Абразивні бруски для заточування ножів: види і характеристики

Арканзаський камінь

Цей найдорожчий інструмент для використання в домашніх умовах має у складі частинки кварцу. При роботі він здійснює мінімальне сточування поверхні, що забезпечує відмінний результат.

Єдиним мінусом експерти називають необхідність застосування спеціалізованої мастила, без якої абразивний брусок зіпсується в першу ж заточку. Робота без технічного масла призведе до засмічення поверхні відходами обробки, які неможливо прибрати з пір ніякими способами. В результаті недешевий інструмент доведеться просто викинути.

Параметри бруска

Якість заточування ножа залежить не тільки від матеріалу інструменту, але і від таких показників:

  • форми;
  • зернистості;
  • твердості.

Широке поширення отримали абразивні бруски-човники. Досить популярна і форму правильного прямокутника, яка хоч і зручніше в користуванні, але злегка знижує якість обробки.

Цікаве:  Антенний Штекер: особливості підключення

Параметр зернистості визначає кількість зняття металу. Так, найбільш потужний з’їм робочої частини ножа забезпечує матеріал з показником 200 мікрон.

Різна твердість використовується при різній заточуванні. Так, для чорнової обробки застосовують більш м’які абразиви, а для остаточної – найбільш жорсткі матеріали.