Що таке буряк і чим він відрізняється від буряка?

Не всі знають, що таке буряк, або бурак. Це сама звичайна буряк, яка є одним з найбільш поширених овочів в Росії. У їжу вживається як сам коренеплід, так і бурякові листя. Буряк насичена вітамінами і корисними мікроелементами.

Буряком її називають в Білорусії, Україні і деяких регіонах Росії. Свою назву овоч отримав з-за насиченого бурого кольору, однак воно вживається і стосовно до буряках будь-якого кольору.

Помічено, що мангольд – один з видів буряків, кореневища якого неїстівні, майже ніколи не називають буряком. Швидше за все, це пов’язано з тим, що він має не зовсім звичний вигляд і багатьма як буряк зовсім не сприймається. На перший погляд, у мангольда більше схожості з листовим салатом.

Характеристика рослини

Спочатку люди, не знаючи про смакові якості і корисні властивості буряка, вживали в їжу тільки її верхівку, тобто листя. Коріння ж в основному вважалися своєрідним лікарським засобом.

Отже, що таке буряк, або буряки? Це трав’яниста рослина з великим коренеплодом і досить великими листками. Плід має солодкуватий присмак і широко використовується як харчовий продукт, у тому числі і для дієтичного столу.

Завдяки безлічі корисних властивостей, буряк фігурує як інгредієнт рецептів народної медицини, косметології, а також застосовується і в інших областях.

Кормовий буряк визнається однією з кращих культур, що входять до складу живлення великої рогатої худоби. Овоч користується популярністю серед дачників, так як він невибагливий і не вимагає складних маніпуляцій для висаджування і вирощування. Навіть при мінімальних умовах для росту великий шанс зібрати прекрасний урожай.

У чому відмінність

Не можна сказати, що буряк має якісь відмінності від буряка, адже це один і той же овоч, тільки званий в різних регіонах по-різному.

Помічено, що буряк замість буряків панує переважно в південних регіонах. Існує думка, що це певний сорт буряка, але на практиці воно не знайшло підтвердження.

Багато хто стверджує, що справжній – це червоний буряк, безпосередньо вживається в їжу, надає насичений червоний відтінок борщу. Овоч сорту «борщовий» надає українському страви не тільки красивий колір, але і неповторний смак.

Проте термін «бурак» можна почути і щодо цукрових буряків і навіть кормової різновиди, а адже ці типи культур бувають різних кольорів. Неважко здогадатися, що і червоний, і кормовий буряк, по суті, є різновидом буряків.

Цікаві факти

Цікавий історичний факт 1683 року, пов’язаний з цією культурою. Козаки Запоріжжя, допомагаючи обложеним жителям Відня, шукали прожитку в місцевих городах і знайшли буряк. Козаки підсмажували її разом з салом, а потім відварювали з іншими овочами. Це блюдо називалося «бурі щі» і з часом перетворилося на слово «борщ».

Тобто борщ – це щі, приготовані з буряка.

Столовий буряк

Буряк, що вживається в їжу, ділиться на дві категорії: це червоний і білий сорту. Останній не завжди користується попитом у покупців, хоча на смак нічим не відрізняється від червоної різновиди. Плоди білого столового буряка виростають не такими великими, як червоного.

Сорти останнього представлені широкою кольоровою гамою від кармінно-червоного до бордових відтінків. У деяких випадках овоч може бути практично чорним.

Якщо розрізати червоний буряк впоперек, то можна помітити світлі або білі кільця. Форма коренеплоду коливається залежно від того, як її визначає сорт. Вона буває циліндричної, округлої, майже плоскою, конічної, подовженої і в вигляді веретена.

Цікаве:  Грунт для гортензії: вимоги, підготовка, посадка і догляд

Сорти для літнього споживання переважно мають круглі і плескаті коренеплоди. Вони спіють рано і виглядають дуже привабливо для покупців.

Літні сорти: Бикорез, Соло, Баргузин, Водан. Більш пізні, або сорти середньостиглі, легко відрізнити за подовженою формою. У такого буряка сильно розвинена коренева система. Пізній сорт найкраще підійде для зберігання в зимовий період. Відомими є такі, як Слов’янка, Циліндр, Бонна, Бордо 237.

Столовий буряк вживається в їжу як в свіжому вигляді, так і у вареному, тушкованому, смаженому. Можна приготувати найрізноманітніші страви: супи, десерти, гарніри, салати.

Цукровий буряк

В результаті роботи селекціонерів з’явилася цукрові буряки. Це одна з найважливіших технічних культур, оскільки є сировиною для промисловості. Цукрові буряки зазвичай білого або жовтуватого кольору і зовсім непрезентабельний вид.

Незважаючи на те, що культура не призначена для кулінарних виробів, нею іноді підсолоджують деякі страви. Існують навіть народні рецепти сиропу і самогону з цукрових сортів овоча.

У такий буряків немає настільки приємного смаку, який більше властивий їдальні. У Росії поширені такі сорти: Ленора, Альона, Кармеліта, Гезина.

Ще один вид

Що таке буряк (на фото) кормової різновиди, знають небагато. Це технічна культура, охарактеризована великими коренеплодами різноманітних форм і забарвлень. Від білого кольору до яскравих жовтих і червоних плодів.

Середній плід кормового сорту досягає 2 кг ваги. За формою може нагадувати овал, конус, мішок, куля або циліндр. Соковиті листя силосують і теж використовують в якості корму. Одержують буряковий корм корови стають здоровими і плідними, збільшуються надої молока.

Буряк, що йде на корм тваринам, теж була виведена шляхом селекції з столових сортів. З цієї причини вона практично нічим не відрізняється від культури, що вживається в їжу. Але в її складі більше клітковини, білків і твердих волокон.

Плоди кормової культури дозрівають до гігантських розмірів, зафіксовані коренеплоди, вага яких доходить до 30 кг.

Кормовий буряк, на відміну від попередніх, представлений широким спектром кольорів і видів. Зустрічаються сорти рожевих, яскраво-помаранчевих і зелених відтінків. Кормова буряк росте на поверхні ґрунту, практично не заглиблюючись всередину, що істотно спрощує її збір.

Сорти такий буряків включають в себе: Центаур, Урсус, Рекорд, Київський Рожевий, Бригадир, Лада, Надія, Мілана, Стармон.

Висновок

Другий за популярністю овоч після картоплі вже давно став одним з незамінних і бажаних продуктів. Плоди буряків багаті величезною кількістю життєво важливих вітамінів і мікроелементів.

Істотним плюсом буряка можна назвати широку палітру сортів, яка дає можливість вибрати овоч на свій смак і висадити його в себе на городі. Буряк невибагливий і не вимагає складного догляду.

Не можна не відзначити користь для здоров’я, яку несе в собі буряк. Магній в її складі може попередити раннє розвиток гіпертонії і атеросклерозу, а також різних нервових розладів.

Буряк – відмінний продукт, що забезпечує здорове кровотворення. Жоден інший овоч не може похвалитися таким великим вмістом йоду, який у складі культури робить благотворний вплив на щитовидну залозу.

Повертаючись до питання про те, що таке буряк і в чому його відмінності від буряків, можна зробити простий висновок: вони нічим не відрізняються, бо це по суті одне і те ж. Різниці не існує, оскільки буряк в будь-якому випадку був і залишається лише позначенням буряків або її видів.