Маринований болгарський перець на зиму: 11 рецептів заготовки

До раціону кожної людини обов’язково повинні входити овочі. На жаль, практично всі плоди є сезонними, і в зимовий час на них підвищується ціна. А в холодну пору року організму, як ніколи потрібні вітаміни.

Одним з виходів є заготівля на зиму. Ви можете приготувати маринований перець і закатати його в банки. Таким чином, в зимовий період у вас завжди будуть овочі, багаті корисними речовинами.

Маринований болгарський перець можна подавати в якості самостійної закуски, до різних страв, а також використовувати для приготування рагу, супів, салатів.

Тому я рекомендую підготувати кілька банок. Ви можете скористатися одним або кількома рецептами, запропонованими в даній статті.

Маринований болгарський перець — рецепт без стерилізації

Нам знадобиться не більше однієї години, щоб зробити смачну, ароматну і барвисту закуску. Вона підходить не тільки для звичайних днів, але буде доречною на святковому столі.

Інгредієнти:

  • 1 кг солодкого перцю;
  • 150 г харчової солі;
  • 250 р цукрового піску;
  • 1 ч. л насіння гірчиці;
  • 200 мл 9% оцту;
  • 1 головка часнику;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 2 л води.

Приготування з фото

Перець миємо і чистимо, потім нарізаємо на шматочки довільної форми. Часник поділяємо на зубчики, очистити і подрібнюємо ножем.

Виливаємо В каструлю воду, додаємо рослинне масло, цукор з сіллю, гірчицю і подрібнений часник. Все перемішуємо і ставимо на плиту. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння.

Потім вливаємо столовий оцет і викладаємо перець, залишаємо, поки овочі не осядуть. Потім перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо протягом 10 хвилин. Головне – не переварити солодкий перець.

Після цього розкладаємо закуску по стерилізованим банкам, злегка ущільнюючи. І повністю заливаємо маринадом. Потім закриваємо кришками спеціальним ключем.

Банки прибираємо під «шубу» і залишаємо до повного охолодження. Зберігати солодкий перець слід в прохолодному місці.

Заготівля маринованого перцю з маслом, цукром і оцтом

Овочі, мариновані по наступному рецепту, виходять в міру гострі і кисло-солодкі. Холодна страва обов’язково сподобається вашим близьким людям, тому беріть на озброєння цей варіант приготування.

Інгредієнти:

  • 2 кг солодкого перцю;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 200 г цукру;
  • 150 мл 9% оцту;
  • 50 г часнику;
  • Горошини чорного перцю;
  • 50 г солі;
  • 800 мл води.

На виході повинно вийти чотири банки об’ємом 0,5 літра.

Покрокове приготування

Для початку зробимо маринад. Виливаємо В каструлю воду, рослинне масло, додаємо сіль, цукор, а також чорний перець, близько 5 шт. Все добре перемішуємо і ставимо на плиту.

Тим часом нарізаємо часник на свій розсуд. Болгарський перець очищаємо від насіння і вирізаємо плодоніжку. Потім овочі нарізаємо смужками або на шматочки іншої форми, яка вам більше подобається.

Коли маринад закипить, додаємо в нього столовий оцет. Розмішуємо і після повторного закипання викладаємо солодкий перець. Коли маринад знову закипить, додаємо часник і акуратно перемішуємо, щоб не поламати овочі.

Якщо вам подобаються хрусткі овочі, то варимо протягом 5 хвилин. А якщо віддаєте перевагу більш м’яку закуску, то знімайте з плити через 10 хвилин.

Після цього розподіляємо перець по банкам і додаємо часник. Маринад доводимо до кипіння і заливаємо ними банки, які герметично закриваємо кришками.

У перевернутому стані банки накриваємо теплою ковдрою або рушником. Залишаємо в теплому місці, поки заготовка повністю не охолоне.

