Картопля є одним з найпопулярніших продуктів у нашій країні. Він широко використовується в кулінарії. З цих овочів господині готують прості й вишукані страви, які нікого не залишать байдужими.
В домашніх умовах можна легко зробити картопляну запіканку з різними начинками. У нашому випадку, ми розглянемо декілька покрокових рецептів з фаршем.
Приготування такої страви досить простий. Потрібно лише підготувати всі продукти і поставити запікатися в духовку. А тим часом займатися своїми справами.
Я пропоную розглянути найпоширеніші варіанти приготування такої запіканки. Вона виходить не тільки смачним, але і ситної, тому сподобається близьким людям і гостям.
Картопляна запіканка з фаршем в духовці: покроковий рецепт з сиром і яйцем
Для початку розглянемо варіант приготування ситного і соковитого страви. Нічого складного в цьому немає, тому з завданням впораються навіть ті господині, у яких немає кулінарного досвіду.
Інгредієнти:
- 750 г картоплі;
- 300 г фаршу;
- 150 г сиру твердих сортів;
- 1 яйце;
- 1 цибулина;
- 1 помідор;
- 100 г сметани;
- Майонез за смаком;
- 3 ст. л води;
- 1 ч. л солодкої паприки;
- ½ Ч. л чорного меленого перцю;
- Харчова сіль;
- Соняшникова олія.
Приготування:
- Очищаємо і промиваємо картоплю. Нарізаємо його кружечками;
- Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо картоплю. Додаємо спеції і сіль за смаком, після чого перемішуємо і рівномірно розподіляємо по поверхні;
- Сметану змішуємо з кип’яченою водою і розмішуємо. Підготовленим соусом поливаємо картоплю;
- Другим шаром викладаємо цибулю, який нарізаємо півкільцями;
- Потім в мисці перемішуємо фарш, яйце, спеції і сіль. Отриману суміш викладаємо на блюдо наступним шаром;
- Зверху додаємо скибочки помідора і покриваємо майонезній сіткою;
- Посипаємо тертим сиром;
- Запікаємо в духовці, розігрітій до 200 градусів до готовності. В залежності від духовки, знадобиться близько 1 години.
Смачне блюдо готове без особливих зусиль. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт картопляної запіканки з фаршем і грибами
Пропоную її один варіант смачного страви. Гриби поєднуються практично з усіма продуктами, тому доповнюють смак інших інгредієнтів. Запам’ятайте або запишіть цей простий рецепт.
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 200 г фаршу;
- 6 печериць;
- 3 головки цибулі;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сиру;
- Зелень;
- Перець і сіль;
- Рослинне масло.
Приготування:
- Цибулю нарізаємо на середні шматочки і обсмажуємо на сковороді з маслом до золотистого кольору;
- Печериці очищаємо, промиваємо та нарізаємо на невеликі шматки. Відразу підсолюємо і перчимо. Додаємо до цибулі. Коли випарується волога, то готуємо ще 2-3 хвилини;
- Заздалегідь відварюємо картоплю, після чого розминаємо його в пюре. Відправляємо до нього вершкове масло, яйця і добре розмішуємо;
- Фарш викладаємо на сковороду, солимо, перчимо і обсмажуємо до готовності, періодично помішуючи;
- Форму для запікання змащуємо маслом і викладаємо половину пюре, злегка приминаючи;
- Наступним шаром додаємо гриби з цибулею, які посипаємо рубаною зеленню;
- В блюдо кладемо фарш, розподіляємо його по поверхні і злегка утрамбовуємо;
- Зверху викладаємо частину пюре і посипаємо тертим сиром;
- Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку і готуємо протягом 20 хвилин.
Закуску можна подавати в холодному або гарячому вигляді.
Картопляна запіканка з курячим фаршем
Тепер приготуємо просте і смачне блюдо з доступних продуктів. Закуску можна вважати дієтичної, так як до її складу входить курячий фарш. Цей рецепт може виручити в той момент, коли несподівано прийшли гості, адже для приготування знадобиться трохи часу.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 700 г курячого фаршу;
- 1 головка цибулі;
- 200 г твердого сиру;
- 30 г вершкового масла;
- 3 ст. л майонезу;
- Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування:
- Подрібнюємо цибулю;
- Картоплю очищаємо і нарізаємо скибочками;
- Твердий сир ріжемо на широкі брусочки;
- У форму для запікання викладаємо половину фаршу і рівномірно розподіляємо по поверхні;
- Посипаємо половиною нарізаної цибулі, солимо і перчимо;
- Викладаємо ½ частини картоплі і солимо за смаком;
- Тепер шари потрібно повторити;
- Додаємо вершкове масло, нарізане шматочками, і покриваємо майонезній сіткою;
- Сиром повністю покриваємо страва;
- Запікаємо протягом 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Ситне блюдо для всієї родини готово. Трохи охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Покрокове приготування картопляної запіканки з рибним фаршем
Розглянемо ще один варіант приготування запіканки. Вона сподобається любителям риби. З процесом впорається будь-яка господиня без певного досвіду і навичок, так як простіше рецепт складно придумати.
