Морква є одним з корисних і доступних продуктів. У ньому містяться органічні кислоти, мікроелементи і вітаміни.
Тому коренеплід благотворно впливає на організм і запобігає розвитку деяких захворювань. Крім того, практично немає ніяких протипоказань до вживання.
Свіжовичавлений морквяний сік містить всього 50 калорій в 100 мл Напій зміцнює імунну систему, покращує зір, допомагає при діабеті, благотворно впливає на стан нігтів і волосся, а також покращує роботу нервової системи. Деякі люди використовують його для схуднення.
Сік з моркви легко зробити самостійно в домашніх умовах. Існує безліч варіантів приготування корисного напою. У сьогоднішній статті ми розглянемо декілька простих рецептів.
Як приготувати морквяний сік на зиму в домашніх умовах через соковижималку
Завдяки сучасним технологічним розробкам, життя домогосподарок полегшилася. Адже кухонне обладнання дозволяє заощадити сили і час. Таким чином, ми можемо зробити корисний напій дуже швидко і просто.
Інгредієнти:
- 1 кг моркви;
- 100 г цукрового піску;
- 2 г лимонної кислоти;
- 200 мл води.
При заготівлі великого об’єму соку, кількість продуктів збільшуйте в процентному співвідношенні.
Приготування:
- З моркви зчищають верхній шар і ретельно промиваємо під проточною водою;
- Відправляємо в соковижималку, і чекаємо, коли вона закінчить свою роботу;
- Сік перелити в чисту ємність і відставляємо в сторону на 30-40 хвилин, щоб настоявся;
- Проціджуємо через марлю, складену в декілька шарів;
- У нас вийшов концентрат, тому його слід розбивати холодною водою (200 мл), яку заздалегідь закип’ятити;
- Рідина переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь, щоб не було сильного нуртування, і готуємо близько 10 хвилин;
- Відправляємо в каструлю лимонну кислоту і цукровий пісок;
- Знімаємо з плити, коли кристали цукру повністю розчиняться;
- Розливаємо по скляним банкам і накриваємо кришкою;
- Стерилізуємо в ємності 25 хвилин після закипання води;
Після виконання всіх процедур, банки щільно закрити металевими кришками, після остигання ставимо в прохолодне місце для тривалого зберігання.
Як зробити сік з гарбуза, моркви і яблук
Напій, приготований за наступним рецептом корисний в зимовий період часу, коли організм відчуває дефіцит вітамінів, а також потрібно додатково зміцнити імунітет.
Інгредієнти:
- 1 гарбуз невеликого розміру;
- 4 морквини;
- 4 яблука;
- Цукровий пісок за вподобанням.
Кількість продуктів можете змінювати з урахуванням своїх переваг. Але потрібно розуміти, що у гарбуза насичений смак, тому її не слід додавати у великих кількостях.
Приготування:
- Попередньо промиваємо яблука під проточною водою. Потім ріжемо на часточки, вирізаємо серцевину з насінням, а також плодоніжку;
- З чистою моркви зчищають верхній шар, нарізаємо брусочками;
- Гарбуз очищаємо від шкірки, після чого м’якоть ріжемо кубиками;
- Підготовлені продукти по черзі або разом пропускаємо через соковижималку в одну миску або чашу;
- Сік добре перемішуємо і відправляємо в каструлю. Рідина доводимо до кипіння, щоб збільшити термін зберігання;
- Висипаємо цукровий пісок і розмішуємо. Коли кристали повністю розчиняться, то знімаємо каструлю з плити;
- Напій розливаємо по банках, які заздалегідь потрібно простерилізувати;
- Щільно закриваємо кришкою.
В якості ємності для зберігання підходить скляна пляшка. Корисний напій готовий до вживання.
Як приготувати яблучно-морквяний сік без цукру в домашніх умовах
Такий напій можна робити в будь-який час або заготовлювати на зиму. Він дуже смачний, тому подобається і дітям і дорослим людям, але при деяких захворюваннях шлунка він протипоказаний, це слід враховувати.
Інгредієнти:
- Морква;
- Яблука.
Ніяких інших продуктів не потрібно. Плоди беріть в рівних кількостях.
