Крапельна або ріжкова кавоварка: види, класифікація, зручність використання, подібність і відмінність, плюси та мінуси застосування, особливості експлуатації та догляду

Мало хто відмовляє собі у філіжанки ароматної кави. Як мінімум один раз в житті цей напій пробував кожен. Вибір варіанту приготування вражає уяву навіть самого витонченого гурмана, адже каву можна приготувати банально в турці або, слідуючи прогресу, перехід до повністю автоматизованого процесу – склянці або чашці напою з кавоварки.

Як показує статистика, особливою популярністю користуються ріжкові кавоварки, друге місце – за крапельними. Що ж це за пристосування, якими перевагами володіють і, нарешті, в чому полягають відмінності краплинної кавоварки від рожкової — розберемося разом.

Класифікація кавоварок

Основні відмінності полягають у внутрішньому устрої та схемою приготування напою. В залежності від цього виділяють наступні варіанти пристосування для приготування кави.

Кавоварка по-турецьки або электротурка

Зовні вона схожа з традиційною моделлю, призначеної для приготування напою на газовій плиті. Цей варіант приладу підключається до мережі як електрочайник, а в комплект додаткового оснащення входить датчик температури та об’єму.

Крапельна кавоварка

Вода, залита в нагрівальний відсік, доводиться до температури кипіння, перетворюється в пару і, випарувавшись у верхню частину приладу, надходить до відсіку з меленими кавовими зернами. Тут відбувається охолодження водяної пари, конденсація і осідання на кавовий продукт. В процесі температура рідини не опускається нижче 90о, що дозволяє зернам повністю розкрити свій смак. Вода, що пройшла крізь шар мелених зерен, просочується ними і повільно, по краплях, наповнюється прозору ємність – кавник. Для правильної роботи такої кавоварки потрібен спеціальний фільтр, який підлягає систематичної заміни.

Гейзерна кавоварка

Ця модифікація складається з трьох відділень, розташованих один над одним. Внизу конструкції розміщений резервуар з водою, вище – відсік для кавової маси, а з самого верху — прозорий чайник для готового напою. Нагрівається від електричної спіралі вода піднімається вгору, проходячи через лійку з кавовим наповнювачем, а потім, під тиском, насичений пар проштовхується у верхній знімний резервуар, з якого готову каву розливають по чашках.

Ріжкова кавоварка

Завдяки принципу дії і типу готується напою отримала назву еспресо, а була винайдена в Південній Європі. Методологія приготування полягає в проходженні нагрітій до 90о і знаходиться під паровим тиском (9-10 бар) води через ріжок з щільно утрамбованої кавовій таблеткою, під час якого рідина насичується смаком і ароматом.

Цікаве:  Обробна дошка з каменю: чи варто купувати?

Так все-таки крапельна або ріжкова кавоварка? Розберемося разом.

Крапельна кавоварка («американо»)

Перші такі апарати з’явилися ще 200 років тому і сьогодні, пройшовши нелегкий процес еволюції, виявилися надійним і безвідмовним пристроєм для приготування кави, настільки відомим, що про нього знає кожен. Світова популярність до крапельним кавоварки прийшла завдяки простоті в експлуатації і відносно невисокій вартості.

Нескладний пристрій просто експлуатувати. Крапельна кавоварка працює за спрощеним, порівняно з гейзерної, алгоритмом:

  1. В резервуар заливають воду.
  2. Кладуть мелену каву в пропорції 2 ч. л. на 100 мл води.
  3. Включають прилад і чекають, поки приготується напій.

Особливості краплинної кавоварки

Кавоварка і крапельного, і ріжкового типу підходить для приготування смачного напою — кави. Але, порівняно з другими, краплинні кавоварки дають можливість приготувати більший обсяг напою, ніж ріжкові, розраховані на 1 порцію. Особливості виробу:

  1. Обсяг скляної колби, в яку заливається холодна вода – 1 літр.
  2. Конусоподібний фільтр для засипки меленого зернової кави, в який надходить по спеціальній трубці нагрівається вода.
  3. Кава заварюється в фільтрі, після чого по краплях стікає в кавник.
  4. Автоматичне перемикання в режим підігрівання кави.

Згадуючи, чим відрізняється краплинна кавоварка від рожкової, варто сказати, що:

  1. Перші коштують на порядок дешевше і комплектуються пластиковими фільтрами, які підлягають багаторазового використання після кожного миття. Один такий фільтр при дбайливому використанні повністю виправдовує надії і дозволяє обмежитися одним расходником на весь термін експлуатації, чого не скажеш про паперовому фільтрі, який потребує заміни після кожного використання. Крім цих варіантів, можна вибрати і надійний сталевий фільтр, хоча коштує таке задоволення набагато дорожче альтернативних варіантів.
  2. Наявність функції установки міцності напою дозволяє вибрати оптимальний варіант приготування. При швидкому проходженні пари крізь кавову пасту виходить не міцний, але ароматний напій.
  3. Скляні кавники більш поширені, ніж інші, і відрізняються зручністю. До недоліків кавника зі скла відносять крихкість. Металеві – міцні і довговічні. Чайник-термос більш довго зберігає тепло приготованої кави.
  4. Краплинні моделі оснащені додатковою функцією «капля-стоп», що дозволяє витягнути кавник на строк до 2 хвилин і налити каву в чашку без втрати дорогоцінних крапель.
  5. Деякі моделі оснащені функцією автоматичного відключення, що дозволяє заощадити ресурси і переводить агрегат в режим підігріву.
Цікаве:  Дзеркальний фартух для кухні: дизайн, фото і відгуки

Всі за і проти крапельних кавоварок

У простій таблиці нижче представлені всі плюси і недоліки такого роду пристроїв. Виходячи з цього можна сказати, що позитивні якості переважають над деякими недоліками.

