Вареники з картоплею: покрокові рецепти приготування вдома

Вареники з картоплею є популярна страва, завдяки простоті приготування і неймовірним смаком. Вони нагадують пельмені, тільки в якості начинки, зазвичай, виступає не м’ясо, а інші інгредієнти.

У сьогоднішній статті розглянемо покрокові рецепти приготування з картоплею. Блюдо виходить простим і низькокалорійним, тому не обтяжує шлунок.

Звичайно, простіше купити вареники з картоплею в магазині. Але в цьому випадку, ви не будете впевнені в якості продукту. А в домашніх умовах можна зробити смачну страву з натуральних інгредієнтів. Існує кілька варіантів приготування, які розглянемо в цій статті.

Вареники з картоплею і грибами: покроково готуємо вдома

Домашні страви завжди виходять смачними, якщо їх правильно приготувати. Пропоную простий рецепт вареників з ситної начинкою зі звичайних продуктів.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна;
  • 150 мл води;
  • 0,5 ч. л харчової солі;
  • 1 ст. л соняшникової олії;
  • 300 г грибів;
  • 250 г картопляного пюре;
  • 1 цибулина;
  • 20 г вершкового масла;
  • Мелений чорний перець;
  • Сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Заздалегідь відварюємо картоплю і робимо з нього пюре. Залишаємо остигати;
  • У глибоку ємність висипаємо просіяне борошно, додаємо трохи солі, рослинна олія і воду. Замішуємо тісто, формуючи з нього кулю. Накриваємо ємність рушником і даємо відпочити масі;
  • Тим часом займемося начинкою. Для цього на вершковому маслі обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
  • Потім додаємо в сковороду нарізані гриби. Після випаровування рідини, солимо, перчимо і через пару хвилин знімаємо з плити;
  • Обсмажені продукти змішуємо з картопляним пюре;
  • На робочу поверхню висипаємо трохи борошна, відрізаємо шматок тіста розкачуємо його в пласт. Вирізаємо кружечки. Із залишків тіста також розкочуємо пласт і продовжуємо процедуру;
  • Кружечки наповнюємо начинкою, защепляем краю, формуючи вареники.

 

Заготовки відправляємо в каструлю з киплячою підсоленою водою і варимо близько 3-5 хвилин. Коли вареники спливуть, що через 30 секунд витягуємо з каструлі.

Викладаємо на тарілку і подаємо зі свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Ліниві вареники з картоплею

Якщо у вас мало часу, але захотілося приготувати вареники, то скористайтеся рецептом для лінивих людей. Процес набагато простіше і легше, тому забирає небагато часу.

Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 3 головки цибулі;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 150 г борошна;
  • Харчова сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Картопля промиваємо, очищаємо від шкірки і ріжемо на великі шматки. Відправляємо в каструлю, заливаємо водою і злегка підсолюємо;
  • Готовність перевіряємо ножем. Після цього знімаємо з плити і зливаємо воду. Додаємо невеликий шматочок масла, і розминаємо в пюре;
  • Ріпчасту цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до прозорості, потім додаємо вершкове масло і готуємо ще пару хвилин;
  • Половину обсмаженого лука відправляємо в каструлю з пюре і перемішуємо. Залишаємо остигати;
  • Коли маса охолоне, то розбиваємо в неї яйце;
  • Висипаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто;
  • Тепер стіл посипаємо борошном, викладаємо приготовану масу, скачуємо в ковбаску і ділимо на порційні шматочки;
  • Кожен вареник обвалюємо в борошні і відправляємо в каструлю з киплячою водою. Готуємо близько 3 хвилин, поки всі вареники не спливуть;
  • Виймаємо шумівкою і перекладаємо в сковороду з рештою цибулі. Обсмажуємо пару хвилин.

 

Смачне блюдо готове. Можна подавати його з зеленню або зі сметаною на ваш смак.

Як приготувати вареники з сирою картоплею і салом

Пропоную вам ще один варіант приготування, якщо ви любите ситні страви і не переживаєте за свою фігуру. Вареники виходять неймовірно смачними, вашим друзям і гостям сподобаються.

Інгредієнти:

  • 400 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л цукру;
  • 1 ч. л солі;
  • 4 ст. л рослинного масла;
  • 2 цибулини;
  • 12 картоплин;
  • Сало.

