У нашій країні традиційно одним з обов’язкових продуктів на новорічному столі є апельсини. Також ми часто купуємо їх у зимовий період, коли сезонних фруктів вже не залишилося.
Після вживання солодких соковитих і часточок залишається шкірка. Деякі люди використовують її в якості освіжувача повітря, для очищення кухонного начиння, а також додають в чай для додання ароматного смаку. А в більшості випадків, їх просто викидають.
Я пропоную зробити цукати з апельсинових кірок. У класичному варіанті знадобиться кілька днів, але є і швидкі рецепти в домашніх умовах.
Такий десерт використовують для приготування різної випічки, а також просто подають до чаю, в якості десерту.
Я пропоную добірку простих і смачних експрес-рецептів.
Цукати з апельсинових кірок з вимочуванням
Щоб позбутися гіркоти, шкірку необхідно вимочувати. Періодично міняючи воду, потрібно залишити їх у ємності на три дні. Але сам процес приготування досить простий. Однак ми скористаємося швидким варіантом.
Інгредієнти:
- 300 г апельсинових кірок;
- 50 мл соку лимона;
- 100 мл води;
- 300 кг цукрового піску;
- Сіль.
Приготування:
Для початку потрібно правильно очистити фрукти. Пропоную вам скористатися одним з двох способів. У першому випадку надрізаємо плід хрест-навхрест, і акуратно очищаємо. А при другому способі робимо надріз поперек навколо апельсина, і ложкою знімаємо шкірку. Для цього подивіться коротке відео.
Кірки нарізаємо на тонкі смужки і перекладаємо в сотейник. Повністю заливаємо холодною водою, додаємо 1/2 ч. л солі і перемішуємо. Після закипання варимо близько 5 хвилин.
Потім відкидаємо на друшляк і повторюємо процедуру 1-2 рази, щоб повністю позбутися гіркоти. Кожен раз змінюємо воду.
Наступним кроком заливаємо кірки холодною водою, і вимочуємо протягом 30 хвилин.
У каструлю наливаємо 100 мл холодної води, додаємо сік лимона і цукровий пісок. Ретельно перемішуємо. Після закипання перекладаємо в каструлю апельсинові кірки, і варимо до тих пір, поки вони не вберуть в себе весь сироп.
Потім охолоджуємо цукати, викладаємо їх на деко, застелений пергаментним папером. Розігріваємо духовку до 80 градусів, і готуємо кірки близько 1 години.
Готові солодощі можна зберігати близько одного року в герметично закритій скляній банці.
Як за 5 хвилин зробити цукати з апельсинових кірок в мікрохвильовці
Є один супер швидкий рецепт приготування солодкого десерту. Для цього не потрібно вимочувати кірки або відварювати їх в сиропі. Ми просто скористаємося мікрохвильовою піччю. Весь процес займає приблизно 5 хвилин.
Інгредієнти:
- Апельсинові кірки;
- Цукровий пісок.
Кількість цукру визначаємо експериментальним шляхом, так як все залежить від ваших смакових уподобань.
Приготування:
- Кірки нарізаємо на смужки, товщиною близько 5 мм Відправляємо в глибоку миску;
- Засипаємо цукром і ретельно перемішуємо руками;
- Ставимо в мікрохвильовку на 2 хвилини, потім витягаємо і перемішуємо з сиропом;
- Відправляємо в мікрохвильову піч ще на пару хвилин і знову розмішуємо;
- Залишаємо остигати.
Час приготування залежить від потужності кухонної техніки. Усього кілька хвилин, і смачний десерт готовий, тільки він може трохи гірчити. Я вважаю, що це самий простий рецепт, який не можна було обійти увагою.
Як швидко зробити цукати з апельсинових кірок шматочками в домашніх умовах
Десерт з цитрусовим смаком можна зробити вдома самостійно. При цьому солодкість не буде гірчити, тому дуже сподобається дітям. Також її можна використовувати для випікання пирогів.
Інгредієнти:
- Шкірка від 5 плодів;
- 1 ст. л соку лимона;
- 1 стакан води;
- 2 склянки цукрового піску;
- Харчова сіль.
Приготування:
- Очищаємо апельсини, шкірку і нарізаємо на квадратики невеликого розміру;
- Відправляємо в каструлю, заливаємо водою і додаємо трохи харчової солі, завдяки якій, ми позбавимося від гіркоти;
- Ставимо на плиту, після закипання варимо протягом 3 хвилин, потім відкидаємо на друшляк;
- Цю процедуру повторюємо ще пару разів;
- Тепер потрібно приготувати сироп. Для цього в каструлю висипаємо цукор, наливаємо воду і готуємо до тих пір, поки кристали цукрового піску повністю не розчиняться;
- Перекладаємо в ємність кірки і варимо на середньому вогні близько 30 хвилин, періодично помішуючи. За цей час шкірка вбере в себе практично весь сироп;
- В кінці додаємо лимонний сік, перемішуємо і відкидаємо цукати на друшляк, щоб стекла рідина що залишилася;
- Викладаємо на пергаментний папір і залишаємо при кімнатній температурі на ніч. Якщо хочете прискорити процес, то кірки можна підсушити в духовці.
Десерт зберігається тривалий час у тарі, з герметично закритою кришкою. Приємного апетиту!
Це основні способи швидкого приготування цукатів з апельсинових кірок.