Салатний цибуля: сорти, особливості вирощування, застосування в кулінарії

Лук здавна використовується в процесі приготування різних страв. Саме тому практично кожна господиня, вибираючи культуру для вирощування, краще садити відразу кілька сортів. Різні види цибулі, що ростуть на грядці, дають можливість готувати різні шедеври, а також удосконалювати свої садівничі навички.

Існує безліч сортів цибулі, серед яких особливе місце займають салатні.

Салатним цибулею називають ріпчаста цибуля солодких сортів. Він може бути білим або червоним, так і класичним коричневим. Салатний цибуля (фото представлено нижче) практично зовсім не гіркий. Саме за це він і отримав свою назву, так як найчастіше використовується для приготування свіжих салатів.

Салатні сорти цибулі

За смаковими якостями такий цибуля може бути солодкою або напівгострий. До солодких сортів відносять: Эксибишен, Ялтинський, Єрмак.

До напівгострий: Чорний принц, Альвину, Альбіон, Ред барон, Кармен, Золотничок, Осавул, Класика, Майстер, Одінцовец, Ретро, Чемпіон.

За кольором салатний цибуля може бути білим (Эксибишен, Альбіон), червоним (Ялтинський, Чорний принц, Альвіна, Кармен, Ретро, Ред барон), класичним коричневим (Єрмак, Золотничок, Осавул, Одінцовец, Чемпіон, Майстер, Класика) і зеленим (Легіонер, Байя Верде, Грін банер, Смарагдовий острів).

Опис солодких сортів

Білий салатний цибулю Эксибишен є дуже солодким і соковитим. Період його дозрівання – 130 днів. Його ріпка кругла і дуже велика – може досягати 500 г, проте зустрічалися випадки, коли вона важила і 700-800 р. Єдиний мінус цього сорту – короткий термін зберігання (до 3 місяців).

Ялтинський сорт – це солодкий салатний цибулю, відноситься до червоним сортам. Він дуже цінується за свої смакові якості. Дозріває ріпка за 140-150 днів. Форма цибулини приплющена зверху і знизу, а колір – з фіолетовими тонами. Вага її досягає 200 р. Термін зберігання, так само як і у Эксебишен, невеликий – всього чотири місяці.

Єрмак – рекордсмен по швидкості дозрівання. Його урожай можна збирати вже через 75-95 днів після висівки. Відрізняється м’якою і соковитою текстурою. Розмір ріпок середній, а він може зберігатися до наступного сезону. Ще одним плюсом на користь цього сорту є його хороший імунітет до впливу зовнішнього середовища.

Опис напівгострих сортів

Сорт Чорний принц має темно-фіолетову зовнішню луску. Дозріла ріпка щільна і важить близько 100 р. Він відноситься до середньостиглих сортів, оскільки період дозрівання дорівнює 100 дням. Відрізняється високою врожайністю. Має універсальне призначення – може використовуватися і для салатів, і для основних страв, і для консервування.

Ще одним чудовим середньостиглим сортом напівгострого цибулі є Альвіна. Ріпка виростає плоска з зовнішньої лускою фіолетового відтінку. Повне дозрівання займає 100-105 днів. Її маса не перевищує 100 м, однак сорту характерна стабільна врожайність.

Цікаве:  Малина Карамелька: опис сорту, відгуки, фото з описом, особливості догляду і розведення

Такий гібрид як Альбіон, теж володіє всіма якостями салатного лука. Він білого кольору, іноді навіть переходить у прозорий. З моменту сходів до стиглості проходить від 90 до 120 днів. Зовні цей лук вагою 100 г сухої, однак всередині знаходяться соковиті луски.

Ред барон – напівгострий червоний салатний цибулю, невередливий до зовнішніх умов. Він дає хороший урожай навіть посушливим літом. Червоно-фіолетові приплюснуті ріпки важать 50-120 р. Цибулина щільна і соковита. Використовується в салатах і при переробці.

Зелені сорти

Зеленим салатним цибулею найчастіше називають незрілі пір’я цибулі, проте і у нього є свої сорти.

Його окультурили ще за кілька тисячоліть до нашої ери і активно використовують до сьогоднішнього дня. Він росте, як і звичайний ріпчаста цибуля, на території всіх населених людьми континентів.

Найчастіше його вирощують з ріпчастої цибулі, але можна використовувати і цибуля-батун або цибулю-шалот. З огляду на смакові якості, його краще збирати в період, коли ріпка ще не повністю дозріла.

Існують наступні сорти зеленого салатного лука:

  1. Легіонер. Потужне длинноперое рослина зеленого кольору, на поверхні якого помітний слабкий восковий наліт. При його дозріванні не утворюється цибулина.
  2. Байя Верде. Цей гібрид цибулі і цибулі-батун має дуже великі пір’я. Такий селекційний хід дав можливість значно підвищити врожайність порівняно з іншими сортами зеленого лука.
  3. Грін банер. Самий ранній сорт, урожай з якого можна зрізати через 40 днів з моменту появи сходів. Він має м’який, злегка гоструватим смаком.
  4. Смарагдовий острів. Дуже стійкий до зберігання сорт – може тривалий час зберігатися без особливих умов. Він добре росте незалежно від того, коли був посіяний.