Приготування:
- Фрукти і овочі промиваємо, очищаємо. У яблук вирізаємо серцевину. Шкірку знімати не потрібно;
- Тепер по черзі пропускаємо через соковижималку і переливаємо в каструлю. Морквяний макуха не викидайте, з нього виходять смачні пироги і оладки;
- Сік доводимо до кипіння і обов’язково прибираємо утворилася пінку. Через пару хвилин знімаємо з плити;
- Розливаємо по стерилізованим банкам або пляшках;
- Надійно закриваємо кришками;
- Ємності накриваємо рушником і залишаємо до повного охолодження.
Зберігати заготовку можна при кімнатній температурі, вона не зіпсується протягом тривалого часу.
Як зробити сік з моркви без соковижималки
Не в кожному будинку є кухонне обладнання для приготування корисних напоїв. Але це не завадить заготовити сік на зиму. Тому беріть на замітку наступний покроковий рецепт.
Інгредієнти:
- 1 кг моркви;
- 1 ч. л лимонної кислоти;
- 1 склянку цукру.
Приготування:
- Морквину обов’язково очищаємо, а потім подрібнюємо на крупній тертці;
- Відправляємо в каструлю і повністю покриваємо водою;
- Рідина доводимо до кипіння, варимо близько 15 хвилин;
- Знімаємо з плити і за допомогою блендера доводимо до однорідної маси;
- Додаємо цукровий пісок з лимонною кислотою, ретельно перемішуємо;
- Ще раз доводимо до кипіння, знімаємо пінку і готуємо 3-5 хвилин;
- Акуратно розподіляємо по банкам, які попередньо стерилізуємо разом з кришками;
- Герметично закриваємо і накриваємо теплою ковдрою.
Після охолодження прибираємо в підвал або комору. Тепер взимку не будете відчувати дефіцит вітамінів.
Як приготувати морквяний сік з м’якоттю на зиму
Овочевий напій буде ще корисніше, якщо ви заготовите його з м’якоттю, тобто не будемо використовувати соковижималку. Готувати дуже просто, і не потрібно володіти спеціальними навичками.
Інгредієнти:
- 3 кг моркви;
- 4 ст. л цукрового піску;
- 4 літри води.
Приготування:
- Очищену моркву нарізаємо на кубики невеликого розміру;
- Відправляємо в чашу блендера. Щоб полегшити роботу техніці, додаємо воду (приблизно 1 л на 1 кг овочів). Подрібнюємо протягом декількох хвилин;
- Переливаємо в каструлю і ставимо на плиту. Після закипання знімаємо пінку, і варимо морквяну масу до готовності;
- Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути і збиваємо міксером до отримання однорідної суміші;
- Тим часом приготуємо сироп. Для цього в ємність з літром води додаємо цукор, перемішуємо і доводимо до кипіння;
- Рідку масу знову ставимо на плиту, вливаємо сироп. Після закипання варимо на повільному вогні близько 5 хвилин;
- Розподіляємо по стерильним банкам і закручуємо.
Перед вживанням концентрат з м’якоттю розбавляємо водою або яким-небудь соком, краще всього яблучним.
Рецепт соку з моркви і буряка
Деякі люди задаються питанням, чому краще робити сік, ніж вживати плоди у свіжому вигляді. Справа в тому, що для перетравлення твердої їжі витрачається багато енергії, а в напої немає тільки клітковини, яка виконує лише одну функцію – очищає організм. Слід зазначити, що такий сік не тільки корисним, але й має певні протипоказання.
Інгредієнти:
- Морква;
- Буряк.
До складу напою більше нічого не входить, при цьому він багатий корисними речовинами.
Приготування:
- Готуємо овочі. Тобто промиваємо під проточною водою і очищаємо;
- Окремо пропускаємо через соковижималку;
- Змішуємо морквяну суміш з бурякової, у співвідношенні 3 до 1.
Вживати напій, рекомендується в свіжому вигляді, тому робіть його в міру необхідності. Ще раз хочу відзначити, що у такого соку є протипоказання, при наявності хронічних захворювань проконсультуйтеся з лікарем. Ніколи не займайтеся самолікуванням.
Сік з моркви з яблуками: рецепт «Пальчики оближеш»
Не кожній людині за смаком напій, приготований тільки з моркви. Але йому можна надати кислинку, додавши сезонні яблука. Крім того, він містить безліч вітамінів, і зміцнює імунітет у зимовий період.
Інгредієнти для 1 л соку:
- 1,3 кг яблук;
- 1 кг моркви.
Смак напою можна регулювати, якщо поміняти співвідношення продуктів у складі.
