини перцю і лавровий лист. Закладаємо настоявшиеся овочі і заливаємо гарячим маринадом.
Тепер закручуємо кришки. Банки обов’язково закутуємо теплим пледом, щоб замінити цим процес пастеризації, і прибираємо салат остигати. Але пам’ятайте, що для тривалого зберігання, закуску рекомендується простерилізувати у киплячій воді.
Рецепт приготування салату з цвітної капусти на зиму з томатною пастою
В наступному рецепті ми будемо використовувати подрібнені помідори, але при бажанні можете замінити їх звичайної томатною пастою, але зі свіжими томатами смак закуски набагато краще.
Інгредієнти:
- 1 кг цвітної капусти;
- 150 г солодкого перцю;
- 600 г томатів;
- 50 г свіжої петрушки;
- 3 зубчики часнику;
- 30 г солі;
- 50 г цукру;
- 40 мл 9% оцту;
- 70 мл соняшникової олії;
- Лимонна кислота.
Приготування
Капусту ділимо на суцвіття і заливаємо водою на 2-3 хвилини. Потім висушуємо на рушник.
У каструлі доводимо воду до кипіння і на 1 хвилину закидаємо капустяні суцвіття. Щоб овоч залишався білосніжним, в рідину слід додати маленьку щіпку лимонної кислоти.
Помідори промиваємо під проточною водою, а потім подрібнюємо у блендері або м’ясорубці. Якщо ви з якихось причин не використовуєте помідори, то для приготування маси розведіть томатну пасту в кип’яченій воді.
Болгарський перець очищаємо від насіння і промиваємо холодною водою. Нарізаємо овоч на довгу соломку, як показано на фото нижче.
У каструлю з томатною масою відправляємо болгарський перець, подрібнений часник і зелень. Все перемішуємо і ставимо на плиту.
Коли овочева суміш закипить, то зменшуємо вогонь до мінімуму і додаємо в каструлю олію, сіль і цукор.
На наступному етапі додаємо підготовлені суцвіття. Накриваємо каструлю кришкою і готуємо салат протягом півгодини. За пару хвилин до готовності додаємо столовий оцет.
Готовий салат розподіляємо по банкам, які ми попередньо простерилизовали. Закручуємо кришки, закутуємо заготівлю теплим рушником і ставимо в темне місце.
Закуску зберігайте у погребі, коморі або в холодильнику. До новорічних свят вона точно простоїть.
Делікатесний салат з цвітної капусти на зиму
У зимовий час року ця закуска стане справжнім делікатесом, без перебільшення. Салат виходить смачним і підходить до багатьох страв. Процес консервації досить просто і під силу будь-якій господині.
Інгредієнти:
- 2 кг цвітної капусти;
- 200 г болгарського перцю;
- 2 кг томатів;
- 2 головки часнику;
- 10 ст. л 9% столового оцту;
- 1 стакан рослинного масла;
- 2 ст. л солі;
- 100 г цукрового піску.
Приготування
Помиті і свіжі помідори заливаємо окропом на пару хвилин, після чого акуратно знімаємо з них шкірку. Очищені томати пропускаємо через м’ясорубку або соковижималку.
Солодкий перець очищаємо від насіння і нарізаємо на середні шматочки.
Кольорову капусту розбираємо на невеликі суцвіття і промиваємо холодною водою.
У каструлю кладемо перець, заливаємо томатною сумішшю, додаємо масло, сіль і цукор. Ставимо ємність на плиту і доводимо рідину до кипіння.
На наступному етапі відправляємо в сотейник капустяні суцвіття, перемішуємо і після закипання варимо протягом 20 хвилин. За 5 хвилин до готовності вливаємо оцет, додаємо часник і перець запашний при бажанні.
Гарячий салат відразу ж розкладаємо по стерилізованим банкам, закатуємо кришками і в перевернутому стані закутуємо теплою ковдрою.
Закуска з цвітної капусти по-корейськи
Ще один рецепт смачного салату на зиму з пікантним смаком. Як і попередні способи приготування, цей варіант є дуже простим, тому ви впораєтеся з консервацією заготовки.
Інгредієнти:
- 1 головка цвітної капусти;
- 3 морквини;
- 1 пачка приправи для корейської моркви;
- 3 горошини перцю;
- 1 лист лаврушки;
- 3 зубчики часнику;
- 1 л води;
- 2,5 ст. л солі;
- 4 ст. л цукру;
- 4 ст. л 9% столового оцту;
- 100 мл соняшникової олії.
Приготування
Капусту ділимо на маленькі суцвіття, щоб їх було зручніше розподіляти по банкам. При наявності пошкоджень на овоче, їх потрібно зрізати.
Суцвіття промиваємо холодною водою, а потім відправляємо в каструлю з киплячою водою на п’ять хвилин.
Очищену моркву натираємо на корейській тертці. Якщо у вас немає такого інструменту, то овоч можна нарізати тонкою соломкою.
Отже, всі основні інгредієнти у нас підготовлені, тепер поставимо кип’ятитися воду для приготування маринаду.
Тепер по черзі закладаємо в стерилізовані банки трохи морквини, потім суцвіття і повторюємо шари кілька разів.
У киплячу воду висипаємо корейську приправу, нарізаємо дрібно часник, додаємо цукор, сіль і запашний перець. Кип’ятимо протягом 3 хвилин.
Знімаємо маринад з плити, вливаємо в нього масло з оцтом і відразу заливаємо їм банки з овочами.
Банки накриваємо кришками, потім відправляємо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Доводимо рідину до кипіння і на повільному вогні стерилізуємо протягом півгодини.
Тепер щільно закручуємо кришки і догори дном закутуємо теплим рушником. Ставимо в темне місце до повного охолодження.
Як бачите, всі рецепти заготівлі салату на зиму дуже прості. Навіть якщо ви ніколи не займалися консервуванням, то у вас не виникне труднощів з цією процедурою.
Якщо у вас є оригінальні варіанти приготування закуски з кольорової капусти, то можете поділитися ними у коментарях.