Скляна форма для випічки та інший посуд для духовки і СВЧ-печі

Форма для випічки скляна, як і інші варіанти посуду з цього матеріалу для духовок і мікрохвильових печей, нещодавно оселилась на кухні, але вже стала улюбленицею господинь, і її навряд чи щось виживе з дому. Порівняно з іншими: металевими, пластиковими, склокерамічними моделями, посуд із скла набирає популярність завдяки своїм перевагам:

  • міцності;
  • термостійкості;
  • презентабельності, адже тарілку з їжею прямо з духовки можна поставити на стіл і не турбуватися про те, що їжу треба перекласти, так як металева форма не вписується в сервіровку;
  • можливості використання в духовці, і в СВЧ-печі завдяки спеціальному загартованому склу, здатний витримувати температури до 300-450 оС;
  • форми для випічки зі скляним дном у декілька разів товще традиційних нержавіючих, і, використовуючи їх, ви надовго забудете про те, що їжа може пригорати;
  • безпеки для здоров’я і людського організму в цілому.

Загалом, скляний посуд – незамінний варіант для тих, хто часто робить пироги або запіканки і подає до столу гарячими.

Основні властивості скла для духовки

Перше, на що хотілося б звернути увагу – прозорість матеріалу. Це практично і зручно. Набагато приємніше готувати в скляній формі для випічки, ніж порпатися з цілим набором металевих форм. Ви завжди зможете контролювати процес, розуміючи, яку температуру краще виставити на тому чи іншому етапі приготування пирога, запіканки, шарлотки, бабки або іншого блюда. Товщина скла при готуванні дозволяє страві не пригорати, а по закінченні кулінарного процесу довше підтримує тепло, зберігаючи їжу теплою. Тут погана теплопровідність матеріалу тільки на руку господині.

Візьміть на замітку! Скло, незалежно від температурного режиму, абсолютно пасивно в хімічному відношенні, тобто в реакцію з продуктами харчування не вступає ніяким чином, що дозволяє страви зберегти свої первинні смакові якості.

Готуємо і зберігаємо: що може бути практичніше

Форма для випічки, скляне дно якої потовщене, просто незамінний на кухні і підійде для готування як в духовій шафі, так і в мікрохвильовій печі.

Крім приготування їжі, в скляному посуді цю ж їжу можна зберігати. Скло відмінно переносить як високі, так і низькі температури. Але варто пам’ятати, що все ж це крихкий матеріал, і різкий перепад температур може негативно позначитися на його структурі. Тому краще почекати, поки страва охолоне, і тільки після цього прибирати його в холодильник.

Цікаве:  Обробна дошка з каменю: чи варто купувати?

Зауважте, що навіть якщо в результаті перепаду посуд не трісне чи не дасть великого відколу, утворюються дрібні подряпини і тріщини, які в подальшому можуть призвести до абсолютної псування виробу.

Безпека скляного посуду в побуті

Екологічність матеріалу – ще одна важлива властивість. А ще скляний посуд зовні приваблива і естетична і гармонійно виглядає на столі в поєднанні з іншими предметами сервірування.

Ще одна безумовна перевага скляної форми для випічки – міцність і довговічність.

Як доглядати за посудом з жаростійкого скла

Не можна не згадати і про те, що доглядати за такою посудом нескладно. На ній практично не утворюється накип і корозія. Скло добре реагує на миючі засоби, не піддаючись їх впливу.

Якщо дотримуватися простих правил експлуатації, ви зможете користуватись одним набором посуду років десять точно і навряд чи захочете її міняти на щось інше.

Особливий догляд склу для духовки не потрібно, а поверхня такого посуду легко миється, так як на ній практично не залишається їжа і не пригорають продукти.

Якщо посуд з інших матеріалів швидко дряпається або дає мікротріщини, наприклад, кераміка або нержавійка, то зі склом справи йдуть інакше, а це ще один привід задуматися про придбання такого набору для випікання.

Як правильно вибрати посуд зі скла

При візуальному огляді товару, що купується зверніть увагу на наявність нерівностей на поверхні. Якісне виріб повинен бути ідеально рівним.

Вибирайте тільки вироби перевірених виробників, які надають сертифікати, займаються ретельним контролем якості і відповідають за свою репутацію.

Хороша скляна форма для випічки – гладка, без бульбашок, глибоких подряпин на корпусі, нерівних країв, помутнінь і плям.

Звертайте увагу на наявність маркування про термічних характеристик. При відсутності такого маркування про тарілці не можна сказати, що вона придатна для використання в умовах підвищеної температури.

Якщо ви збираєтеся купити скляну каструлю, то зверніть увагу на кришку, яка повинна бути плоскою, інакше такого роду тару буде незручно зберігати і доведеться вдаватися до методу матрьошки (маленька у великий).

Купіть собі скляну загартовану посуд, і випічка в скляній формі в духовці буде приносити одне задоволення. Багато господинь вже перевірили на власному досвіді.