Гарбуз, запечений в духовці: 14 рецептів приготування

Одним з найбільш корисних продуктів є звичайна гарбуз. Не всім подобається її смак. Проте з неї можна приготувати різні страви і напої в будь-який час року, адже плоди зберігаються практично круглий рік.

Якщо ви шукайте прості рецепти приготування ситного і смачного страви, то спробуйте запекти гарбуз у духовці. Це зовсім нескладно. При цьому ви різноманітите свій раціон, а також здивуйте близьких людей.

Даний продукт почали використовувати в кулінарії вже давно. З появою мережі Інтернет тільки збільшилася кількість можливих варіантів.

У сьогоднішній статті розглянемо прості і поширені способи приготування. Для цього знадобляться доступні і недорогі продукти.

Гарбуз, запечена в духовці — покроковий рецепт приготування шматочками з часником

Для деяких людей стає сюрпризом, що неймовірно просте блюдо виходить таким смачним. При цьому ми будемо використовувати мінімум продуктів для несолодкої гарбузової закуски.

Інгредієнти:

  • 700 г м’якоті гарбуза;
  • 4 зубчики часнику;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • Щіпка цукру і солі;
  • 1 ч. л базиліка;
  • Білий перець за вподобанням.

Приготування

За допомогою овочечистки знімаємо шкірку з плоду. Також видаляємо насіння. М’якоть нарізаємо на невеликі шматочки і кладемо в окрему тарілку.

Тепер займемося приготуванням заправки. Виливаємо В миску соняшникова або оливкова олія та всі необхідні спеції. Цукровий пісок додаємо за бажанням. Гарненько перемішуємо.

Приготовленим соусом заливаємо нарізаний гарбуз.

Шматочки викладаємо на деко і розрівнюємо по поверхні. Відправляємо на 30 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. Час залежить від сорту продукти і типу кухонної плити.

Подаємо в якості гарніру або окремого страви. Така закуска дійсно виходить смачною і ароматною.

Рецепт запеченої гарбуза з м’ясом і рисом

Ситне блюдо, яке буде зігрівати зимовими вечорами. Ми будемо фарширувати цілий плід, і запікати в духовці. Може здатися, що не всі зможуть впоратися з приготуванням, але це не так, процес дуже простий.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз;
  • 100 г рису;
  • 200 г сирокопченого карбонаду;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • Гриби;
  • 1 гострий перчик;
  • 2 ст. л соняшникової олії;
  • Зелень;
  • Спеції і сіль.

Приготування

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і подрібнюємо. Морквину промиваємо, зчищають верхній шар і нарізаємо на шматочки невеликого розміру. Гриби шиітаке або будь-які інші також ріжемо на часточки. У гострого перчика видаляємо насіння і подрібнюємо.

У сковороді розігріваємо рослинне масло і відправляємо в неї підготовлені продукти. Злегка обсмажуємо, після чого додаємо карбонад або бекон або шматочки м’яса на ваш вибір.

Рисову крупу попередньо промиваємо, а потім на кілька хвилин замочуємо в теплій воді. Відправляємо в сковороду, додаємо ваші улюблені спеції, вливаємо близько 100 мл води і перемішуємо. Накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 30-40 хвилин. Головне – щоб рис не переварився.

У гарбуза невеликого розміру зрізаємо верхівку і за допомогою ложки виймаємо серцевину з насінням, після чого, всередині змащуємо олією. Фаршируємо приготовленої начинкою. Якщо хочете, щоб блюдо вийшло соковитим, то додайте трохи води.

Накриваємо відрізаною верхівкою, викладаємо на змащену маслом форму, яку ставимо на 40 хвилин у духовку, нагріту до 180 градусів.

Витягаємо готове блюдо і прикрашаємо свіжою зеленню за бажанням. Приємного апетиту!

Гарбуз, запечена цілком з овочами і м’ясом в духовці

Ви можете використовувати цілий плід для приготування смачної страви. Всі продукти просочуються смаком гарбуза. При бажанні, м’ясо можете не включати до складу.

