Цукровий буряк
В результаті роботи селекціонерів з’явилася цукрові буряки. Це одна з найважливіших технічних культур, оскільки є сировиною для промисловості. Цукрові буряки зазвичай білого або жовтуватого кольору і зовсім непрезентабельний вид.
Незважаючи на те, що культура не призначена для кулінарних виробів, нею іноді підсолоджують деякі страви. Існують навіть народні рецепти сиропу і самогону з цукрових сортів овоча.
У такий буряків немає настільки приємного смаку, який більше властивий їдальні. У Росії поширені такі сорти: Ленора, Альона, Кармеліта, Гезина.
Ще один вид
Що таке буряк (на фото) кормової різновиди, знають небагато. Це технічна культура, охарактеризована великими коренеплодами різноманітних форм і забарвлень. Від білого кольору до яскравих жовтих і червоних плодів.
Середній плід кормового сорту досягає 2 кг ваги. За формою може нагадувати овал, конус, мішок, куля або циліндр. Соковиті листя силосують і теж використовують в якості корму. Одержують буряковий корм корови стають здоровими і плідними, збільшуються надої молока.
Буряк, що йде на корм тваринам, теж була виведена шляхом селекції з столових сортів. З цієї причини вона практично нічим не відрізняється від культури, що вживається в їжу. Але в її складі більше клітковини, білків і твердих волокон.
Плоди кормової культури дозрівають до гігантських розмірів, зафіксовані коренеплоди, вага яких доходить до 30 кг.
Кормовий буряк, на відміну від попередніх, представлений широким спектром кольорів і видів. Зустрічаються сорти рожевих, яскраво-помаранчевих і зелених відтінків. Кормова буряк росте на поверхні ґрунту, практично не заглиблюючись всередину, що істотно спрощує її збір.
Сорти такий буряків включають в себе: Центаур, Урсус, Рекорд, Київський Рожевий, Бригадир, Лада, Надія, Мілана, Стармон.