Приготування:

 

  • Прямо на стіл просіваємо борошно, і в центрі робимо поглиблення;
  • В середину додаємо цукор з сіллю, збите яйце, а також соняшникова олія. Додаючи теплу воду, починаємо замішувати тісто. У нас повинна вийти еластична маса;
  • Перекладаємо в поліетиленовий пакет і залишаємо відпочивати на 15-20 хвилин;
  • Тим часом картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й обсушуємо на паперовому рушнику. Натираємо на крупній тертці і відкидаємо на сито, щоб позбутися від зайвої рідини;
  • Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо;
  • Шматок сала також подрібнюємо на тертці;
  • Тепер всі інгредієнти змішуємо, перчимо і солимо за смаком;
  • Коли тісто відпочине, то відрізаємо від нього шматок і скачуємо в ковбаску, від якої відрізаємо невеликі шматки;
  • Заготовки розгортаємо в тонкі кружечки, викладаємо на них начинку і защепляем краю;
  • У каструлю з киплячою водою за бажанням додаємо лавровий лист, трохи перцю і солі;
  • Закладаємо вареники і варимо до того моменту, поки вони не спливуть на поверхню.

 

Можете подавати з перцем, аджикою, зеленню або сметаною на ваш смак. Приємного апетиту!

Рецепт вареників з картоплею на кефірі

Якщо зробити ніжне тісто, то страва виходить, пальчики оближеш. При цьому процес приготування досить простий, вся справа в одному інгредієнт, який ми будемо використовувати для того, щоб зробити тісто.

Інгредієнти:

  • 500 мл кефіру;
  • 700 р борошна;
  • 1 ч. л соди;
  • Щіпка солі;
  • Картопля;
  • Цибуля.

Приготування:

 

  • Щоб вийшло ніжне тісто, рекомендується використовувати домашній кефір або біо. Він обов’язково повинен бути кімнатної температури;
  • У ємність з кефіром додаємо сіль, соду і ретельно перемішуємо кухонним віночком. Залишаємо на 5 хвилин;
  • Після чого додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Маса повинна вийти м’якою, але не липкою;
  • Заздалегідь відварюємо картоплю розминаємо його в пюре. Також обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
  • Частину цибулі залишаємо, а інші продукти змішуємо разом з подрібненим кропом;
  • Готове тісто розрізаємо на кілька частин. Розгортаємо в пласт товщиною 5 мм і вирізаємо кружечки за допомогою склянки;
  • На заготівлю викладаємо начинку, складаємо і защепляем краю;
  • Вареники відправляємо в киплячу воду і варимо до тих пір, поки вони не спливуть. Після чого готуємо ще пару хвилин і виймаємо шумівкою.

 

Страву посипаємо рештою цибулі і при бажанні додаємо вершкове масло. Приємного апетиту!

Пісні вареники з картоплею і цибулею

Якщо ви з якихось причин віддаєте перевагу пісні страви, то пропоную вам наступний варіант приготування смачних вареників з картоплею.

Інгредієнти:

  • 4 картоплини;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 склянки борошна;
  • Сіль;
  • 2 ст. л соняшникової олії;
  • 1 склянку окропу.

Приготування:

 

  • У тарілку просіваємо борошно, змішуємо її з сіллю. В центрі робимо лунку, в яку вливаємо окріп і масло;
  • Розмішуємо до утворення маси з грудками і залишаємо остигати;
  • На наступному етапі вимішуємо до однорідної суміші, після чого мнемо руками на столі. Якщо тісто буде прилипати, то робочу поверхню злегка присипте борошном. Перекладаємо в миску і накриваємо рушником. Залишаємо відпочивати на 20 хвилин;
  • В іншій ємності змішуємо подрібнену цибулю і сиру картоплю. Трохи підсолюємо і відкидаємо на сито, щоб стекла зайва рідина;
  • Тісто ріжемо на кілька частин і розгортаємо в пласт. За допомогою склянки вирізаємо кілька кружечків;
  • В заготовку викладаємо, приготовлену начинку і ліпимо вареники, можете зробити це у формі чіпця або звичним способом.

 

Варимо в киплячій воді близько 10 хвилин. Потім виймаємо шумівкою, перекладаємо в тарілку і поливаємо олією, щоб вареники не злиплися. Подавайте з обсмаженою цибулею або сметаною.

Покроковий рецепт вареників з картоплею і фаршем

Для приготування ситного страви, скористайтеся наступним простим рецептом. Такі вареники особливо сподобаються чоловікам. Тому беріть на замітку даний спосіб приготування.