Як замаринувати болгарський перець цілком на зиму для фарширування

Мало хто відмовиться від смачного фаршированого перцю. Порадуйте своїх близьких людей такою стравою у зимовий час, замаринуйте перець цілком в банках.

Інгредієнти:

  • Солодкий перець;
  • 50 мл 9% оцту;
  • 2 ст. л цукру;
  • 2 ст. л солі;
  • 3 л води.

Приготування

Болгарський перець обов’язково промиваємо під проточною водою. Потім зрізаємо нижню частину і отримуємо насіння. Якщо у вас вийде, то постарайтеся зробити зріз менше.

У глибоку каструлю виливаємо воду, додаємо харчову сіль з цукровим піском і розмішуємо до повного розчинення кристалів. Доводимо рідину до кипіння і відправляємо в неї перець буквально на одну хвилину, але не більше, інакше плоди вийдуть м’якими, і їх не можна буде нафарширувати.

Акуратно викладаємо перець в 3-літрову банку. Якщо хочете більш компактно укласти плоди, то вкладайте їх один в одного.

У каструлю з водою, додаємо оцет і доводимо до кипіння. Через 30-60 секунд заливаємо банку гарячим маринадом до самого верху. Після цього закручуємо кришкою.

Банки перевертаємо і накриваємо пледом. Після цього прибираємо в підвал або комору на зберігання.

Маринований болгарський перець: рецепт без масла з лимонною кислотою або соком

Якщо ви віддаєте перевагу робити заготовки з мінімальної кількості продуктів, то вам сподобається наступний спосіб маринування. При цьому закуска може зберігатися протягом тривалого часу, тому взимку на столі завжди буде корисна закуска.

Інгредієнти:

  • Болгарський перець;
  • 1 л води;
  • 40 г солі;
  • 75 г цукру;
  • 8 г лимонної кислоти.

Кроки приготування:

  1. Солодкий перець промиваємо холодною водою. Потім вирізаємо плодоніжку і серцевину з насінням. Нарізаємо соломкою або на шматочки іншої форми;
  2. Наступним кроком відправляємо перець в каструлю з киплячою водою на 5 хвилин;
  3. Після цього плоди розподіляємо по стерилізованим банкам;
  4. У ємність з водою, додаємо цукор з сіллю і лимонну кислоту, яку можна замінити соком лимона. Все перемішуємо і після закипання заливаємо банки з перцем;
  5. Заготівлю накриваємо кришкою і стерилізуємо у киплячій воді протягом 10-30 хвилин, в залежності від обсягу банок;
  6. Герметично закриваємо кришкою і залишаємо в теплому місці до повного охолодження.

Зберігати овочі рекомендується в холодильнику або льосі. Закуска подається до різних страв і використовується в якості інгредієнта для супів і салатів.

Маринований перець: рецепт «Пальчики оближеш»

Солодкий перчик є відмінною зимової закускою. Її можна просто їсти з хлібом, подавати до м’ясних і рибних страв. Також у вас завжди буде корисний і смачний інгредієнт під рукою.

Інгредієнти:

  • 3 кг очищеного болгарського перцю;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 130 мл 9% оцту;
  • 300 г цукру;
  • 2 ст. л харчової солі;
  • 3 лаврових листа;
  • 10 горошин перцю;
  • 1 л води.

Приготування

Ставимо На плиту каструлю з водою, висипаємо сіль і цукор, а також додаємо лавровий лист і горошини перцю. Потім вливаємо олію і оцет. Все гарненько розмішуємо і доводимо до кипіння.

Солодкий перець нарізаємо соломкою і порційно додаємо в каструлю. Готуємо протягом 2-3 хвилин і відразу викладаємо в банки. Після чого готуємо чергову партію. Лавровий лист і горошини перцю повинні залишатися в маринаді.

Коли наповнимо всі банки перцем, то заливаємо їх киплячим маринадом до самого верху. І герметично закручуємо металевими кришками. Не забувайте заздалегідь стерилізувати ємності і кришки.

