Всі за і проти крапельних кавоварок
У простій таблиці нижче представлені всі плюси і недоліки такого роду пристроїв. Виходячи з цього можна сказати, що позитивні якості переважають над деякими недоліками.
Переваги |
Недоліки |
Простий інтерфейс |
Один тип кави |
Легкість в експлуатації |
Середня якість напою навіть при високій міцності |
Стабільну якість напою |
Додаткові витрати через систематичної чищення і придбання запасних фільтрів для заміни |
Функціональність |
|
Демократична цінова політика (в діапазоні від 1900 до 2300 рублів) |
|
Асортимент форм, розмірів та обсягів |
Ріжкова кавоварка (кавоварка-еспресо)
Головна відмінність крапельних і ріжкових кавоварок полягає у варіанті приготування напою і його фортеці. Другі підходять для приготування міцного еспресо та напоїв на його основі.
Назва «рожкової» машина отримала з-за так званого фільтра, в який завантажують подрібнену каву. Зовні він нагадує кухлик з невеликим черпачком і довгою ручкою. У такий фільтр поміщається зовсім трохи кави, всього 7-12 грам, але це ніяк не позначається на якості і міцності напою. Комплектація професійних кавових машин включає мінімум два фільтри, які прямо визначають можливість приготування декількох чашок кави за один раз, а для домашнього користування підійде варіант і з одним ріжком.
Ріжкові кавоварки бувають паровими і помповыми, при цьому зовні схожі, але конструкційно абсолютно різні. Перші нагрівають у спеціальному бойлері воду, доводячи її майже до кипіння, після чого пропускають рідину через фільтр з кавою. Другі функціонують за принципом прогону води під високим тиском, що дозволяє потрапляти в фільтр гарячій, але не киплячій воді. Така схема забезпечує оптимальні умови для якісної екстракції і збереження ароматичної композиції кави. Саме це забезпечує настільки стійкий аромат кави (порівняно з краплинної) з рожкової кавоварки.
На базі помпових пристроїв випускають ряд функціональних моделей професійних машин з автоматизованою системою і десятками функцій, режимів.
При цьому всьому прості (домашні) моделі ріжкових кавоварок не надто витончений у догляді. Експлуатувати їх просто, головне — навчитися трамбувати кави в ріжку правильно.