Цікаве:  Крабові палички, фаршировані різними начинками з недорогих продуктів

Інгредієнти:

  • 8 картоплин;
  • 250 р фаршу;
  • 500 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 1 стакан води;
  • Сіль і спеції.

Приготування:

 

  • У миску просіваємо борошно, трохи підсолюємо і в середині робимо поглиблення, в яке розбиваємо яйця і вливаємо воду. Перемішуємо вручну до отримання еластичного і м’якого тіста;
  • Картопля очищаємо, відварюємо в підсоленій воді, після чого розминаємо в пюре;
  • Будь фарш обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору;
  • В тарілці змішуємо картоплю з фаршем, додаємо за смаком спеції і сіль;
  • Тісто розрізаємо на кілька шматків. З них скручуємо ковбаску, яку нарізаємо на порційні шматочки, які розгортаємо в маленькі коржики;
  • На заготівлі викладаємо начинку і звертаємо защепляем краю, як вам буде зручніше;
  • Вареники закидаємо в каструлю з киплячою водою. Після того, як вони спливуть, варимо на середньому вогні 5-8 хвилин.

 

Ситне і смачне блюдо готове, можете подавати до столу. Приємного апетиту!

Як зробити смачні вареники з картоплею і печінкою

Якщо ви любите печінку, то вам сподобається наступний рецепт чудового і ситного страви. Готується воно дуже просто і досить швидко.

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 500 мл води;
  • 1 ч. л харчової солі;
  • 1 ч. л. рослинної олії;
  • 600 г картоплі;
  • 3 головки цибулі;
  • 300 г печінки;
  • Рослинне масло і сіль.

Приготування:

 

  • Борошно просіваємо в таз або глибоку миску;
  • В центрі робимо лунку і вливаємо в неї підсолену воду, а також рослинна олія;
  • Акуратно розмішуємо ложкою, щоб не втекла вода, коли суміш стане густою, то вимішуємо руками в ємності, а потім на столі протягом декількох хвилин, поки маса не стане м’якою і еластичною;
  • Перекладаємо в ємність, накриваємо кришкою або рушником на кілька хвилин, щоб тісто відпочило;
  • Для вареників нам знадобиться 800 г, а решту можете прибрати в морозилку;
  • Печінка закладаємо в каструлю з холодною водою і варимо близько 15 хвилин;
  • У сковороді з розігрітим маслом обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, потім додаємо нарізану відварену печінку, при бажанні підсолюємо і перчимо;
  • Картопля закладаємо в каструлю з киплячою водою, повністю відварюємо і розминаємо в пюре;
  • Підготовлені продукти перемішуємо в одній мисці;
  • Скачуємо тісто ковбаскою і ріжемо на кілька частин, злегка їх приминаем і обвалюють у борошні, після чого розгортаємо в невеликі кружечки;
  • Тепер викладаємо начинку на заготовки і формуємо вареники, тобто просто защепляем краю;
  • Відправляємо в киплячу воду і варимо 3-4 хвилини;
  • Тим часом обсмажуємо цибулю, нарізану кільцями;
  • Вареники викладаємо на тарілку і прикрашаємо зеленню.

 

Апетитне блюдо можна відразу подавати до столу. Приємного апетиту!

Готуємо вдома вареники з картоплею на молоці

При наявності вільного часу, спробуйте приготувати смачну страву за наступним рецептом. Це того варто, так як вареники виходять набагато смачніше і апетитніше.

Інгредієнти:

  • 600 г картоплі;
  • 200 г грибів;
  • 600 г пшеничного борошна;
  • 200 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л соняшникової олії;
  • Сіль і спеції за смаком.

Приготування:

 

  • Молоко кімнатної температури змішуємо з яйцями і маслом до утворення однорідної суміші;
  • Порційно додаємо просіяне борошно і починаємо вимішувати тісто. Потім прибираємо його в холодильник на 20-30 хвилин;
  • Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді, а потім розминаємо в пюре;
  • Печериці нарізаємо і обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом;
  • Змішуємо підготовлені інгредієнти, при необхідності додаємо трохи солі і спеції;
  • Частину тіста розкачуємо в тонкий пласт і вирізаємо з нього кружечки за допомогою чашки або склянки;
  • У центр заготовки викладаємо начинку і защипуємо краю;
  • Відправляємо в киплячу воду і варимо до тих пір, поки вареники не спливуть.

