Грецький салат – 5 класичних покрокових рецептів

В Греції практично круглий рік ростуть овочі та фрукти. Тому основу середземноморської кухні складають овочеві салати. Незважаючи на те, що закуска готується з простих продуктів, вона відрізняється оригінальним смаком. Крім того, страва містить невелику кількість калорій і містить корисні поживні речовини. А завдяки тому, що в склад входить фолієва кислота в організмі виробляються ендорфіни, які відповідають на відмінний настрій.

Щоб приготувати смачний класичний грецький салат в домашніх умовах, нам знадобляться свіжі продукти, бажано використовувати плоди прямо з грядки. Всі інгредієнти нарізати досить великими шматками. Крім овочів, страва, дуже часто, додають сир, який додає родзинку.

На сьогоднішній день існує величезна кількість варіантів приготування цього салату, які привласнюють собі деякі країни. У статті ми розглянемо кілька класичних рецептів. Для наочності, всі етапи будуть супроводжуватися фото.

Рецепт з пекінською капустою

Якщо ви ніколи не пробували грецький салат з китайським овочем, то саме час приготувати його. Блюдо виходить корисним і хрустким.

Капуста відмінно поєднується з іншими продуктами і надає закуски яскравий і ніжний смак.

Інгредієнти Кількість Поживний склад
Білки Жири Вуглеводи Калорійність
Пекінська капуста 300 г 3,6 0,6 6 48
Сир фета 250 г 42,5 60 725
Огірки 2-3 шт 2 0,25 7 37,5
Помідори 4 шт 4,7 0,86 15,82 85,5
Червоний цибулю 1 головка 1,05 7,8 35,25
Лимон ½ Шт 0,59 0,07 1,95 10,4
Болгарський перець 1-2 шт 2,83 11,53 58,73
Маслини 20 шт 2,97 14,18 6,89 224,1
Оливкова олія (Extra Virgin) 6 ст. л 64,87 583,7
Сушений орегано За смаком
Чорний перець За смаком
Харчова сіль За смаком
Разом 60,24 140,83 56,99 1808,18
На 100 грам 3,37 7,89 3,19 101,3

Якщо вживати салат в невеликих порціях, то ви отримаєте мінімум калорій.

Приготування

Нарізаємо пекінську капусту, так як більше подобається. Головне – щоб шматочки були середнього розміру.

Свіжі огірки моєму в проточній воді, висушуємо паперовими рушниками, нарізаємо на півмісяць середнього розміру.

Помідори нарізаємо часточками або середніми кубиками.

Солодкий перець ріжемо на довільні шматочки. Якщо хочете надати салату більш яскравий вигляд, то можна використовувати червоний і зелений перець.

Тепер нашинкуем ріпчасту цибулю на півкільця.

Видавлюємо сік з ½ свіжого лимона.

Змішуємо всі підготовлені інгредієнти на тарілці, додаємо маслини, з віддаленими кісточками, перець, сіль, орегано. Заправляємо все оливковою олією і соком лимона. Зверху посипати раскрошенным сиром. Страву можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Закуска з сухариками і куркою

В Греції цей салат називається сільським. Господині постійно експериментують, і додає до складу додаткові продукти. В нашому випадку ми будемо використовувати філе курки і сухарики. Така страва виходить не тільки смачним, але і ситним.

Інгредієнти Кількість Поживний склад
Білки Жири Вуглеводи Калорії
Куряче філе 100 г 23,1 1,2 110
Маслини 70 г 1,54 7,35 3,57 116,2
Огірок 2 шт 1,6 0,2 5,6 30
Ріпчаста цибуля ½ Шт 0,53 3,9 17,63
Помідор 2 шт 2,09 0,38 7,03 38
Болгарський перець 1 шт 1,89 7,69 39,15
Листя салату 6 шт 14,4 3,6 15,6 144
Сир Фета 100 г 17 24 290
Оливкова олія 3 ст. л 29,94 269,4
Хліб 4 кус 6,48 0,8 39,04 193,6
Трави і сіль За смаком
Разом 68,63 67,47 82,43 1247,98
На 100 г 3,19 3,13 3,83 57,98

Підготуємо всі продукти, і притупим до процесу приготування легкого страви.

Для початку відварюємо курку. Для цього достатньо 10-15 хвилин. Нарізаємо філе кубиками. Якщо ви віддаєте перевагу більш ситний салат, то курячі шматочки можна обсмажити на рослинному маслі.

Відрізаємо скоринку від скибочок хліба, потім нарізаємо його на середні шматочки. Відправляємо подсушиваться в духовку або обсмажуємо на сковороді.

Ніякі інші продукти ми більше не будемо піддавати термічній обробці. Тому приступаємо до складання страви. Нарізаємо і висушуємо листя салату, потім викладаємо їх на тарілку.

Основною складовою є овочі. Для початку помідори наріжемо кубиками, або як вам більше подобається. Викладаємо на салатні листя.

На наступному етапі свіжі огірки нарізаємо і відправляємо до решти продуктів.

З солодкого перцю видаляємо насіння, вирізаємо плодоніжку. Цей овоч також нарізаємо на кубики.

Ріпчасту цибулю білого або червоного кольору подрібнюємо на тонкі шматочки.

Продукти трохи підсолюємо і додаємо курячі шматочки.

Тепер відправляємо в блюдо чорні маслини без кісточок. При бажанні можете нарізати їх на кільця.

Нарізаємо сир і викладаємо його верхнім шаром в тарілку.

В завершенні складання салату, посипаємо його підготовленими сухариками.

