Абразивні бруски для заточування ножів: види і характеристики

Як вибрати інструмент?

Щоб якісно і безпроблемно заточити ніж, необхідно придбати правильний інструмент. Абразивний брусок повинен задовольняти наступним умовам:

  • бути в 2 рази довшою леза ножа;
  • не мати на поверхні сколів і тріщин;
  • мати правильну геометричну форму.

Краще, якщо вдома буде кілька брусків з різним ступенем зернистості. Для полірування ріжучої частини спеціалізованих після заточування ножів необхідно застосовувати пасту ГОІ.

Як точити

У перший раз, маючи навіть супер брусок з якісного абразивного матеріалу, точити рекомендується ніж той, який не шкода зіпсувати.

Крім того, фахівці радять дотримуватися ряду правил:

  1. Змочити брусок водою і змастити будь яким миючим розчином.
  2. Покласти точильний інструмент на тверду поверхню під кутом 45° до себе.
  3. Додати потрібний кут нахилу ножа так, щоб з’єднання ножа і рукоятки перебувало за межею каменю і перпендикулярно його довгої частини.
  4. Здійснити кілька ковзань від себе, а потім 40 разів по напрямку до себе.
  5. Повернути ніж до бруска протилежної ріжучої стороною, і повторити руху.
  6. Ковзанням домогтися усунення заусенца, який не завжди видно візуально, але визначається на дотик.
  7. Якщо придбаний двосторонній абразивний брусок, то доведення ножа здійснюють другою стороною з меншою зернистістю. Цю маніпуляцію можна провести іншим інструментом або мусатов.
Цікаве:  Розетка з УЗО: що вона собою являє і наскільки складна в монтажі

Процедура заточування інструменту повинна супроводжуватися періодичним його змочуванням, щоб усунути дрібний металевий сміття. Якщо потрібен ідеально гострий прилад, то виправлення можна забезпечити шматочком шкіри, обробленим пастою ГОІ. Руху шкіряного пристосування в цьому разі повинні йти у напрямку від ріжучої кромки ножа.