Цікаве:  Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

На виході у нас виходить 8 банок об’ємом 0,5 літра. Смачна закуска на зиму готова. Можете відразу спробувати перчик на смак. Приємного апетиту!

Простий рецепт маринованого солодкого перцю на зиму в олії з часником і петрушкою

Продовжуємо розглядати рецепти маринованого перчика. Пропоную ще один оригінальний спосіб приготування. Метод досить простий і швидкий, тому беріть на замітку.

Інгредієнти:

  • 2 кг перцю;
  • 300 р цукрового піску;
  • 50 г харчової солі;
  • 1 л води;
  • 200 мл 9% оцту;
  • 250 мл соняшникової олії;
  • Петрушка;
  • 1 головка часнику;
  • Селера за бажанням;
  • Горошки перцю;
  • Гострий перчик.

Приготування

Зелень з овочами промиваємо і очищаємо. Перець нарізаємо часточками, часник пластинами. Петрушку подрібнюємо, якщо вам не подобається селера, то можете не додавати.

У глибоку ємність наливаємо літр води, додаємо масло, сіль, цукровий пісок і близько 10 горошин чорного перцю. Перемішуємо і доводимо до кипіння. Через пару хвилин додаємо в маринад оцет.

На наступному етапі додаємо перець. Якщо ви любите закуску з пікантним смаком, то можете додати гострий перчик. Дуже важливо не переварити овочі, тому готуємо їх протягом 2 хвилин, потім додаємо часник з зеленню і варимо ще пару хвилин.

Готові овочі викладаємо в банки. Маринад ще раз доводимо до кипіння і виливаємо в банки. Герметично закриваємо прокип’яченими кришками.

Заготівлю перевертаємо шийкою вниз, і залишаємо в теплому місці хоча б на одну добу, щоб закуска повністю охолола.

Рецепт маринованого смаженого перцю швидкого приготування

Можете урізноманітнити свої заготовки. Для цього овочі попередньо потрібно посмажити. Стерилізація не потрібна, тому приготування не займе багато часу. Вашим гостям і родичам сподобається така закуска.

Інгредієнти на банку об’ємом 1 л:

  • Солодкий перець;
  • 1 ст. л цукру;
  • 1 ч. л солі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 40 мл 9% оцту;
  • Рослинне масло.

Поетапне приготування

У сковороді з рослинним маслом цілком обсмажуємо перець. Не забуваємо заздалегідь плоди промити під проточною водою.

Готовий перчик протикаємо виделкою, щоб вийшло повітря, і наполовину заповнюємо стерилізовану банку. Потім додаємо подрібнений зубчик часнику. Після цього додаємо другу партію і посипаємо часником.

На наступному етапі додаємо в банку сіль, цукор і столовий оцет. Овочі заливаємо крутим окропом до самого верху.

Залишається лише закатати кришку спеціальним ключем і збовтати банку, щоб перемішати всі інгредієнти. Залишаємо в перевернутому вигляді до повного охолодження.

Маринований перець в томатному соусі

На зиму можна зробити ще одну чудову закуску з томатами. Блюдо виходить смачним і готується дуже швидко. При бажанні можете додати спеції, які вам більше подобаються.

Інгредієнти:

  • 4 кг солодкого перцю;
  • 3 л томатного соку;
  • 250 мл рослинного масла;
  • 250 мл 9% оцту;
  • 3 ст. л солі;
  • 250 р цукрового піску;
  • 2 головки часнику;
  • Запашний перець, лавровий лист.

Приготування

У цьому рецепті ви можете використовувати готовий томатний сік або перекрутити помідори. У ємність з соком виливаємо оцет з маслом, додаємо цукор з сіллю і спеції. Зубчики часнику розрізаємо навпіл і кладемо в томатну масу.

