У спекотні дні, дуже часто, пропадає апетит, і не хочеться проводити багато часу біля плити. Тому в цей період набирають популярність рідкі страви. Я в попередніх статтях зробив огляд складу окрошки і холодника. Якщо ви ще не ознайомилися з ними, то рекомендую почитати. А сьогодні розглянемо, як готувати щавлевий суп.
У статті буде кілька простих класичних рецептів приготування страви з покроковими етапами. Ми будемо використовувати овочі та м’ясні інгредієнти. Щавель додає трохи кислий смак. Допускається застосування сушеної і свіжої трави, але після його завершення потрібно через кілька хвилин знімати каструлю з плити, в іншому випадку, обід або вечеря буде зіпсований.
Легкий зелений супчик корисний для зростаючого організму, тому його слід включати в меню дітей і підлітків. Однак він протипоказаний при деяких хронічних захворюваннях ШКТ, нирок, а також в період вагітності. Завдяки мінімальній калорійності страва входить в раціон різних дієт для схуднення.
Давайте розглянемо прості і цікаві варіанти річного страви.
Покроковий рецепт приготування з куркою
Дієтичний суп краще готувати зі свіжої бадилля, але в зимовий період підійде консервований або заморожений щавель. Якщо ви не страждаєте повнотою і не дотримуєтеся посту, то подавайте перше блюдо з грінками і сметаною.
Інгредієнти:
- 2 курячі ніжки;
- 1 морквина;
- 3 картоплі;
- 2-3 яйця;
- 300 г щавлю;
- Перець, сіль і сметана за вподобанням.
5-літрову каструлю наповнюємо водою на 2/3. Щоб зменшити калорійність супчика, для початку знімемо шкірку з ніжок курки. Потім промиваємо м’ясо, закладаємо в підготовлену ємність, солимо і варимо близько 30 хвилин. У процесі приготування не забуваємо знімати пінку.
Морква промиваємо під проточною водою, знімаємо верхній шар і натираємо на середній тертці. Картопля також очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками.
Зелену гичку ретельно промиваємо, відрізаємо стебла і дрібно рубаємо листя.
Після закінчення півгодини виймаємо курку з каструлі і закидаємо в неї підготовлену моркву і картоплю. Перемішуємо і залишаємо варитися на 10 хвилин.
Тим часом розбираємо варену курку на дрібні частини.
Наступним кроком курячі шматочки відправляємо в каструлю з овочами і закладаємо щавель. Всі інгредієнти перемішуємо і варимо протягом 5 хвилин.
На фінішному етапі нарізаємо варені яйця, викладаємо їх на тарілку і наливаємо порцію щавлевого супу. Приємного апетиту!
Як зварити зелений суп з м’ясом
Щоб приготувати ситне, смачне і корисне блюдо, застосуйте цей рецепт. Вам не доведеться стояти довго біля плити. Якщо не враховувати час варіння м’яса, то процес займе всього кілька хвилин.
Інгредієнти:
- 1 кг яловичини;
- 1 морква;
- 4 картоплини;
- 3 яйця;
- 1 головка цибулі;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 1 пучок петрушки;
- 3 пучка щавлю;
- 1 пучок кропу;
- 2 лаврових листа;
- 100 г сметани;
- Сіль і перець за смаком.
Для щавлевого супу нам потрібно зварити м’ясо. Для цього яловичину промиваємо, кладемо в каструлю і повністю покриваємо водою. Після закипання варимо близько однієї години на слабкому вогні. В кінці приготування додаємо трохи солі. Потім очищаємо м’ясо від кістки, якщо це потрібно, розрізаємо його на середні шматочки і посипаємо зеленою цибулею з харчовою сіллю.
На наступному етапі нарізаємо овочі. Відправляємо в киплячий бульйон подрібнену моркву і цибулю. Коли рідина знову закипить, додаємо в каструлю лаврушки і нарізану картоплю.
Тим часом промиваємо щавель, відкидаємо його на друшляк, щоб стекла вся рідина. Видаляємо черешки і нарізаємо на дрібні шматочки. Додаємо зелену гичку в суп з м’ясом і цибулею, коли картопля стане м’якою. Потім закладаємо подрібнені варені яйця, рубану зелень і перець за бажання.
Коли страва закипить, то знімаємо каструлю з плити і розливаємо по тарілках.
Подавайте до столу зі сметаною і хлібом. Можете спробувати додати збиті сирі яйця в процесі приготування.
Холодне блюдо зі щавлем без м’яса
У спекотні дні, найчастіше, пропадає апетит, тому перевага віддається холодних закусок і страв. Зараз ми з вами приготуємо холодник з зеленим бадиллям, який подається після охолодження.
Інгредієнти:
- 3 шт картоплі;
- 1 пучок щавлю;
- 1 огірок;
- 1 пучок кропу;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 3 редиски;
- 2 яйця;
- Сметана, перець і сіль за вподобанням.
