Абразивні бруски для заточування ножів: види і характеристики

Гострий ніж на кухні – запорука миру в сім’ї. Адже тупий столовий прилад здатний викликати роздратування у господині, що обов’язково позначиться не тільки на процесі приготування і зовнішній вигляд страви, але і на настрої близьких людей.

Звичайно, можна віднести ніж в майстерню, де його якісно оброблять. Але, по-перше, це займе певний час, а по-друге, глава сім’ї може відчути себе ущемленим, втративши можливість проявити своє вміння. Тому експерти рекомендують придбати хоча б один абразивний брусок для домашнього використання.

Класифікація

Існує 5 видів абразивних брусків для заточування ножів:

  • керамічні;
  • алмазні;
  • з водного японського каменю;
  • з штучного водного каменю;
  • з арканзасского каменю.

Кожен з них має свої особливості, про які буде розказано далі. У будь-якому варіанті інструмент зазвичай представлений у формі об’ємного прямокутника зі спеціальних каменів або з поверхнею абразивного матеріалу.

Кераміка

Бруски цього типу виробляють з мікроскопічних электрокорундовых зерен або кремнієвого карбіду. Безсумнівною їх перевагою є повільне зношення абразивного матеріалу. Такі бруски прослужать довгий час, якщо використовуються для правки леза.

А негативним моментом фахівці називають швидка зміна точильних властивостей поверхні бруска за рахунок засмічення металевою стружкою проміжків між мікрочастинками. Такі камені вимагають постійного очищення і використання мастильних рідин.

Для продовження їх життя майстра в області заточування рекомендують періодично притирати бруски під струменем води. Хороший догляд дозволить тривалий час здійснювати правку домашніх ножів без видимих матеріальних витрат.

Алмазний брусок

Поверхня бруска складається з натурального матеріалу або штучної крихти, схожою з алмазами по міцності. Розрізняють два способи нанесення покриття на брусок.

У першому випадку дрібні гранули нікелевого сплаву як би розмазують по робочої частини інструменту. Завдяки високій ступеня зернистості бруска, заточення ножа відбувається з високою швидкістю, але залишає видимі подряпини. А, крім того, на відміну від керамічних зразків, поверхня самого інструменту сточується без можливості подальшого відновлення.

У другому випадку використовуються кристали на органічній основі, що скорочує кількість подряпин і збільшує термін служби бруска.

Японський камінь

Цей натуральний інструмент має свої правила використання. Так, перед застосуванням, фахівці рекомендують розмочити камені у воді — кожен зразок в окремій ємності — і почекати, поки вони перестануть виділяти бульбашки. Після чого їх виймають, фіксують на підставці і приступають до заточуванні. Її спочатку роблять на більш грубому бруску, періодично змочуючи його водою, а потім полірують на дрібнозернистому.

Складність роботи з природним каменем, висока ступінь зношуваності і дорожнеча не сприяють поширенню такої заточення серед обивателів. Але за допомогою використання японського водного каменю, можна якісно заточити будь непіддатливий ніж в умовах професійної майстерні.

Штучний водний камінь

Цей матеріал злегка поступається натуральним зразкам, але має однакову ступінь зернистості по всій структурованої поверхні, що значно полегшує процес точіння та здешевлює вартість матеріалу.

Незважаючи на друге місце серед водних зразків, ці камені добре зарекомендували себе в умовах домашнього використання.

Арканзаський камінь

Цей найдорожчий інструмент для використання в домашніх умовах має у складі частинки кварцу. При роботі він здійснює мінімальне сточування поверхні, що забезпечує відмінний результат.

Єдиним мінусом експерти називають необхідність застосування спеціалізованої мастила, без якої абразивний брусок зіпсується в першу ж заточку. Робота без технічного масла призведе до засмічення поверхні відходами обробки, які неможливо прибрати з пір ніякими способами. В результаті недешевий інструмент доведеться просто викинути.

Цікаве:  Як перевірити масляний насос: способи перевірки, ремонт, поради фахівців

Параметри бруска

Якість заточування ножа залежить не тільки від матеріалу інструменту, але і від таких показників:

  • форми;
  • зернистості;
  • твердості.

Широке поширення отримали абразивні бруски-човники. Досить популярна і форму правильного прямокутника, яка хоч і зручніше в користуванні, але злегка знижує якість обробки.

Параметр зернистості визначає кількість зняття металу. Так, найбільш потужний з’їм робочої частини ножа забезпечує матеріал з показником 200 мікрон.

Різна твердість використовується при різній заточуванні. Так, для чорнової обробки застосовують більш м’які абразиви, а для остаточної – найбільш жорсткі матеріали.

Як вибрати інструмент?

Щоб якісно і безпроблемно заточити ніж, необхідно придбати правильний інструмент. Абразивний брусок повинен задовольняти наступним умовам:

  • бути в 2 рази довшою леза ножа;
  • не мати на поверхні сколів і тріщин;
  • мати правильну геометричну форму.

Краще, якщо вдома буде кілька брусків з різним ступенем зернистості. Для полірування ріжучої частини спеціалізованих після заточування ножів необхідно застосовувати пасту ГОІ.

Як точити

У перший раз, маючи навіть супер брусок з якісного абразивного матеріалу, точити рекомендується ніж той, який не шкода зіпсувати.

Крім того, фахівці радять дотримуватися ряду правил:

  1. Змочити брусок водою і змастити будь яким миючим розчином.
  2. Покласти точильний інструмент на тверду поверхню під кутом 45° до себе.
  3. Додати потрібний кут нахилу ножа так, щоб з’єднання ножа і рукоятки перебувало за межею каменю і перпендикулярно його довгої частини.
  4. Здійснити кілька ковзань від себе, а потім 40 разів по напрямку до себе.
  5. Повернути ніж до бруска протилежної ріжучої стороною, і повторити руху.
  6. Ковзанням домогтися усунення заусенца, який не завжди видно візуально, але визначається на дотик.
  7. Якщо придбаний двосторонній абразивний брусок, то доведення ножа здійснюють другою стороною з меншою зернистістю. Цю маніпуляцію можна провести іншим інструментом або мусатов.

Процедура заточування інструменту повинна супроводжуватися періодичним його змочуванням, щоб усунути дрібний металевий сміття. Якщо потрібен ідеально гострий прилад, то виправлення можна забезпечити шматочком шкіри, обробленим пастою ГОІ. Руху шкіряного пристосування в цьому разі повинні йти у напрямку від ріжучої кромки ножа.

Аналоги заточного бруска

Звичайно, покупка абразивних брусків – ідеальний варіант для доброго господаря. У разі відсутності такого, можна вдатися не тільки до послуг спеціалізованих майстернях, але і придбати спеціальні ножеточки:

  • ручну роликову;
  • механічну V-образну;
  • електричну;
  • систему для точіння ножів.

Передостанній варіант, незважаючи на дорожнечу, веде до швидкого сточування леза. Ручні ж пристосування вимагають застосування певних зусиль. Спеціалізовані системи відрізняються високою ціною, проте дозволяють надати правильну форму і кут заточування кухонного ножа, а також зберегти столовий прилад в робочому стані довгий час.

Кілька слів наостанок

Існує маса людей, які знаходять будь-які причини, аби не займатися домашнім господарством. Це стосується і заточування ножів. І якщо у чоловіка не лежить душа до цього, не варто купувати дорогі камені або цілі точильні системи. Достатньо купити дешеве ручне пристосування для екстрених потреб і взяти за правило: носити ножі в майстерню, а вільний час витратити на улюблені заняття в колі сім’ї.