Розмір електричної плити. Корисні поради щодо вибору електроплит для кухні

Основу сучасної кухні становить робочий трикутник — плита (зона обробки продуктів), мийка (зона прибирання) і холодильник (зона зберігання продуктів). Правильна ергономіка дозволить звести до мінімуму втому господині, прискорити процес приготування їжі та прибирання. Але слід ретельно продумати не тільки місце розташування кожного функціонального елемента кухні. Обов’язково потрібно приділити вибору техніки, яка буде повністю відповідати потребам господарів.

Якими бувають кухонні плити

За способом нагрівання кухонні плити бувають газові, електричні та комбіновані. Газові працюють на зрідженому газу з балонів або природному, швидко розпалюються, а нагрівання регулюється швидко, наочно і зручно. Такі плити дешевше електричних і не вибагливі до вибору посуду. Готувати на газу виходить швидше за рахунок відкритого полум’я. Крім того, загальні витрати зазвичай менше, ніж при використанні електроенергії для приготування їжі.

Недоліком газових плит є спалювання кисню при горінні. Існує небезпека вибуху або витоку газу. Крім того, в процесі експлуатації сильно забруднюється дно посуду, утворюється нагар на кухонній плитці.

Цікаве:  Чи потрібна на кухні витяжка: призначення, види витяжок, потужність, очищення повітря на кухні, поради та рекомендації фахівців

Електроплити — це дуже велика група великої побутової техніки. Є звичайні, вкриті нержавіючої сталлю або емаллю, індукційні і склокерамічні. Електроплити не утворюють нагару, при правильній установці, повністю безпечні в роботі. Це єдиний варіант для використання в будинках, де не передбачено газопровід (зазвичай це висотки). Їжа на електричній плиті готується довше, тому що конфорки повинні нагрітися і охолонути, а процес повністю залежить від електропостачання. Якщо в будинку немає електрики, то приготувати що-то стає неможливим.

Крім того, розрізняють окремі або вбудовані плити. Вбудовувані діляться на варильну поверхню і духову шафу. Техніка розрізняється за розмірами (розміри електричної плити наведено далі), потужності, функцій, матеріалу виготовлення конфорок або варильної поверхні. Духовка може бути газової або електричної.