Розмір електричної плити. Корисні поради щодо вибору електроплит для кухні

Основу сучасної кухні становить робочий трикутник — плита (зона обробки продуктів), мийка (зона прибирання) і холодильник (зона зберігання продуктів). Правильна ергономіка дозволить звести до мінімуму втому господині, прискорити процес приготування їжі та прибирання. Але слід ретельно продумати не тільки місце розташування кожного функціонального елемента кухні. Обов’язково потрібно приділити вибору техніки, яка буде повністю відповідати потребам господарів.

Якими бувають кухонні плити

За способом нагрівання кухонні плити бувають газові, електричні та комбіновані. Газові працюють на зрідженому газу з балонів або природному, швидко розпалюються, а нагрівання регулюється швидко, наочно і зручно. Такі плити дешевше електричних і не вибагливі до вибору посуду. Готувати на газу виходить швидше за рахунок відкритого полум’я. Крім того, загальні витрати зазвичай менше, ніж при використанні електроенергії для приготування їжі.

Недоліком газових плит є спалювання кисню при горінні. Існує небезпека вибуху або витоку газу. Крім того, в процесі експлуатації сильно забруднюється дно посуду, утворюється нагар на кухонній плитці.

Електроплити — це дуже велика група великої побутової техніки. Є звичайні, вкриті нержавіючої сталлю або емаллю, індукційні і склокерамічні. Електроплити не утворюють нагару, при правильній установці, повністю безпечні в роботі. Це єдиний варіант для використання в будинках, де не передбачено газопровід (зазвичай це висотки). Їжа на електричній плиті готується довше, тому що конфорки повинні нагрітися і охолонути, а процес повністю залежить від електропостачання. Якщо в будинку немає електрики, то приготувати що-то стає неможливим.

Крім того, розрізняють окремі або вбудовані плити. Вбудовувані діляться на варильну поверхню і духову шафу. Техніка розрізняється за розмірами (розміри електричної плити наведено далі), потужності, функцій, матеріалу виготовлення конфорок або варильної поверхні. Духовка може бути газової або електричної.

Основні типи електричних плит

На ринку представлена техніка старого зразка зі спіральними нагрівальними елементами або важкими чавунними конфорками, а також сучасні плити зі склокерамічним покриттям і прихованими конфорками. Існують комбіновані плити, які об’єднують декілька видів техніки. Деякі конфорки можуть працювати від електрики, інші — на газу. Така плита підходить тим, у кого часто бувають перебої з електрикою.

Склокераміка нагрівається швидше (майже з такою ж швидкістю, як і газова плита), а температура легше регулюється. За цим матеріалом легко доглядати, склокераміка безпечна і зазвичай має ряд додаткових функцій, що полегшують процес приготування їжі. Але для таких плит не підходить посуд із скла, кераміки, міді, алюмінію та нержавіючої сталі (тільки і чавунна емальована).

Індукційні плити нагріваються набагато швидше, ніж інші типи електричних, і набагато зручніше газових конфорок. Потужність не залежить від напруги в мережі. Індукційна плита підтримує точну постійну температуру. За таким матеріалом легко доглядати, є додаткові функції. Навколо зон нагріву поверхня не нагрівається, що забезпечує безпеку та знижує ризик отримання опіків.

Цікаве:  Планетарний міксер: відгуки, огляд моделей, опис, характеристики

Плити старого зразка

Плити зі спіраллю зустрічаються тільки у вітчизняних виробників ТЕН покладений поверх емальованої поверхні. Такі плити нагріваються дуже довго. Електричні плити з чавунними нагріваючими елементами виглядають інакше. Круглі конфорки з чавунними нагріваючими елементами встановлені на емальований плиту. Час нагріву трохи менше, ніж у спіральних, але все одно ККД такої техніки залишає бажати кращого. Спочатку розігрівається прихована спіраль, потім починає нагріватися конфорка і дно посуду. Серед таких плит можна знайти моделі з червоним маркуванням у центрі конфорки. Такі мають скороченим часом нагріву.

Конфорки електричних плит

Кухонні плити можуть мати різне розташування і кількість конфорок, від чого залежить розмір електричної плити. Для швидкого нагрівання діаметр дна посуду повинен збігатися з розміром конфорки. Зазвичай доступно від чотирьох до семи рівнів регулювання нагріву.

