Чорна смородина: вирощування, особливості догляду, обрізка і розмноження, поради садівників

Дачні ділянки рясніють ягодами різного роду, і смородина серед них займає не останнє місце за поширеністю. Можна зустріти і білі, і червоні види, але велика чорна смородина зустрічається найбільш часто. Пов’язано це з її стійкістю до холоду і доступними формами розмноження в самих різних умовах. В процесі вирощування чорна смородина швидко входить у період плодоношення, а при належному догляді приносить багатий врожай.

Що слід знати про чорній смородині починаючому садівникові?

Перед тим як приступити до закупівлі саджанців або насіння даного виду смородини, буде не зайвим ознайомитися з деякими її особливостями:

  • Рослина представляє сімейство агрусових і відноситься до чагарниках.
  • Формування кореневої системи відбувається на основі мочковатих розгалужених коренів, що залягають у грунт на 20-40 див.
  • Крона куща утворюється безліччю різновікових гілочок, які розташовуються на різних рівнях. Сильно розгалужена система дозволяє смородині давати хороші врожаї протягом 10-15 років.
  • Першого плодоношення варто чекати лише через рік після посадки. Як зазначають досвідчені фермери, найбільш плодоносний період припадає на 6-7-й роки.
  • Хоча порівняно з іншими чагарниками ця рослина відрізняється морозостійкістю і не потребує опылителях, рекомендується вирощувати чорну смородину щільними рядами в кілька кущів. Це підвищить шанси на формування великих і здорових плодів.
  • У весняний час набухають бруньки смородини при температурі 5-6 °C, а цвітіння відбувається при 10-16 °C.

Вибір відповідного сорти чорної смородини

Характеристики конкретного сорту визначають поведінку рослини в процесі вирощування, вимоги до догляду і якість плодоношення. Тому бажано заздалегідь підібрати найбільш підходящу варіацію рослини, що дозволить точніше вибрати і тактику відходу. У Росії на сьогоднішній день вирощується близько 200 сортів чорної смородини. Найбільш популярні та вигідні з точки зору врожайності представлені нижче:

  • «Дачниця». Один з найбільш ранніх за дозрівання сортів, який рекомендується для вирощування в європейській частині країни. Рослина славиться високою врожайністю, а також великими і ароматними плодами масою до 3,5 р. В ході вирощування саджанців чорної смородини цього сорту можна не турбуватися про появу борошнистої роси, іржі та антракнозу. За умови гарного харчування «дачниця» проявляє стійкість до даних захворювань.
  • «Дубровська». Середній за часом цвітіння сорт, який найбільшою мірою стійкий до морозів. Також він несприйнятливий до махровості і почковому кліщеві. Що стосується урожайності, то середній кущ приносить близько 3 кг.
  • «Изюмная». Середній по терміну дозрівання сорт, також відноситься до десертних. Ягоди середні і великі, масою до 3 р. Кущі відрізняються стійкістю до посухи і весняних заморозків, що розширює географію застосування цієї рослини. До особливостей сорту можна віднести те, що ягоди не обсипаються і подвяливаются прямо на гілках.
  • «Ядерний». Смородина пізнього строку, яка має, мабуть, найбільші ягоди — до 7 м, причому одна пензлик містить до 8 ягід. Але смакові якості у неї середні – щільна м’якоть плоду, а на смак кисла. Зате вирощування чорної смородини цього сорту відбувається швидко, хоча і це найбільшою мірою залежить від якості догляду. З іншого боку, також швидко скорочується формування молодих пагонів.

Правила посадки смородини

Саджанці з кореневою системою відкритого типу можна готувати до посадки і восени, і навесні, але бажано в осінній час – у середині жовтня. У зимовий період грунт осяде і стане щільніше, а до весни кущ почне активне зростання. Як вже зазначалося, посадка проводиться щільно, однак із збереженням простору для вільного зростання. Оптимальна дистанція – близько 70-80 див. Бажано уникати і надмірної затененности. Місце вибирається зволожене і освітлене, а також захищене від вітру. Заболочені низини з високими ґрунтовими водами не підійдуть, як і важкі кислі грунти. Краще – легким родючим суглинкам.

На майбутньому місці посадки вирівнюється ґрунтовий покрив. Усувати необхідно не тільки ями та западини, але і кореневища багаторічних бур’янів. Згідно технології вирощування чорної смородини, ями для посадки повинні мати глибину 35-40 см при діаметрі 55-60 див. Засипка проводиться на 3/4 глибини грунту з включенням добрива. Для початкового живлення можна використовувати компост, суперфосфат, деревну золу і сірчанокислий калій.