Інгредієнти:
- 3 кг картоплі;
- 2 кг фаршу з кети;
- 1 морква;
- 3 головки цибулі;
- Часник;
- Спеції;
- Зелень;
- 2 яйця.
Приготування:
- В рибний фарш додаємо часник, пропущений через прес, сіль, перець, коріандр і паприку за бажанням. Все добре перемішуємо;
- У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо фарш, періодично помішуючи;
- Потім додаємо подрібнену цибулю в сковороду з тертою морквою, розмішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо 5-10 хвилин;
- Тим часом відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді, потім розминаємо його в пюре;
- Деко змащуємо невеликою кількістю масла;
- Першим шаром рівномірно викладаємо рибний фарш;
- Зверху додаємо картопляне пюре;
- Ставимо в розігріту до 250 градусів духовку і запікаємо протягом 15 хвилин;
- Тим часом у мисці змішуємо сирі яйця з рубаною зеленню;
- Після закінчення зазначеного часу запіканку змащуємо, приготовленою сумішшю, знову відправляємо в духовку до появи золотистої скоринки.
Блюдо злегка остуджуємо і розкладаємо по порційних тарілках.
Картопляна запіканка з пюре з фаршем в духовці
Приготувати на вечерю апетитне і ситне блюдо зовсім нескладно. Головне підготувати необхідні продукти і відправити запікатися в духовку.
Інгредієнти:
- 2 кг картоплі;
- 500 г м’ясного фаршу;
- 150 г цибулі;
- 50 мл молока;
- 5 г кінзи;
- 5 г петрушки;
- Щіпка коріандру;
- Щіпка червоного і чорного перцю;
- 1 яйце;
- 1 ст. л соняшникової олії;
- 80 г вершкового масла;
- Харчова сіль за смаком.
Приготування:
- Картопля очищаємо, нарізаємо на шматочки і кладемо в каструлю. Заливаємо водою, підсолюємо і відварюємо до повної готовності;
- Сковороду змащуємо рослинним маслом, нагріваємо і обсмажуємо подрібнену цибулю протягом 3 хвилин;
- Додаємо до цибулі м’ясний фарш, перемішуємо і накриваємо кришкою. Готуємо близько 5 хвилин;
- Висипаємо спеції, солимо за смаком. Знову накриваємо кришкою і готуємо на повільному вогні протягом 10 хвилин;
- Посипаємо рубаною зеленню, розмішуємо і знімаємо з плити;
- У каструлю з відварною картоплею відправляємо шматок вершкового масла і подрібнюємо заглибним блендером до стану пюре;
- Вливаємо тепле молоко, розбиваємо яйце, і продовжуємо збивати;
- Форму для випікання змащуємо вершковим маслом;
- Рівним шаром викладаємо ½ частини пюре;
- Зверху додаємо обсмажений фарш;
- Наступним шаром розрівнюємо частину пюре, і змащуємо вершковим маслом;
- Ставимо в духовку (180 градусів) на 30 хвилин.
За бажанням, перед подачею посипаємо блюдо свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Рецепт картопляної запіканки з фаршем в духовці, як у дитячому садку
Багатьом людям, смак запіканки з картоплі знайомий з дитинства. Адже таке блюдо подавали в дитячому саду в радянські часи. Пропоную вам скористатися цим рецептом приготування.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 450 г м’ясного фаршу;
- 2 морквини;
- 2 головки цибулі;
- 50 мл води;
- 2 ст. л томатної пасти;
- 50 мл молока;
- 2 ст. л сметани;
- 1 яйце;
- 70 г вершкового масла;
- 70 г сиру твердих сортів;
- Петрушка і кріп;
- Перець і сіль за смаком.
Приготування:
- Очищену картоплю кладемо в каструлю, заливаємо водою і підсолюємо. Відварюємо до повної готовності. Розминаємо картоплю толкушкой, вливаємо тепле молоко додаємо вершкове масло, все ретельно перемішуємо;
- Пюре підсолюємо, додаємо сире яйце, рубану зелень і розмішуємо;
- На розігрітій сковороді з олією і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
- Потім викладаємо фарш, перемішуємо і обсмажуємо до готовності;
- Перчимо і солимо за смаком, після чого додаємо терту моркву, і готуємо, поки вона не стане м’якою;
- Вливаємо воду і додаємо томатну пасту. Перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 5 хвилин;
- На змащене маслом деко викладаємо половину пюре і рівномірно розподіляємо по поверхні;
- Наступним шаром додаємо обсмажені продукти;
- Розподіляємо частину картопляного пюре;
- Змащуємо невеликою шаром сметани і посипаємо тертим сиром;
- Випікаємо протягом 30 хвилин в духовці, нагрітій до 180 градусів.
Ніжне і смачне блюдо можна відразу подавати до столу. Приємного апетиту!
