Агрус куршу дзинтарс: особливості рослини і правила обрізки

Агрус повсюдно вирощується російськими садівниками практично у всіх регіонах країни. Велика кількість сортів дозволяє вибрати найрізноманітніші варіанти ягід, але краще все ж колючі різновиди рослин. Збирати плоди з таких гілочок, звичайно, незручно, але у колючого агрусу є одна особливість: ці види характеризуються стійкістю до знижених температур, відрізняються невибагливістю у догляді і плодоносять рясніше, порівняно з бесшиповыми родичами. Всі вище згадані характеристики красномовно характеризують розглянутий сьогодні сорт аґрусу «куршу дзінтарс».

Ботанічна довідка про садовій рослині

Цей сорт аґрусу був виведений латвійськими селекціонерами шляхом схрещування двох полярних прибалтійських сортів «штена ражиг» і «пеллерво». В результаті вдалося вивести ранньостиглий среднешиповатый сорт компактних розмірів з слабораскидистыми гілками і прямими пагонами.

Цікаве:  Добрива Фаско: застосування, особливості та відгуки

Листя зеленуваті зі злегка тьмяним забарвленням і жовтизною ближче до основи, з нижньої сторони – злегка опушені.

Плоди агрусу «куршу дзинтарс» медово-золотисті, овальної форми з тонкою блискучою шкіркою, без опушення. Вони невеликі, характеризуються масою близько 2,5-3 грам з вираженим солодким смаком і ароматом.

Ягоди відрізняються довгим терміном зберігання, добре зберігають свій зовнішній вигляд під час транспортування і відрізняються універсальним призначенням, так як придатні для вживання в сирому вигляді, так і для консервації.

Період цвітіння настає в другій декаді травня, а дозрівання – ближче до початку серпня. При цьому врожайність становить від 4 до 6 кг ягід з куща, що в перерахунку дорівнює 5-7 тоннам аґрусу з 1 гектара площі.