Для посадки бажано готувати саджанці з одревесневшей кореневою системою – близько 4-5 відростків довжиною до 15-20 см. Що стосується наземної частини, то повинно бути 2-3 гілки висотою 30-35 див. Саджанець заглиблюється в підготовленій ямі на 7-8 см вище щодо шийки кореня – її занурення в подальшому створить умови для освіти прикореневих бруньок і розвиненого многостебельного куща.

Вирощування чорної смородини з живців

Коли з’являться перші плодоносні кущі, саджанці для розмноження можна буде робити самостійно з власних живців і відростків. Живці слід брати з закінчень гілок на початку травня. Донорами виступають минулорічні прирости довжиною і товщиною приблизно з олівець. Нижня частина відсікається під нахилом, а зверху робиться прямий зріз. Вся листя прибирається. Для посадки використовується спеціальний череночник, де можна посадити саджанець під нахилом, поглибивши його нирки в пісок. Живці прикриваються плівкою, натягнутого по дузі. Молодий відросток не повинен перебувати під прямими променями сонця, але при цьому треба забезпечити стабільну циркуляцію повітря із зволоженням ґрунту. Покриття можна прибрати, як тільки рослина приживеться і з’являться перші листя.

Повноцінне вирощування чорної смородини з черешка на вулиці можна починати восени, виконавши пересадку в лунку на грядці. Але і в цьому випадку в перший сезон бажано використовувати насипання з промитого піску, розведеного компостом і гноєм.

Вирощування насінням

Даний спосіб розмноження смородини зазвичай використовується в селекційних господарствах, де ставиться мета виведення нових сортів. Але і для садівника-любителя сіянці можуть представляти інтерес, оскільки в цьому випадку він отримує можливість експерименту з господарсько-біологічними властивостями рослини – інша справа, що кількісні, смакові і розмірні параметри ягід можуть змінюватися як в кращу, так й в гіршу сторону.

Отже, для початку необхідно відібрати великі здорові ягоди і висушити їх до освіти сіянців (бажано природним способом, без застосування сушарок). У весняний час вирощування чорної смородини з насіння проводиться в ящику з вологим грунтом. Його ставлять в тепле місце і накривають, а при появі перших сходів тару переміщують ближче до світла, наприклад на підвіконня. Коли сіянці підростуть до 15 см, їх потрібно буде знижуватись в окремі горщики. В умовах стабільного потепління рослини зміцнюються. У цей період їх можна пересаджувати у відкритий грунт. Надалі молоді саджанці будуть мати потребу в регулярному і рясному поливі, поки не приживуться повністю. І знову варто підкреслити, що ризикований спосіб з точки зору якості врожаю, але як експериментальна висадка на сезон цілком годиться.

Цікаве:  Томат чорна груша: опис сорту, характеристика та відгуки

Догляд за чорною смородиною

Поливати рослину слід всю весну з захопленням перших тижнів червня. За сухої вітряної погоди обсяги води слід збільшувати на кущ затрачається близько 2-3 відер на тиждень. Сеанси поливу слід планувати під вечір, щоб волога не висихала і добре просочувала грунт до коренів. Причому направляти струмінь потрібно не по центру до основних стеблах, а по периметру крони. По мірі вирощування чорна смородина буде все менше потребу в поливі, і в якийсь момент надмірне зволоження стане шкідливим. Зазвичай перехідним моментом вважають зміцнення зав’язей та фарбування куща. У цей час з-за поливу ягоди можуть тріскатися від надлишку вологи в клітинному соку.

Також чорній смородині потрібно пухкий грунт. Безпосередньо під кущами її слід акуратно культивувати з технікою мульчування. Для цього використовують мох-сфагнум, торф або просто листя з тирсою або макулатурою. Що стосується спеціалізованого харчування, то відразу при посадці можна внести комплексне добриво кшталт «Аквадона» або гранул системи AVA, які будуть стимулювати процес вирощування чорної смородини. Догляд восени і особливо ближче до зими переважно зводиться до розпушування з оборотом пласта. Від хімікатів у цей період варто відмовитися. Для живлення можна використовувати легкі органічні і мінеральні добрива, розраховані і на боротьбу з шкідниками. Також досвідчені садівники рекомендують застосовувати підгодівлю з крохмалю, який дуже любить смородина. Використовується настоянка картопляної шкірки, розбавлена киплячою водою в наступному співвідношенні: літрова банка з шкіркою на 10 л води.

Правила обрізки чорної смородини

Найбільш сприятливий час для обрізки – друга половина весни і початок літа. В кінці літа і початку осені робити її небезпечно для нових пагонів, які почнуть розвиватися по мірі наближення до зими. Також і пізня осінь-не найкращий час для оголення чорної смородини при вирощуванні. Обрізка і догляд виконуються в рамках однієї процедури. Після зрізу тут же необхідно обробляти ранки, захищаючи їх від шкідників і інших небажаних впливів. Сама ж потреба в обрізанні обумовлюється простим правилом: чим густіше кущ з гілок, які ростуть усередину крони, тим нижче ефективність витрачання його ресурсів. Тобто на плодоносінні пишність крони не завжди позитивно позначається.