Швидкий рецепт картопляної запіканки з фаршем і сирою картоплею кружечками
Щоб приготувати смачне блюдо для всієї родини, знадобиться трохи більше 1-го години. Всі залишаться ситими і задоволеними. Тому беріть на замітку цей простий і швидкий рецепт.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 600 г м’ясного фаршу;
- 150 г твердого сиру;
- 1 головка цибулі;
- 1 яйце;
- 1 стакан молока;
- Спеції і приправи за бажанням.
Приготування:
- В нагрітій сковороді з рослинним маслом обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
- Додаємо фарш, солимо і перчимо за смаком, а також спеції за бажанням. Все добре перемішуємо і обсмажуємо до готовності;
- Картопля ретельно промиваємо холодною водою, очищаємо і нарізаємо кружечками;
- У форму для запікання викладаємо картоплю, щоб не залишалося порожнього місця. При бажанні підсолюємо.
Потім рівномірно розподіляємо обсмажений фарш.
Блюдо покриваємо другим шаром картоплі. У склянці змішуємо молоко, зелень і яйце. Приготованою сумішшю заливаємо запіканку.
Відправляємо в духовку (180 градусів) на 50 хвилин. За 5-10 хвилин до готовності посипаємо тертим сиром.
Витягаємо страву з духовки і даємо трохи охолонути, після чого подаємо до столу.
Класична картопляна запіканка з фаршем
Пропоную вам скористатися традиційним способом приготування запіканки з картоплі. Навіть недосвідчена господиня зможе зробити смачну страву для своєї родини.
Інгредієнти:
- 1,5 кг картоплі;
- 500 г м’ясного фаршу;
- 1 яйце;
- 1 головка цибулі;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сиру твердих сортів;
- Перець і сіль;
- Соняшникова олія.
Приготування:
- Очищену картоплю відварюємо і розминаємо в пюре. Додаємо сире яйце, перемішуємо. Половину пюре викладаємо у форму, змащену маслом;
- Фарш обсмажуємо на повільному вогні під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Солимо, перчимо і періодично помішуємо. Викладаємо в блюдо наступним шаром;
- Запіканку посипаємо обсмаженою цибулею;
- Тепер по поверхні рівномірно розподіляємо частину картопляного пюре;
- Посипаємо тертим сиром;
- Запікаємо протягом 20 хвилин в духовці при температурі 200 градусів.
Класичний варіант страви готовий. Подаємо до столу після охолодження. Приємного апетиту!
Рецепт картопляної запіканки з фаршем, помідорами і сиром
Це чудове блюдо підходить для обіду, вечері, а також для святкового столу. Готується закуска неймовірно просто, тому запишіть його або запам’ятайте цей простий рецепт.
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 600 г фаршу;
- 2 помідори;
- 100 г сиру;
- 2 ст. л томатної пасти;
- 30 г вершкового масла;
- Перець і сіль за смаком.
Приготування:
- Нагріваємо сковороду наливаємо в неї рослинне масло. Викладаємо фарш, який попередньо змішати з подрібненою цибулею і спеціями. Обсмажуємо, періодично помішуючи. Накриваємо кришкою і на середньому вогні тушкуємо близько 5 хвилин;
- Додаємо томатну пасту, перемішуємо і знімаємо з плити;
- Картоплю відварюємо в підсоленій воді, потім розминаємо в пюре, додаємо шматок вершкового масла і розмішуємо, щоб не залишилося грудочок;
- Помідори нарізаємо кружечками;
- Форму змащуємо невеликою кількістю масла, викладаємо половину товченого картоплі;
- Наступним шаром додаємо обсмажений фарш;
- По поверхні рівномірно розподіляємо частину пюре;
- Викладаємо помідори;
- Зверху посипаємо тертим сиром;
- Випікаємо протягом 20-25 хвилин в духовці, розігрітій до 230 градусів.
Блюдо виходить соковитим, апетитним і ситним.
Картопляна запіканка з фаршем без сиру і сметани
Якщо ви хочете знизити калорійність страви, або з якихось причин не любите сир і сметану, то вам сподобається наступний спосіб приготування смачної і закуски.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 500 г фаршу;
- 150 г цибулі;
- Зелень;
- Перець і сіль за смаком;
- Майонез.
Приготування:
- Очищену картоплю нарізаємо півмісяцем;
- М’ясний фарш змішуємо з подрібненою цибулею, рубаною зеленню, меленим перцем і сіллю;
- Форму або сковороду для запікання змащуємо маслом. Дно повністю покриваємо картоплею;
- Другим шаром викладаємо весь фарш;
- Покриваємо рештою картоплі і злегка приминаем;
- Поливаємо невеликою кількістю домашнього майонезу;
- Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, і готуємо протягом 45 хвилин. Через 15 хвилин, зменшуємо температуру до 180 градусів.
Просте, але дуже смачне блюдо злегка остуджуємо, нарізаємо і подаємо в порційних тарілках. Приємного апетиту!
Якщо ви захочете приготувати ситну запіканку з картоплею і фаршем для всієї родини, то скористайтеся одним із запропонованих рецептів. Або спробуйте кілька варіантів.