Конфорки середньої потужності (чавунні) розігріваються за десять хвилин, швидкий розігрів «розганяється» до максимуму за шість-сім хвилин. Потужні конфорки виділяються пунктирами або червоною маркіровкою на поверхні, такі часто вбудовані в склокерамічні плити чи техніку з емалевим покриттям. Розігріваються за одну хвилину. Допоміжні конфорки змінюють зону нагріву, діаметр змінюється поворотом регулятора або натисканням кнопки.

На індукційних конфорках можна точно регулювати нагрівання. У процесі приготування їжі розігрівається дно посуду, при цьому сама конфорка залишається холодною. Такі підходять для сталевого, чавунного і емальованого посуду. Круглі або овальні зони розширення призначені для приготування специфічної посуді (наприклад, утятнице).

Розміри кухонної техніки

Для маленької кухні підійде вузька електрична плита з двома конфорками, які можна розмістити як горизонтально, так і вертикально. Габарити плити: приблизно 35 см х 25 см (емальована з чавунними круглими конфорками), є моделі з розмірами 37 см х 60 см (індукційна Gorenje). Індукційна плита з трьома конфорками має практично стандартні розміри — 50 см х 55-56 див. Можна знайти техніку такого ж розміру з чотирма конфорками.

Види корпусу і варіанти виконання

Всі електричні плити випускають в трьох типах корпусу: вбудовувані варильні панелі, класична корпусні техніка з духовкою, настільні прилади. Корпусні техніка — це хороший вибір для заміни старої печі без глобального ремонту з замовленням нової меблів. Розміри електричної плити стандартні — ширина 60 см, глибина — 60 см Висота більшості моделей — 80-85 см за рахунок регульованих ніжок. Якщо кухня зовсім маленька, можна вибрати прилад зі стандартною глибиною і шириною 50 сантиметрів.

Настільні електроплити у продажу зустрічаються рідко. Більшість — моделі старого типу з чавунними конфорками. Призначена така техніка для використання в якості тимчасового рішення.

Цікаве:  Як холодильник вмонтувати в кухонний гарнітур: корисні поради

А ось найбільш сучасні і популярні — вбудовані панелі. Варильні поверхні випускаються стандартних розмірів. Плити квадратні, довжина сторони 60 см. Є компактні моделі на одну-три конфорки, які випускаються прямокутними з шириною 30 см Можна знайти в продажу нестандартні електричні плити, наприклад, напівкруглі (відмінно підходять для врізки в кухонний острів). Вбудовувані плити можуть продаватися разом з духовкою або без.

Додаткові функції електроплити

Сучасні електричні плити часто володіють додатковими функціями, які значно полегшують процес приготування їжі. Але не всі режими дійсно необхідні. Бажано, наприклад, наявність хоча б однієї надпотужної конфорки. У різних виробників маркування такої конфорки може відрізнятися, але згадка про її наявність обов’язково буде в перерахуванні характеристик.

Автоматичне блокування захистить від включення плити ненавмисно, а кілька режимів дозволять точно підбирати температуру приготування їжі. Передвстановлених режимів потужності може варіюватися від п’яти до п’ятнадцяти. Досить корисна опція — захист від переливу рідини з каструлі. При закипанні розумна панель самостійно знижує потужність, запобігаючи википання. Бортиків у склокерамічних плит немає, так що ця функція захистить від жиру і вологи меблі та підлогу.

Конфорки з розширенням нагріву

Наявність конфорок із змінною площею нагріву дозволяє готувати в посуді овальним дном або невеликих ємностях без витрати електроенергії на стандартне кільце конфорки. Нерідко список функцій доповнюється таймерів, який вимкне плиту, коли мине певний час. При виборі електричної плити з духовою шафою варто звернути увагу на параметри, які полегшать догляд за технікою. Для багатьох виявляється марним гриль, а ось функція самоочищення духовки подобається всім господиням.

Потужність стандартних електроплит

Потужність електричної плити зі склокерамікою може коливатися від 1000 Вт, якщо це невелика плита на дві конфорки, до 3000 Вт і більше. Ніж потужність більше, тим швидше нагрівання і стабільна робота декількох зон нагріву одночасно. Середня електроплита з чотирма конфорками має потужність 2000-2100 Вт. Споживається енергія збільшується, якщо є додаткові функції, наприклад, контроль температури закипання, збільшення потужності за рахунок інших конфорок і так далі.