Інгредієнти:

  • Гарбуз;
  • 400 г м’яса;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • 1 морква;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • Мелений перець і сіль;
  • Соняшникова олія.

Приготування

У гарбуза зрізаємо верхівку. По колу вирізаємо частину м’якоті з насінням. По краях залишаємо близько 1,5 см.

Тепер займемося підготовкою начинки. Для цього на невеликі шматочки нарізаємо моркву, болгарський перець, ріпчасту цибулю, а також помідор.

М’ясо ріжемо на шматочки невеликого розміру. Обсмажуємо в сковороді з усіх боків до напівготовності.

В іншій сковорідці розігріваємо масло й обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву, і коли вона стане м’якою, відправляємо солодкий перець, томат і пару зубчиків часнику, а також шматки м’яса. Солимо і перчимо до смаку, додаємо лавровий лист. Все перемішуємо і тушкуємо до повної готовності.

Щоб продукт не пригорів, зовні змащуємо маслом і встановлюємо на форму для випічки або лист. Фаршируємо приготованими продуктами. Якщо вам здається, що мало соку, то додайте трохи гарячої води.

Накриваємо верхньою частиною і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на 1,5 години.

Апетитне блюдо готове. Це відмінний варіант для сімейної вечері або святкового столу.

Як запекти гарбуз у духовці з медом і корицею

За наступним рецептом ми приготуємо солодкий десерт. Він сподобається навіть тим людям, які не переносять аромат і смак цього овочу. Особливо в захваті будуть діти.

Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза;
  • 3 ст. л натурального меду;
  • 1 ч. л кориці;
  • 3 ст. л сметани;
  • Волоські горіхи.

Приготування

Гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо на шматочки товщиною 1 см, як показано на фото нижче.

В чисту миску відправляємо натуральний мед, сметану, а також корицю. Все гарненько перемішуємо до отримання однорідної маси.

Гарбузове шматочки викладаємо на сухе деко. Зверху змащуємо приготовленою сумішшю, за допомогою силіконової пензлика.

Попередньо нагріваємо духовку до 180 градусів. Запікаємо протягом 50-60 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною зубочисткою. Потім охолоджуємо і перед подачею посипаємо подрібненими волоськими горіхами.

Гарбуз, запечена цілком з рисом і сухофруктами

Це блюдо по достоїнству оцінять гурмани. Воно не тільки смачне, але і корисне, оскільки містить велику кількість корисних речовин і вітамінів. Готувати можна в сезон, а також у будь-який час, так як плоди відмінно зберігаються цілий рік.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз невеликого розміру;
  • Коричневий рис;
  • Сухофрукти;
  • Горіхи;
  • 1 ст. л натурального меду;
  • 2 ст. л оливкової олії;
  • Харчова сіль.

Приготування:

Бурий рис заздалегідь замочуємо на 2-3 години. Потім відправляємо її в каструлю з водою. Після закипання додаємо сіль і куркуму за бажанням, варимо протягом 5 хвилин, цього буде достатньо.

Розігріваємо сковороду і змащуємо олією. Викладаємо сухофрукти з горіхами, вливаємо трохи води і перемішуємо. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і готуємо близько 30 секунд.

У гарбуза зрізаємо верхню частину і на 2/3 заповнюємо рисом. Зверху викладаємо сухофрукти з горіхами і акуратно все перемішуємо.

Накриваємо кришкою, ставимо на деко і відправляємо на 1-1,5 години в духовку, яку заздалегідь нагріваємо до 180 градусів. Потім виймаємо, знімаємо верхню частину і для зручної подачі робимо надрізи на гарбузі і розкриваємо її. Зверху поливаємо натуральним медом.

Солодка запечений гарбуз з цукром і яблуками

Зробити чудовий десерт з натуральних продуктів можна дуже швидко і просто. Потрібно лише підготувати продукти, і дочекатися, поки вони будуть повністю готові.

Інгредієнти:

  • 350 г гарбуза;
  • 2 яблука;
  • 1 ч. л цукру;
  • Щіпка кориці.

