Склад бджолиного воску, як і інших продуктів життєдіяльності бджіл, унікальний. Але, щоб отримати чистий і якісний продукт з належним товарним виглядом і якістю, необхідно серйозно попрацювати.
Найбільш поширені і доступні для використання в домашніх умовах наступні способи отримання воску:
- Опалення в скляних банках.
- Переплавлення за допомогою водяної бані.
В ході роботи уважно стежте за дотриманням усіх технологічних правил, саме вони вплинуть на якість отриманого результату.
Бджолиний віск: корисні властивості, застосування
Воскова маса, що виробляється бджолами, це суміш ефірних і спиртових сполук жирних кислот, що містить в невеликій кількості вуглеводи. Також віск включає багато різноманітних мінералів, вітамінів, натуральних ароматизаторів, каротиноїди, фарбувальні речовини. Крім всіх корисних і необхідних складових, речовина містить і зайві інгредієнти, так як сюди потрапляє багато оболонок личинок, крупинки прополісу, багато квіткового пилку і т. д.
До складу чистого воску входить близько двохсот вісімдесяти п’яти корисних сполук. Саме це стало причиною широкого застосування практично у всіх сферах життя людини.
Використовують віск практично всі галузі:
- Офіційна медицина.
- Народні цілителі.
- Фармацевтичні компанії.
- Промисловість.
- Косметологія.
- Виробники побутової хімії і т. д.
Так як розтопити віск в домашніх умовах зовсім не складно, його дуже часто використовують і в побуті для виготовлення свічок, мазей.
Вивчення складу цього унікального речовини триває. Можливо, будуть знайдені ще які-небудь корисні якості.