Залишається тільки збризнути блюдо оливковою олією і додати в нього прованські трави. Спробуйте цю варіацію приготування, можливо саме вона вам найбільше сподобається.

Цікаве:  Салат Мімоза за класичним рецептом з консервою і сиром

Салат з фетаксой, як в ресторані

Ропні і м’який сир відмінно поєднується практично з будь-якими овочами. Тому ми з вами розглянемо рецепт приготування грецького салату саме з цим продуктом.

Традиційно в блюдо включають сир фета, однак, цей продукт складно знайти в нашій країні, тому будемо використовувати альтернативу.

Інгредієнти Кількість Поживна цінність
Білки Жири Вуглеводи Калорійність
Помідори 800 г 8,8 1,6 29,6 160
Огірки 400 г 3,2 0,4 11,2 60
Солодкий перець 200 г 2,6 10,6 54
Червоний цибулю 50 г 0,7 4,55 21
Маслини 100 г 2,2 10,5 5,1 166
Білий винний оцет 40 мл 2,36 5,6
Оливкова олія 80 мл 79,84 718,4
Фетакса 150 г 12 37,5 1,5 391,5
Чорний перець і сіль За смаком
Разом 29,5 129,84 64,91 1576,5
На 100 г 1,62 7,13 3,57 86,62

У Греції прийнято готувати цей салат з великих шматків продуктів. Але ми з вами будемо збирати блюдо з кубиків середнього розміру. Для цього нарізаємо на шматочки сир Фетакса, такого ж розміру повинні бути помідори, огірки та болгарський перець.

А ось ріпчасту цибулю нарізаємо на півкільця.

Всі продукти відправляємо в салатницю. При бажанні можете додати листя салату.

Інгредієнти перемішуємо і додаємо великі маслини без кісточок.

Тепер нам потрібно зробити заправку. Для цього змішуємо в мисці оливкова олія, винний оцет, сіль і перець. Поливаємо їй приготовану закуску.

У класичному рецепті додають сушений орегано, але якщо вам не подобається його смак, то можете виключити його зі складу.

Страва з бринзою

Греки додають в салат сир фета, але якщо у вас немає можливості купити цей продукт, то його можна замінити бринзою. Від цього смак не стане гірше. Навпаки, багатьом людям подобається саме такий варіант приготування.

Інгредієнти Кількість Поживний склад
Білки Жири Вуглеводи Калорії
Сир бринза 150 г 21,9 38,25 447
Огірки 2 шт 1,6 0,2 5,6 30
Помідори 3 шт 3,14 0,57 10,55 57
Солодкий перець 1 шт 1,89 7,69 39,15
Чорні маслини 12 шт 1,58 7,56 3,67 119,52
Сік лимона 2 ст. л 0,36 0,04 1,2 6,4
Оливкова олія 2 ст. л 19,96 179,6
Орегано ½ Ч. л 0,05 0,18 0,88
Сіль, цукор, перець За смаком
Разом 30,52 66,58 28,89 879,55
На 100 г 3,33 7,27 3,16 96,07

Приготування

Всі овочі попередньо промиваємо і висушуємо за допомогою паперового рушника. У томатів вирізаємо плодоніжку і нарізаємо на середні шматочки. Видаляємо насіння з болгарського перцю і подрібнюємо на півкільця. Огірки ріжемо на шайби середнього розміру, а цибулю на півкільця. Всі продукти відправляємо в миску.

Сир нарізаємо кубиками приблизно 1Х1 см і додаємо до решти інгредієнтів.

Тепер потрібно додати невелику кількість солі, перцю, цукру-піску, цілі оливки. Все заправляємо лимонним соком і оливковою олією. Посипаємо орегано, перемішуємо і відправляємо в холодильник на 20-30 хвилин. Перед подачею прикрашаємо свіжою зеленню.

Грецький салат з креветками

Якщо вам подобаються морепродукти, і ви любите експериментувати на кухні, то цей рецепт вам обов’язково сподобається. У Греції це блюдо називається «Хоріатіки», тому в нього можна додавати продукти, які є під рукою. Креветки додадуть закуски оригінальний смак.

Інгредієнти Кількість Поживна цінність
Білки Жири Вуглеводи Калорійність
Сир Фета 100 г 17 24 290
Креветки 400 г 88 4 388
Болгарський перець 1 шт 1,89 7,69 39,15
Огірки 2 шт 1,6 0,2 5,6 30
Помідори 4 шт 4,18 0,76 14,06 76
Маслини 20 шт 2,64 12,6 6,12 199,2
Лимон ½ Шт 0,59 0,07 1,95 10,4
Оливкова олія 2 ст. л 19,96 179,6
Листя салату За уподобанням
Перець і сіль За смаком
Разом 115,9 61,59 35,42 1212,35
На 100 г 8,1 4,31 2,48 84,78

Приготування

Спочатку зваримо креветки до повної готовності. Потім очистимо їх і поллємо лимонним соком.

Огірки з помідорами промиваємо під холодною водою, потім висушуємо за допомогою паперових серветок і нарізаємо на шматочки середнього розміру. У солодкого перцю вирізаємо плодоніжку, виймаємо насіння, а потім нарізаємо на півкільця.

Салат порвемо руками на великі шматки і розкладемо його на тарілці.

Сир нарізаємо на середні кубики.

Тепер всі продукти відправляємо в тарілку, при необхідності посипаємо сіллю і заправляємо оливковою олією Extra Virgin. Подавати салат найкраще в охолодженому вигляді.

Класичний грецький салат можна змінювати на свій розсуд, враховуючи смакові уподобання. Тому не бійтеся експериментувати, можливо, ви придумаєте блюдо з оригінальним смаком.