Приготування

Гарбуз ріжемо на шматочки середнього розміру прямо з шкіркою. Викладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Зверху посипаємо невеликою кількістю цукру і корицею.

Яблука розрізаємо навпіл і вирізаємо середину з насінням. Потім нарізаємо на шматочки і викладаємо наступним шаром. Фрукти також посипаємо цукром-піском і дрібкою кориці.

Духовку нагріваємо до 180 градусів. Відправляємо в неї деко з продуктами, і випікаємо близько 20-30 хвилин. Після чого охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Рецепт гарбуза, запеченої шматочками з куркою

З мінімального набору продуктів ми приготуємо страву, і воно сподобається навіть тим людям, які не є любителями такого овочу, як гарбуз.

Інгредієнти:

  • 1 кг курки;
  • 800 г м’якоті гарбуза;
  • Часник;
  • 200 мл вершків;
  • Зелень;
  • 40 г вершкового масла;
  • Перець і сіль за смаком;
  • 30 мл соєвого соусу.

Приготування

Для початку замаринуем курку. Перед цим нарізаємо її на середні шматки і промиваємо. Відправляємо в глибоку миску і додаємо до неї подрібнений часник і рубану зелень, а також вливаємо соєвий соус. Залишаємо на 30 хвилин.

Гарбуз очищаємо і ріжемо на тонкі брусочки. На плиту ставимо деко і розтоплюємо вершкове масло. Викладаємо нарізаний гарбуз, злегка присаливаем і посипаємо куркумою, але не обов’язково. Все розмішуємо і на мінімальному вогні готуємо 3-4 хвилини.

Цікаве:  7 рецептів приготування домашнього майонезу блендером

Зверху викладаємо мариновану курку. Накриваємо деко харчовою плівкою і ставимо в розігріту до 210 градусів духовку на 20 хвилин.

Потім витягуємо блюдо, заливаємо вершками і перемішуємо. Знову відправляємо в духовку і запікаємо протягом 20-30 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою. Приємного апетиту!

Рецепт приготування запеченої гарбуза з медом і горіхами

Не всі солодощі шкідливі для здоров’я і призводять до збільшення об’єму талії. Пропоную вам зробити чудовий десерт, який не зашкодить вашій фігурі, звичайно, якщо не зловживати.

Інгредієнти:

  • Гарбуз;
  • Волоські горіхи;
  • 1 ст. л натурального меду;
  • 1 ч. л кориці;
  • 2 ст. л соняшникової олії;
  • Щіпка мускатного горіха;
  • Перець і сіль.

Приготування

З гарбуза знімаємо шкірку, нарізаємо на шматки довільної форми. Викладаємо у форму для випічки і вливаємо невелику кількість води.

В окрему миску кладемо масло з натуральним медом, а також спеції. Після чого ретельно розмішуємо до однорідності.

Гарбуз поллємо приготованим соусом і перемішуємо. Відправляємо в духовку, нагріту до 180 градусів, на 20 хвилин. На наступному етапі посипаємо подрібненими волоськими горіхами і запікаємо ще 20 хвилин.

Ласощі краще є в охолодженому стані. Можете поекспериментувати з додаванням інших спецій і прянощів.

Як приготувати гарбуз у духовці з фаршем

Ми вже розглянули кілька рецептів приготування. Але їх набагато більше. Тому пропоную ще один варіант запікання фаршированих плодів. Спробуйте скористатися цим способом.

Інгредієнти:

  • 3 гарбуза за 1 кг;
  • 2 цибулини;
  • 500 г яловичого фаршу;
  • 5 ст. л рослинного масла;
  • 2 зубчики часнику;
  • 200 г рисової крупи;
  • Перець і сіль.

Приготування

Гарбуз промиваємо під проточною водою і витираємо паперовими рушниками. Зрізаємо верхню частину, з середини видаляємо насіння, а також вирізаємо частину м’якоті, яку нарізаємо на кубики.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. У сковороду виливаємо 3 ст. л масла й обсмажуємо в ньому цибулю, протягом трьох хвилин. Після чого додаємо подрібнений часник.