Приготування
Нам потрібно зробити основу для супу. Для цього нарізаємо кубиками картоплю і відправляємо її в каструлю з водою. Варимо, поки овоч не стане м’яким. Тим часом відрізаємо стебла щавлю, нарубаем його дрібною соломкою. Коли картопля буде готовий, то відправляємо зелену траву в посуд, після закипання солимо і готуємо протягом однієї хвилини.
Тепер основу потрібно остудити. А поки займемося підготовкою інших продуктів. Якщо ви використовуєте молоді огірки з тонкою шкіркою, то її знімати не обов’язково. Нарізаємо його на кубики невеликого розміру. Подрібнюємо варені яйця, редис і дрібно нарубаем свіжу зелень. Інгредієнти перемішуємо в глибокій мисці.
Коли рідка основа охолоне, то заливаємо їй нарізані продукти, перчимо, при бажанні додаємо хрін і ложку сметани. Якщо хочете, щоб страва вийшла більш ситним, то відправте в нього шматочки яловичини.
Суп з тушонкою і яйцем
Немає часу на приготування? Тоді займіться підготовкою страви з зеленою травою і тушонкою. У цьому рецепті ми будемо використовувати сирі яйця, якщо вам такий варіант не підходить, то додавайте їх у вареному вигляді.
Інгредієнти:
- 1 банка тушонки;
- 100 г (3 пучка) щавлю;
- 1 головка цибулі;
- 1 морква;
- 2 картоплі;
- 1 ст. л борошна;
- 1,5 л води;
- 2 яйця;
- Рослинна олія, сіль і перець.
Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями або дрібними кубиками, як більше подобається. Подрібнюємо картоплю натираємо моркву. Потім у сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому моркву з цибулею, додавши трохи борошна наприкінці пасерування.
Ставимо каструлю з водою на плиту і доводимо до кипіння. Закидаємо в неї картоплю і варимо після закипання протягом 5 хвилин, після чого додаємо обсмажені інгредієнти і тушонку. Все перемішуємо, зменшуємо вогонь до мінімуму.
Тим часом наріжемо листя щавлю. Через 10 хвилин відправляємо його в суп разом з перцем і сіллю. Збиваємо сирі яйця і вливаємо їх каструлю тонкою цівкою, постійно перемішуючи. Коли рідина закипить, то знімаємо блюдо з плити.
Залишається додати сметану, рубану зелень при бажанні і подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Щавлевий суп на курячому бульйоні
Якщо ви стежите за своїм харчуванням, то обов’язково приготуйте корисне, дієтичне блюдо за наступним рецептом. У ньому міститься мінімум калорій і велику кількість поживних речовин, мікроелементів. Подивіться відео ролик з покрокової інструкцією:
Не бійтеся експериментувати і додайте інші інгредієнти, спеції. Подавайте Блюдо з майонезом або сметаною.
Фото рецепт зі щавлем і кропивою
Суп зі свіжою зеленою травою приготувати простіше нікуди. Вам не потрібно володіти кулінарним досвідом і навичками. Із завданням впоратися будь-яка господиня, тому дерзайте.
Інгредієнти:
- 100 г кропиви;
- 100 г щавлю;
- 1 цибулина;
- 2 картоплі;
- 1 морквина;
- 3 яйця;
- 1,5 л бульйону;
- Сіль і перець
Нам знадобиться бульйон, тому в першу чергу потрібно зайнятися їм. На другу конфорку поставимо варитися курячі яйця.
Щоб суп вийшов корисним і дієтичним, то ми не будемо обсмажувати овочі. Натираємо моркву нарізаємо картоплю і цибулю на невеликі кубики. Закидаємо підготовлені продукти в солоний киплячий бульйон і готуємо на слабкому вогні протягом 10 хвилин.
Щоб кропива не обпікала, її потрібно обдати окропом, потім промити і нарізати на дрібні шматочки. Також нарубаем щавель, відправляємо зелену траву в суп і варимо не більше 10 хвилин. Тим часом ріжемо яйця на дві половинки.
Смачний і легкий суп готовий. Розлийте його по порційних тарілках, подавайте зі сметаною та яйцями. Приємного апетиту!
Як приготувати страву з грибами
Навесні і влітку знайти щавель не становить проблем. Гриби можете зібрати самостійно або придбати в найближчому супермаркеті. Для цього супу краще підійдуть печериці, але ви можете використовувати будь-які інші види.
Інгредієнти:
- 300 г грибів;
- 150 г щавлю;
- 1 л води;
- 2 картоплини;
- 1 цибуля;
- Сметана, перець і сіль за смаком.
