Чорна смородина: вирощування, особливості догляду, обрізка і розмноження, поради садівників

Дачні ділянки рясніють ягодами різного роду, і смородина серед них займає не останнє місце за поширеністю. Можна зустріти і білі, і червоні види, але велика чорна смородина зустрічається найбільш часто. Пов’язано це з її стійкістю до холоду і доступними формами розмноження в самих різних умовах. В процесі вирощування чорна смородина швидко входить у період плодоношення, а при належному догляді приносить багатий врожай.

Що слід знати про чорній смородині починаючому садівникові?

Перед тим як приступити до закупівлі саджанців або насіння даного виду смородини, буде не зайвим ознайомитися з деякими її особливостями:

  • Рослина представляє сімейство агрусових і відноситься до чагарниках.
  • Формування кореневої системи відбувається на основі мочковатих розгалужених коренів, що залягають у грунт на 20-40 див.
  • Крона куща утворюється безліччю різновікових гілочок, які розташовуються на різних рівнях. Сильно розгалужена система дозволяє смородині давати хороші врожаї протягом 10-15 років.
  • Першого плодоношення варто чекати лише через рік після посадки. Як зазначають досвідчені фермери, найбільш плодоносний період припадає на 6-7-й роки.
  • Хоча порівняно з іншими чагарниками ця рослина відрізняється морозостійкістю і не потребує опылителях, рекомендується вирощувати чорну смородину щільними рядами в кілька кущів. Це підвищить шанси на формування великих і здорових плодів.
  • У весняний час набухають бруньки смородини при температурі 5-6 °C, а цвітіння відбувається при 10-16 °C.
Цікаве:  Сорт винограду Гарнача: опис, смак, вирощування і догляд, фото