На наступному етапі в сковороду викладаємо фарш і 150-200 г м’якоті гарбуза. Розмішуємо і готуємо близько 10 хвилин. Перчимо, солимо і знімаємо з плити.

До начинки додаємо рис, відварений до напівготовності, і все акуратно перемішуємо. Гарбуз фаршируємо підготовленими продуктами, злегка утрамбовуємо ложкою і накриваємо, відрізаною верхівкою.

Таким же чином наповнюємо ще два гарбузи. Викладаємо на деко і зверху змащуємо маслом. Випікаємо протягом години в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Готове блюдо викладаємо на тарілки і подаємо до столу. Для зручності, можна розрізати навпіл. Приємного апетиту!

Як запекти гарбуз, фаршировану м’ясом і картоплею

За наступним рецептом ми приготуємо чудове спекотне, яке не соромно буде поставити на святковий стіл. Начинка просочується смаком гарбуза, тому виходить ароматне блюдо.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз;
  • 7 картоплин;
  • 400 р свинини;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • Соняшникова олія;
  • Зелень;
  • Перець з сіллю;
  • Італійські спеції.

Приготування

Щоб зробити гарбузовий горщик, потрібно відрізати верхню частину, тільки не викидаємо, так як вона нам ще знадобиться. Виймаємо насіння і вирізаємо трохи м’якоті.

Подрібнений часник змішуємо з італійськими травами. Приготованою сумішшю змащуємо внутрішні стінки.

М’ясо нарізаємо на шматки і обсмажуємо в сковороді з розігрітим рослинним маслом.

Тим часом на дрібні шматочки нарізаємо цибулю і моркву. Додаємо в сковороду зі свининою, перемішуємо і готуємо близько 10 хвилин.

Картоплю очищаємо і нарізаємо на шматочки разом з м’якоттю гарбуза. Відправляємо до решти продуктів, солимо, вливаємо трохи води і розмішуємо. Готуємо до напівготовності картоплі.

Начинку з рубаною зеленню викладаємо в підготовлений горщик, наливаємо 50 мл води, накриваємо верхньою частиною і на 45 хвилин запікаємо в духовці, яку заздалегідь нагріваємо до 180 градусів.

Гостям сподобається таке блюдо, тому обов’язково спробуйте його приготувати у вільний час.

Гарбуз, запечена цілком з м’ясом, грибами і сиром

В домашніх умовах можна приготувати неймовірно смачну печеню, яка сподобається вашим близьким людям. При цьому не знадобиться кулінарний досвід і навички.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз 2-2,5 кг;
  • 1 солодкий перець;
  • 300 г м’яса;
  • 300 г печериць;
  • 100 г твердого сиру;
  • 1 гострий перчик;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 зубчик часнику;
  • 5 картоплин;
  • 1 ст. л томатної пасти;
  • 1 ст. л майонезу;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ч. л чорного меленого перцю;
  • 1 ч. л солодкої паприки.

Приготування

У гарбуза зрізаємо верхню частину. Вирізаємо середину з насінням. Трохи м’якоті нарізаємо на кубики і відкладаємо в сторону, вони нам ще знадобляться.

М’ясо ріжемо на шматочки невеликого розміру, відправляємо в сковороду з олією. Солимо, посипаємо меленим перцем і паприкою. Обсмажуємо до напівготовності і перекладаємо в горщик з гарбуза.

Картопля очищаємо від шкірки і ріжемо кубиком. Перекладаємо в сковороду разом з гарбузом. Солимо, перчимо і розмішуємо. Злегка обсмажуємо, а потім відразу перекладаємо в горщик.

Наступним кроком нарізаємо гриби на невеликі шматочки. Перекладаємо в сковороду з олією, посипаємо перцем, паприкою і присаливаем. Все розмішуємо, злегка обсмажуємо і відправляємо в гарбуз.