Приготування:
- Плоди ретельно промиваємо і ошпарюємо окропом;
- Морква ріжемо на шматочки і пропускаємо через соковижималку. З 1 кг овочів виходить близько 400 мл соку;
- Яблука нарізаємо на дольки, вичавлюємо сік. Вони більш соковиті, тому з одного кілограма виходить 500 мл рідини;
- Переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння;
- Шумівкою знімаємо пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо протягом п’яти хвилин;
- Розливаємо в стерильну тару і щільно закриваємо кришками;
- Перевертаємо догори дном. Після охолодження ставимо в прохолодне місце.
Термічна обробка практично не знижує корисних властивостей продукту.
Як приготувати гарбузово-морквяний сік з м’якоттю в домашніх умовах
Не можна обійти увагою ще один рецепт чудового напою. Його можна вживати у свіжому вигляді або заготовити в банки на зиму. Процес досить простий і швидкий.
Інгредієнти:
- 4 кг м’якоті гарбуза;
- 2 кг моркви;
- 1 лимон;
- 4 апельсина;
- 650 г цукрового піску.
Приготування:
- Гарбуз очищаємо від шкірки і пропускаємо через соковижималку;
- Аналогічним способом вичавлюємо сік з моркви і очищених апельсинів;
- Переливаємо в одну каструлю і додаємо води в два рази більше, ніж соку;
- Додаємо шкурки цитрусових, цукор, а також сік половини лимона. Все перемішуємо і доводимо до кипіння;
- Виймаємо шумівкою шкірку фруктів;
- Розливаємо напій по банкам і закатуємо металеві кришки.
Домашній напій можна зберігати протягом всієї зими.
Рецепт морквяного соку для дитини
Якщо у дітей немає проблем з ШКТ, цукрового діабету, алергії і хронічних захворювань, то йому буде корисний овочевий сік, в якому містяться речовини, що благотворно впливають на загальний стан здоров’я.
З інгредієнтів нам знадобиться тільки моркву. Вибирайте плоди з гладкою поверхнею, яскравого кольору і без видимих дефектів. Промиваємо овочі з використанням щітки. Після чого зчищають верхній шар.
Зрізаємо хвостик і вирізаємо серцевину. Якщо ви купили моркву в магазині, то її слід замочити на кілька годин у холодній воді, щоб позбутися нітратів.
Подрібнюємо на дрібній тертці, а потім проціджуємо через марлю. Якщо ви вирішите робити сік за допомогою блендера або соковижималки, то напій у будь-якому випадку потрібно буде процідити.
Перелити в скляну тару, і зберігаємо в холодильнику. Напій потрібно вжити протягом двох годин, не пізніше.
Як зробити морквяний сік в блендері
Якщо ви намагаєтеся правильно харчуватися і стежити за своїм здоров’ям, то вам сподобається рецепт свіжовичавленого соку. Тільки для початку переконайтеся, що у вас немає протипоказань.
Інгредієнти;
- 3 морквини;
- 500 мл води;
- 15 мл соку лимона;
- 5 мг кореня імбиру;
- Лід за бажанням.
Приготування:
- Морква середнього розміру промиваємо і очищаємо. Нарізаємо на невеликі шматки і кладемо в чашу блендера;
- Виливаємо необхідну кількість води;
- Додаємо інші продукти і лід за бажанням;
- Включаємо техніку і подрібнюємо інгредієнти до утворення однорідної маси.
Такий напій рекомендується робити безпосередньо перед вживанням, оскільки він не призначений для тривалого зберігання.
Рецепт соку з моркви в соковарці
Досвідчена господиня обов’язково заготовлює який-небудь сік на зиму. Якщо ви хочете отримати максимально якісний і натуральний продукт, то для приготування використовуйте соковарку.
Для приготування ми нічого не будемо використовувати крім моркви. Вибирайте соковиті і яскраві плоди без вм’ятин і пошкоджень.
Для початку потрібно добре помити соковарку і шланг гарячою водою. Після чого заливаємо водою і чекаємо, коли вона закипить. Моркву очищаємо, ріжемо на шматочки і кладемо в киплячу воду. Обладнання закриваємо і перекриваємо шланг. Готуємо протягом 30-60 хвилин.
Готовий сік більше не потребує стерилізації. Тому розподіляємо його по банках, герметично закриваємо і залишаємо остигати.
Тепер ви знаєте кілька способів приготування морквяного соку в домашніх умовах. Спробуйте скористатися кількома рецептами, і дослідним шляхом визначте найбільш підходящий варіант.