Салатний цибуля: сорти, особливості вирощування, застосування в кулінарії

Вирощування солодкого лука

З сіянки виростити ріпчаста салатний цибулю неможливо, оскільки таких сортів не існує. Причиною є те, що практично всі сорти солодкого і напівгострого лука зберігаються до 4 місяців. Вирощування цього салатного лука можливо тільки з насіння. На практиці розподіл цибулі за смаковими ознаками (гострий, напівгострий, солодкий) умовне, оскільки смак ріпки може змінюватися. Це залежить від місця, на якому росте цибуля.

Цибуля салатних сортів володіє середньою щільністю і містить велику кількість води, що надає внутрішнім чешуям соковитість. Вирощуванням цих сортів займаються найчастіше на півдні. Ріпчасті сорти дуже вимогливі щодо сонячного світла. Південним сортів необхідний для нормального росту світловий день довжиною в 13-14 годин.

Цікаве:  Сорт флокса Незабудка: фото, опис, особливості

Вирощування цибулі з насіння краще, ніж з сіянки, оскільки немає необхідності боротися з різними захворюваннями і шкідниками. Причиною тому служить поширена помилкова борошниста роса, біла гниль, віруси і патогенні нематоди, загрозливі севку.

Проте посадка сіянкою має і свої плюси: високий рівень схожості, раніше формується потужний асиміляційні апарат (як результат – більш великі цибулини), виробляється стійкість до зростаючих поблизу бур’янам. Саме ці переваги залучають при виборі методу посадки.

У разі ж якщо цибуля засівається на невелику ділянку, а не на сотню гектарів поля, вирощування розсади стає більш вигідним.