 

Викладаємо на тарілку, посипаємо зеленню при бажанні і додаємо сметану або майонез.

Рецепт вареників з квашеною капустою і картоплею

Любите експериментувати на кухні? Тоді скористайтеся наступним способом приготування смачної страви. Воно виходить не тільки ситним, але і корисним.

Інгредієнти:

  • 11 ст. л борошна;
  • 200 мл води;
  • 1 ч. л харчової солі;
  • 5 картоплин;
  • 250 г квашеної капусти.

Приготування:

 

  • У просіяне борошно додаємо сіль, поступово вливаємо воду і вимішуємо тісто. У нас повинна вийти еластична і крута маса;
  • Потім вимішуємо пару хвилин на столі;
  • З відварного картоплі робимо пюре;
  • Квашену капусту злегка віджимаємо і обсмажуємо в невеликій кількості олії протягом 2-3 хвилин;
  • В окремій тарілці змішуємо пюре і капусту;
  • Тісто розділяємо на дві частини. Розгортаємо в пласт товщиною 2 мм;
  • За допомогою чашки вирізаємо кружечки;
  • На кожну заготовку викладаємо по одній ложці начинки і защипуємо краю;
  • Таким чином, формуємо кілька вареників;
  • Закладаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою;
  • Коли вареники спливуть, то варимо їх близько 7 хвилин.

 

Викладаємо на тарілку, а зверху посипаємо обсмаженою цибулею за бажанням. Приємного апетиту!

Вареники з картоплею по-українськи на пару

Такі вареники відрізняються тим, що готуються з тіста на кисломолочних продуктах, і розкочується достатньої товщини. Крім того, ми будемо готувати їх на пару.

Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 склянку кефіру;
  • 2 склянки борошна;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1 ч. л соди;
  • 1 ч. л солі.

Приготування:

 

  • Заздалегідь ставимо варитися картоплю;
  • Тим часом просіваємо борошно, висипаємо сіль з содою і заливаємо кефіром кімнатної температури. Замішуємо тісто, а потім на пару хвилин продовжуємо вимішувати на столі. Відкладаємо поки в сторону;
  • Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо до прозорості;
  • Відварну картоплю розминаємо товкачиком до стану пюре, додаємо вершкове масло і перемішуємо;
  • Коли тісто відпочине, то розкачуємо його в ковбаску і ріжемо на кілька шматків, які або розминаємо руками, або розкочуємо качалкою;
  • На заготівлі викладаємо пюре, з’єднуємо і защепляем їх;
  • Викладаємо вареники в пароварку, яку слід змастити рослинним маслом. Готуємо 5-7 хвилин;

 

Готові вареники перекладаємо на тарілку і посипаємо обсмаженою цибулею. Приємного апетиту!

Вареники з картоплею: рецепт, в якому нічого не хочеться міняти

Пропоную вам чудовий варіант приготування смачної страви. У його складі і в процесі міняти нічого не потрібно, так як воно виходить апетитним і ситним.

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • 180 мл води;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л солі;
  • 600 г картоплі;
  • 125 мл молока;
  • 25 г вершкового масла.

Приготування:

 

  • Заздалегідь відварюємо картоплю. Розминаємо його, додавши молоко і розтоплене вершкове масло. Пюре не повинно бути занадто рідким;
  • Просіваємо борошно, в середині робимо невелике заглиблення, в яке додаємо сіль, розбиваємо яйце і починаємо замішувати;
  • Поступово вливаємо воду і продовжуємо замішувати. Коли буде складно розмішувати ложкою, то мнемо вручну до однорідного і еластичного стану. Відкладаємо в сторону на 30 хвилин, накривши рушником;
  • Отриману масу розрізаємо на кілька частин, з яких формуємо ковбаски. Розрізаємо їх на тонкі брусочки, потім злегка приминаем руками і розгортаємо в тонкі коржі;
  • В середину заготівлі викладаємо пюре, з’єднуємо і скріплюємо;
  • У каструлю наливаємо воду і після закипання частинами закладаємо вареники, щоб вони не злиплися. Після повторного закипання готуємо близько 5 хвилин, до цього часу вони повинні спливти.

 

Перекладаємо в ємність і додаємо трохи вершкового масла.

Також можете зробити вареники з сюрпризом. Зазвичай, в них додають певні продукти і предмети, які щось означають, тобто своєрідне ворожіння.