Видаляються перехресні гілки, а також відростки, які не приносять урожай кілька сезонів. Якщо прикореневі пагони не ростуть, то необхідно обрізати декількох гілок відразу, скорочуючи їх на третину довжини. Не варто уникати і зрізу під корінь. Є відомий принцип підтримання балансу між кореневою системою і кроною, проте в його дотриманні немає сенсу, якщо слабкі гілки навіть після першої обрізки не плодоносять. Їх повністю зрізують, а в подальшому буде очікуватися активний ріст нових прикореневих пагонів. Збалансоване вирощування чорної смородини на присадибній ділянці через 5-6 років повинно призводити до розвитку дорослих кущів з 10-15 потужними пагонами. Домагаються цього результату саме в процесі регулярного точкового обрізання старих або недостатньо сильних гілок.

Хвороби рослини і боротьба з ними

Навіть за умови дотримання базових правил догляду у вигляді поливу, культивації грунту і обрізки дачникам не завжди вдається отримати очікувану врожайність. Як правило, це пов’язано з недостатністю профілактичних заходів, спрямованих на захист рослин від шкідників і хвороб. При вирощуванні чорної смородини догляд в цій частині повинен включати наступні методи:

  • В період ранньої весни до того, як ґрунтовий покрив відтане, рекомендується робити гаряче обливання. Рослини зверху через лійку з розпилювачем зрошуються киплячою водою. Такий душ знищує яйця щитівки і почковых кліщів. Крім того, це ефективна профілактика борошнистої роси.
  • Регулярні профілактичні огляди кущів на предмет наявності шкідників і уражених нирок, пагонів і листя. Все це тут же видаляється і відправляється в місце для збору відходів, але не в компост.
  • Коли почнеться розпускання бруньок, кущі можна обприскати бордоською рідиною.
  • Спеціально для оздоровчого обприскування використовують настоянки з кульбаби, ромашки, тютюну і чорнобривців.
  • Якщо регулярно виявляються скручені листя, це вірна ознака появи попелиці. В цьому випадку допоможе мильний розчин, обприскування горілкою, обкурювання тютюном або ж обробка дегтярній сумішшю. Але разом всі ці способи використовувати не варто з-за ризику завдати шкоди рослині. Починати варто з мильного розчину і обкурювання.

Промислова агротехніка вирощування чорної смородини

Перший рік посадка на майданчиках невеликих господарств зазвичай проводиться вручну – практично всі операції: від підготовки живців до безпосереднього заглиблення. Такий підхід дозволяє якісно сформувати посадкову яму під характеристики конкретної кореневої системи. Саме створення умов для розвитку коренів на цьому етапі є найважливішим чинником стабільного розвитку куща. Далі і розпушування грунту виконується ручним способом. У перший рік агротехніка вирощування чорної смородини вимагає виконання культивації 5-7 разів в сезон на глибині до 5 див. В майбутньому операція механизируется.

Що стосується використовуваних технічних засобів, головним з них є комбайн. З його допомогою здійснюється збір ягоди без ризику пошкодження шляхом здавлювання. Ручний спосіб складання не дозволяє домогтися збереження цілісності форми плоду з високим відсотком, тому якщо його застосовують, то тільки у вигляді кистьовий зрізання. Також промислове вирощування чорної смородини передбачає використання професійних обприскувачів і косарок-подрібнювачів з навісними пристроями, здатними заходити під основу куща і там виконувати скіс трави. У середньому механізація вирощування дозволяє одержувати врожай у розрахунку від 3 до 5 т/га. Знову ж максимальні показники до 7 т/га чорна смородина дає лише через кілька років.

Висновок

Для початківців садівників ця культура дає можливість отримання хорошого досвіду вирощування ягід. У неї немає особливих запитів з точки зору догляду та утримання, вона стійка до зовнішніх умов і в той же час приносить плоди, які можна використовувати для самих різних цілей. Якщо мова йде про серйозні плани на вирощування чорної смородини на дачній ділянці, то фахівці рекомендують спочатку продумати оптимальні умови для життя рослини. Плантація, організована більше ніж на 5 років, повинна базуватися на піщано-глинистому ґрунті з хорошою вентиляцією. Першу посадку слід робити на підготовленій рівнині в осінній час. Це базові умови, а все, що стосується подальшого догляду і техніки вирощування, в майбутньому можна буде скорегувати у відповідності з індивідуальними вподобаннями.