Електричні плити преміум-якості

Флагмани ринку безумовно заслуговують на увагу. Модель HC 52072 Geo від компанії Kaiser виконана з чорного скла і темного металу, склокерамічна поверхня матова. З чотирьох конфорок — дві з розширюваної за необхідності зоною нагріву. Одна конфорка трансформується в овал, інша просто розширюється (збільшується діаметр кола). Управління механічне. При досить скромних габаритах корпусу (розмір електричної плити — 50 см х 60 см) обсяг духовки — 66 літрів.

Модель фірми Bosch (HCA 855850 R) оснащена викочування конструкцією. Дверцята духовки не відкидна, а виїжджає разом з листом. На склокерамічної поверхні встановлені чотири конфорки, дві з яких розширювані. Духова шафа має функцію самостійної очищення. Щоб зовнішня частина дверцят духовки не дряпалася, виробник обладнав передню панель чотирма вікнами.

Цікаве:  Кухонні комбайни: функції, характеристики, огляд, поради з вибору

Оптимальне співвідношення ціни та якості

Для класичного інтер’єру або ретро підійде модель EC67CLI від словенської компанії Gorenje. Розмір електричної плити — 60 на 60 см. Це стандартні габарити, які підходять практично для будь-якої кухні. Серед представників середнього сегмента цю плиту виділяють вінтажні ручки кольору старо міді і пісочна емаль корпусу. Доступні бежевий темний корпус. Що стосується прямих функцій, дві з чотирьох конфорок оснащені розширенням.

Німецька електрична плита HCE644123R від Bosch обійдеться в 35 тисяч рублів. Виконана в білому корпусі, на дверцятах «холодне скло» (тришарове). Вбудовані сім режимів роботи духовки (включаючи «Розморожування»). На варильної поверхні розташовані дві потужні конфорки і дві зони з можливістю розширення.

Електроплита «Гефест» 6560-03 0001 дуже ефектна, ніж і виділяється в середній ціновій категорії. Відразу впадають в очі незвичайні квадратні конфорки і мармуровий фасад із загартованого скла. Є сенсорний таймер, турбо — і електрогриль, шашлышница, вертел з електричним приводом, подвійна підсвітка духовки і конвекція.

Огляд індукційних варильних панелей

В середньому ціновому сегменті можна знайти плити з індукцією. Варто придивитися до моделі IS 656 X Gorenje. Варильна поверхня виконана з склокераміки, є чотири зони нагріву, діаметр кожної конфорки — 20 сантиметрів. Розмір стандартні — 60-60-85. Електроплита оснащена функцією захисту від випадкового включення.

Широка панель на п’ять конфорок підійде для великих кухонь. Модель PKV975DC1D (Bosch) володіє практично стандартною шириною (53 см), а довжина становить майже метр — 91 див. З п’яти конфорок швидкісного нагріву чотири мають зону розширення. Електроплита зі склокерамікою оснащена додатковими функціями: позначення залишкового тепла, захист від випадкового включення, цифровий дисплей. Управління сенсорне.

Бюджетні електричні плити

«Гефест» — виробник, якому багато хто віддають перевагу. Надійність продукції фірми перевірена роками, а бюджетні моделі незмінно користуються попитом у покупців. Оптимальний варіант без надмірностей — електрична плита «Гефест 5140-0031». З чотирьох конфорок одна має функцію швидкісного нагріву. Електроплита «Гефест 5140-01 0001» практично не відрізняється від описаної вище, хіба що виконана в темному корпусі. Підходить для людей, які не потребують сучасних елементах комфорту. Електроплити «Гефест» надійні, але мають тільки самими необхідними опціями.

Hansa — польський бренд побутової техніки. Серед покупців користується попитом електроплита Hansa FCCW 58240 (на фото вище). Компактні розміри, але близькі до стандартним — 60 х 55 х 85 див. механічне Управління, робоча поверхня виконана з склокераміки, є індикатор залишкового тепла. Електрична плита на 4 конфорки, з них дві — швидкого розігріву.

Comments are closed.