Подрібнюємо цибулю, обсмажуємо до прозорості. Додаємо до нього нарізану моркву і готуємо пару хвилин. Після чого відправляємо вершкове масло, нарізаний болгарський і гострий перець. Вливаємо 50 мл води і викладаємо томатну пасту і пресований часник. Розмішуємо, через хвилину додаємо майонез, і через хвилину обжарку відправляємо в гарбузовий горщик.

Гарбуз накриваємо кришкою і загортаємо в харчову фольгу. Ставимо на деко, відправляємо на 1-1,5 години в духовку, яку попередньо розігріваємо до 200 градусів.

За 15 хвилин до готовності знімаємо фольгу, зверху викладаємо натертий сир. Прибираємо в духовку, не накриваючи кришкою.

Залишаємо блюдо на кілька хвилин, щоб воно злегка охолоне, а потім подаємо до святкового столу або на вечерю.

Запікаємо гарбуза з пшоном

Якщо приготувати кашу в цілій гарбузі, то вона виходить неймовірно смачною, і сподобається навіть тим людям, які не люблять пшоно. Спробуйте здивувати своїх близьких і гостей.

Інгредієнти:

  • Гарбуз;
  • Пшоно;
  • Молоко;
  • 1 ст. л натурального меду;
  • Волоські горіхи;
  • Ізюм;
  • 2 ст. л цукрового піску;
  • ½ Ч. л солі;
  • ½ Ч. л кориці.

Приготування

У гарбуза зрізаємо верхівку, і вичищаємо насіння з м’якоттю. Наполовину наповнюємо промитим пшоном. Додаємо цукор, корицю, сіль, родзинки, який заздалегідь заливаємо окропом, а після чого віджимаємо. Акуратно перемішуємо продукти.

Заливаємо молоком, щоб воно повністю покривало інгредієнти. Додаємо кілька шматочків вершкового масла.

Гарбуз накриваємо кришкою і відправляємо на 1,5-2 години в духовку, яку потрібно заздалегідь нагріти до 180-200 градусів.

Готову кашу поливаємо медом і посипаємо подрібненими горіхами. Перед подачею наполягаємо протягом півгодини. Приємного апетиту!

Як приготувати гарбуз у духовці з гречкою

Якщо зварити гречану кашу в гарбузі, то ви отримаєте неймовірно корисне і поживне блюдо. Цей рецепт зараз використовують рідко, але його просто недооцінюють.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз 3 кг;
  • 300 г гречаної крупи;
  • 300 мл води;
  • 50 г вершкового масла;
  • 200 мл вершків;
  • ½ Ст. л харчової солі.

Приготування

Гарбуз промиваємо під проточною водою. Як і в попередніх варіантах зрізаємо верхівку, а потім витягуємо волокна з насінням. Тобто робимо натуральний горщик.

Гречку промиваємо кілька разів холодною водою. Висипаємо її в гарбуз, додаємо сіль, вершки і воду. Добре розмішуємо.

Накриваємо зрізаною верхньою частиною і харчовою фольгою. Запікаємо протягом 2 годин в духовці, розігрітій до 200 градусів. Потім додаємо вершкове масло і залишаємо у вимкненій духовці 30 хвилин.

Запечений гарбуз у духовці цілком без начинки

Якщо ви плануєте використовувати гарбуз для приготування супів, запіканок та інших страв, то її можна попередньо запекти. Для цього плід добре промиваємо під проточною водою, а потім розрізаємо на дві половинки.

Акуратно виймаємо насіння з овоча. Обидві частини викладаємо зрізом вниз на деко, який застеляємо пергаментним папером або харчовою фольгою.

Духовку нагріваємо до 200 градусів. Прибираємо в неї гарбуз на 60-90 хвилин. Готовий продукт збризкуємо соняшниковою олією і залишаємо остигати. Після такої процедури шкірка легко знімається, і м’якоть використовуємо за призначенням.

Якщо у вас вдома лежить гарбуз, і ви не знаєте, що з нею робити. Спробуйте скористатися одним або кількома рецептами запікання, запропонованими в цій статті.