Ємність ставимо на плиту і доводимо до кипіння, після чого варимо 5-10 хвилин. Якщо ви готуєте з томатного соку, то його потрібно спочатку прокип’ятити кілька хвилин, і тільки потім додаємо інгредієнти.

Болгарський перець очищаємо від насіння і нарізаємо на великі часточки. Заготівля вийде смачнішою, якщо використовувати плоди товстостінні. Солодкий перець кладемо в ємність з томатним соусом і варимо близько 5 хвилин.

Цей момент дуже важливий, так як плоди не повинні перетравитися. За цим треба стежити.

Тепер щільно укладаємо готовий перець в стерильні банки і заливаємо томатним соусом до самого верху. Після чого герметично закручуємо кришки.

Таким чином, заповнюємо всі банки, закутуємо їх пледом або теплою ковдрою до повного охолодження. Закуска виходить смачною і красивою.

Як замаринувати болгарський перець на зиму з медом у гарячому маринаді

Завдяки таким рецептом можна приготувати зимову закуску з цікавим смаком. Не переживайте, якщо заготівля вийде трохи каламутною, це просто мед.

Інгредієнти:

  • 2 кг болгарського перцю;
  • 2 ст. л натурального меду;
  • 2 ст. л харчової солі;
  • 200 г цукру;
  • 100 мл 9% оцту;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 1 л води.

Приготування

Для початку займемося маринадом. Виливаємо В каструлю воду, додаємо сіль, натуральний мед, цукор і соняшникова олія. Можете додати спеції за власним смаком. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння.

Солодкий перець промиваємо, обсушуємо і очищаємо від насіння, а також вирізаємо плодоніжку. Нарізаємо на шматочки будь-якої форми. Відправляємо в киплячий розсіл і після закипання варимо 10-15 хвилин. В кінці варіння додаємо оцет і перемішуємо.

Розподіляємо овочі за чистим і стерилізованим банкам. Не забуваємо додавати маринад в кожну ємність. Закручуємо кришки і залишаємо в теплому місці. Приємного апетиту!

Маринуємо болгарський перець шматочками на зиму

У досвідчених господинь однією з обов’язкових заготівель є маринований перець. Якщо ви будете готувати його вперше, то вам потрібно розуміти, що вам будуть просити зробити його і на наступний рік.

Інгредієнти:

  • 3 кг солодкого перцю;
  • 90 г солі;
  • 300 р цукрового піску;
  • 200 мл 9% оцту;
  • 150 мл соняшникової олії;
  • 100 г часнику;
  • 600 мл води.

Приготування

М’ясистий перець очищаємо від насіння і нарізаємо часточками. Відправляємо на 3 хвилини в киплячу воду, після чого перекладаємо в глибоку миску за допомогою шумівки.

На наступному етапі заливаємо перець водою, в якій його варили. Додаємо нарізаний часник, олію, сіль, цукор і добре перемішуємо. Варимо в маринаді протягом 5-7 хвилин після закипання. Періодично помішуємо закуску. За пару хвилин до готовності вливаємо столовий оцет.

Залишається тільки розкласти овочі по стерильним банкам і залити розсолом. Герметично закриваємо, закутуємо курткою або теплою ковдрою. Залишаємо остигати при кімнатній температурі. На виході виходить 4 банки об’ємом 1 л.

Рецепт маринованого солодкого перцю в олії по-кавказьки

Спробуйте скористатися ще одним варіантом заготовки на зиму. Закуска виходить неймовірно смачною. Можливо, саме цей спосіб вам сподобається найбільше.

З покрокової інструкцією маринування солодкого перцю можете ознайомитися в наступному відео:

Завжди перевіряйте герметичність банок. Тому після закатування перевертайте їх догори дном. Приємного апетиту!

У статті ми розглянули практично всі найпоширеніші рецепти маринованого перцю. Тепер у зимовий час у вас завжди буде корисна закуска. Вона не буде зайвою і на святковому столі.