Готуємо всі необхідні продукти. Каструлю наповнюємо водою, солимо, ставимо на плиту і доводимо рідину до кипіння. Тим часом нарізаємо гриби, цибулю і картоплю.
Після закипання води закидаємо в неї подрібнені інгредієнти і варимо до готовності.
Коли картопля стане м’яким, але нарізаємо щавель дрібними смужками і відправляємо його в суп. Після закипання знімаємо каструлю з плити.
Готову страву залишаємо на півгодини, щоб він добре настоявся. Після чого приступаємо до трапези.
Щавелевые щі з яйцем в мультиварці
Завдяки розвитку сучасних технологій, полегшується процес приготування. Вам знадобиться мінімум зусиль з мультиваркою-скороваркой. На відео детально відображаються всі етапи:
Після активації режиму, смачне і легке страва буде готова вже через 10-15 хвилин. При бажанні додайте різні спеції та приправи.
Як готувати суп на яловичому бульйоні без картоплі
Річний і легкий суп зі щавлем краще варити на м’ясному бульйоні. Щоб блюдо вийшло наваристим, рекомендується використовувати саме яловичину. Процес приготування дуже простий і швидкий.
Інгредієнти:
- 3 л бульйону;
- 1 морквина;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 лавроых листа;
- 2 яйця;
- 100 г щавлю;
- По 20 г петрушки і кропу;
- 2 ст. л рослинного масла;
- 80 г сметани;
- Сіль за смаком.
Приготування
Миємо та очищаємо всі необхідні продукти. Курячі яйця варимо круто. Подрібнюємо моркву з цибулею і підсмажити їх в розігрітій олії. Додаємо невелику кількість харчової солі.
Тепер нам потрібно порубати зелень, нарізати варені яйця і відправити підготовлені інгредієнти в киплячий бульйон.
Перевірте суп на сіль, після закипання варимо протягом однієї хвилини.
Страву можна відразу ж подавати до столу з хлібом і сметаною. Приємного апетиту!
Простий рецепт щавлевого страви з яйцем
Порадуйте своїх близьких людей вітамінним і смачним супом з свіжих продуктів. Якщо у вас є готовий бульйон, то на приготування потрібно витратити всього кілька хвилин.
Інгредієнти:
- 2 пучка щавлю;
- 5 картоплин;
- 1 морквина;
- 2 репчатых цибулі;
- 3 яйця;
- 1 ст. л соняшникової олії;
- 2 ст. л сметани;
- 4 л курячого бульйону;
- Перець і сіль за смаком.
Спочатку яйця зваримо і підготуємо необхідні продукти. Ставимо бульйон на плиту і доводимо його до кипіння, і закладаємо шматочки картоплі.
Очищаємо цибулю та нарізаємо його на дрібні кубики. Пасеруємо на рослинній олії до прозорого кольору.
Свіжий щавель подрібнюємо соломкою і разом з обсмаженою цибулею відправляємо в каструлю з вареною картоплею. Додаємо перець, сіль і готуємо 2-3 хвилини.
Наступним кроком нарізаємо варені яйця, закладаємо їх у страву і варимо ще 10 хвилин.
Тепер потрібно почекати кілька хвилин, щоб щі настоялися, і можна подавати до столу в порційних тарілках.
Приготування зеленого супу з фаршем
Розглянемо ще один варіант щавлевого страви. Щоб воно вийшло більш ситним, додамо в нього фрикадельки. Якщо у вас немає свіжого щавлю, то можете використовувати консервовану траву.
Інгредієнти:
- 250 г свинячого фаршу;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 5 шт картоплі;
- 250 г консервованого щавлю;
- 3 яйця;
- 2 ст. л соняшникової олії;
- 2 ст. л сметани;
- Харчова сіль.
Фарш перчимо і солимо, після чого формуємо кульки. Картоплю нарізаємо середніми кубиками і відправляємо в ємність з киплячою водою. Коли рідина знову закипить, закладаємо в каструлю підготовлені фрикадельки, варимо близько 20 хвилин.
Подрібнену цибулю обсмажуємо в олії до утворення золотої скоринки. Закидаємо його в каструлю, коли фарш з картоплею будуть готові. Також додаємо щавель і нарізані варені яйця.
Через 5-10 хвилин подаємо суп до столу. Приємного апетиту!
Як варити щавлевий борщ пісний
Якщо ви з якихось причин не включаєте в свій раціон м’ясні продукти, то приготуйте пісний зелений суп. Для цього нам знадобляться прості інгредієнти, які можна купити в будь-якому магазині. У відео ролику подивіться нижче поетапну інструкцію:
Ви може здатися дивним, що борщ готується без буряка. Тому при можете додати цей інгредієнт у страву, тут все залежить від смакових уподобань.
Поки є можливість дістати свіжий щавель і зелень, скористайтеся шансом і зробіть звичний раціон – приготуйте смачний і корисний суп.