Переваги

Недоліки

Простий інтерфейс

Один тип кави

Легкість в експлуатації

Середня якість напою навіть при високій міцності

Стабільну якість напою

Додаткові витрати через систематичної чищення і придбання запасних фільтрів для заміни

Функціональність

Демократична цінова політика (в діапазоні від 1900 до 2300 рублів)

Асортимент форм, розмірів та обсягів

Ріжкова кавоварка (кавоварка-еспресо)

Головна відмінність крапельних і ріжкових кавоварок полягає у варіанті приготування напою і його фортеці. Другі підходять для приготування міцного еспресо та напоїв на його основі.

Назва «рожкової» машина отримала з-за так званого фільтра, в який завантажують подрібнену каву. Зовні він нагадує кухлик з невеликим черпачком і довгою ручкою. У такий фільтр поміщається зовсім трохи кави, всього 7-12 грам, але це ніяк не позначається на якості і міцності напою. Комплектація професійних кавових машин включає мінімум два фільтри, які прямо визначають можливість приготування декількох чашок кави за один раз, а для домашнього користування підійде варіант і з одним ріжком.

Ріжкові кавоварки бувають паровими і помповыми, при цьому зовні схожі, але конструкційно абсолютно різні. Перші нагрівають у спеціальному бойлері воду, доводячи її майже до кипіння, після чого пропускають рідину через фільтр з кавою. Другі функціонують за принципом прогону води під високим тиском, що дозволяє потрапляти в фільтр гарячій, але не киплячій воді. Така схема забезпечує оптимальні умови для якісної екстракції і збереження ароматичної композиції кави. Саме це забезпечує настільки стійкий аромат кави (порівняно з краплинної) з рожкової кавоварки.

На базі помпових пристроїв випускають ряд функціональних моделей професійних машин з автоматизованою системою і десятками функцій, режимів.

При цьому всьому прості (домашні) моделі ріжкових кавоварок не надто витончений у догляді. Експлуатувати їх просто, головне — навчитися трамбувати кави в ріжку правильно.

Чим відрізняється кавоварка ріжкового типу від краплинної

Цей варіант кавоварки відрізняється простотою в експлуатації і вартістю. Приготування напою в такій кавоварці займе всього пару хвилин. Принцип роботи полягає в проходженні пари через фільтр з меленими зернами, поміщеними в спеціальний ріжок.

Цікаве:  Кухні «Дріада»: відгуки, асортимент, особливості

Багато хто вагаються з вибором: крапельна або ріжкова кавоварка. Зверніть увагу, що до числа особливостей пристроїв ріжкового типу відносять:

  1. Матеріал для виготовлення рожков: пластик або метал. Перші – дешевше, інші – дорожче, але і переважно у виборі особливо професійними баристами, адже відрізняються довгим терміном експлуатації і виявляються практичніше.
  2. Потужність пристрою 1000-1700 Вт при оптимальному тиску для ріжка 9 бар, для помпи – 15 бар.
  3. Здатність прогрівання води до температури в 95о. Важливо, щоб цей рівень не перевищує, інакше занадто висока температура призведе до псування обладнання.

Деякі з функціональних особливостей

До ряду цих характеристик відносять:

  1. Встановлене додаток у вигляді капучинатора, що дозволяє деяким моделям кавоварок готувати напій з молочною піною.
  2. Чалдовый кави. Ви завжди можете придбати мелену каву у вже розфасованих пакетиках на ринку. Використовуючи чалду, не доведеться кожен раз відміряти кількість перемелених зерен для засипки в апарат. Використання чалди зручно, адже звільняє від постійного миття і чищення, але не відрізняється економністю.
  3. Ще одна відмінність ріжкових крапельних кавоварок від апаратів полягає в доповненні захисним клапаном, який призначений для скидання надлишкового тиску пари.
  4. Наявність індикаторів, які зовсім не обов’язкові, але дозволяють попередити поширені поломки із-за недостатнього рівня води або перевищення температури.
  5. Другу помпу, що дозволяє, на відміну від інших моделей, готувати відразу дві чашки кави за один підхід.

Різні сторони ріжкових кавоварок

Ознайомтеся з основними достоїнствами і деякими негативними якостями ріжкових кавоварок, щоб зробити правильний вибір між крапельної і рожкової кавоваркою.

Переваги

Недоліки

Висока якість приготованої кави

Висока вартість, особливо на помпові моделі

Швидкість у приготуванні (на 1 чашку йде 30-120 секунд)

Громіздкі

Різноманітність рецептів

Вимагає навичок

Великий асортимент форм, розмірів, різновидів

Потребує ретельного і регулярного догляду

Широкий додатковий функціонал

Тепер ви можете визначити самостійно на основі вищевикладеної інформації, яка кавоварка краще: ріжкова або краплинна. Експерти рекомендують краплинну для дому, ріжкову – для професійної діяльності, але остаточний вибір тільки за вами, особливо якщо ви — справжній цінитель кави.

Comments are closed.