Вирощування солодкого лука

З сіянки виростити ріпчаста салатний цибулю неможливо, оскільки таких сортів не існує. Причиною є те, що практично всі сорти солодкого і напівгострого лука зберігаються до 4 місяців. Вирощування цього салатного лука можливо тільки з насіння. На практиці розподіл цибулі за смаковими ознаками (гострий, напівгострий, солодкий) умовне, оскільки смак ріпки може змінюватися. Це залежить від місця, на якому росте цибуля.

Цибуля салатних сортів володіє середньою щільністю і містить велику кількість води, що надає внутрішнім чешуям соковитість. Вирощуванням цих сортів займаються найчастіше на півдні. Ріпчасті сорти дуже вимогливі щодо сонячного світла. Південним сортів необхідний для нормального росту світловий день довжиною в 13-14 годин.

Вирощування цибулі з насіння краще, ніж з сіянки, оскільки немає необхідності боротися з різними захворюваннями і шкідниками. Причиною тому служить поширена помилкова борошниста роса, біла гниль, віруси і патогенні нематоди, загрозливі севку.

Цікаве:  Як пересаджувати малину: порядок дій, особливості поливу і освітлення, терміни

Проте посадка сіянкою має і свої плюси: високий рівень схожості, раніше формується потужний асиміляційні апарат (як результат – більш великі цибулини), виробляється стійкість до зростаючих поблизу бур’янам. Саме ці переваги залучають при виборі методу посадки.

У разі ж якщо цибуля засівається на невелику ділянку, а не на сотню гектарів поля, вирощування розсади стає більш вигідним.

Вирощування розсади

Вирощувати розсаду можна як у парнику, так і на підвіконні. Кращим віком для висадки розсади вважається 50-60 днів.

Насіння висіваються на початку весни (середина березня). У ємності для розсади має бути отвір, що знаходиться на дні. Перед грунтом в неї слід насипати трохи керамзиту для створення дренажу. Засипати складом її потрібно на 15 см, попередньо підігрів його і обеззаразив. Можна для висівання насіння використовувати і звичайний торф’яний грунт, однак у ньому не має бути «жива земля».

На підготовлений ґрунт необхідно викласти насіння і засипати їх шаром грунту товщиною 0,5 см Поле цього ємність накривається плівкою і ставлять на підвіконня. По мірі необхідності слід зволожувати і удобрювати грунт.

Оптимальною температурою для насіння буде 20-25 °С. Після того, як з’являться перші сходи, плівка знімається, і температуру слід знизити до 16-20 °С. Висока температура призводить до того, що зародки витягуються і слабшають.

Через місяць після перших сходів, у паростків з’являються вторинні корінці. В цей час грунт необхідно насичувати вологою і слабким грунтовим розчином. Це сприяє нормальному росту і розвитку саджанців. Підгодівлю слід проводити один раз на тиждень.

Коли паростки зміцніли і готові до висадки, при теплій погоді їх можна залишати на вулиці і загартовувати 2-3 дні.

Висадка розсади

Висаджувати розсаду досить просто. Найчастіше грунт в ємності добре поливають і дістають (викопують) саджанці. Діяти треба акуратно, щоб не пошкодити корінці розсади. Необхідно врахувати, що покривають коріння цибулі кореневі волоски швидко підсихають, тому з процесом висадки затягувати не варто.

Розсада може висаджуватися, коли грунт нагріється до 10 °С. Садити її потрібно на ту ж глибину, на якій вона росла колись, але перед цим слід розправити всі корінці. Міжряддя повинні бути не менше 15 див. Висадивши розсаду, необхідно провести полив з повторенням через тиждень.

Подальший догляд не відрізняється від догляду за высеянными прямо в грунт рослинами. Їх мульчують перегноєм або торфом. Шар добрива не повинен перевищувати 2-3 див. Доглядаючи за цибулею, слід пам’ятати, що його коренева система розвинена дуже слабо, тому надмірна кількість добрив може призвести до загибелі рослини.

Цікаве:  Квітка гербера: значення та опис квітки

Розсада з насіння не відрізняється режимом підживлень від рослин, вирощених із сіянки. Солодких сортів необхідно більшу кількість калію, а от з азотом не слід старатися.

Добриво рослин

Кількість необхідних добрив безпосередньо залежить від ґрунту і погодних умов. Використовувати гній як добриво не рекомендується, оскільки це затягує процес дозрівання фолікула. Крім того, свіжі органічні добрива вносять безліч бур’янів.

Гарним вибором в якості добрива буде витриманий компост. Заправляти грунт необхідно фосфорними, калійними і азотними добривами в певних кількостях.

Вирощування зелені

Зелений салатний цибуля вирощується так само, як і цибуля на ріпку. Всі етапи повторюються, однак він висаджується більше густо. Метод вирощування зеленої цибулі з насіння дуже трудомісткий, тому він застосовується рідше. Найчастіше зелені пір’я обрізаються з молодої цибулі.

Період від сходів насіння до першої зрізання зелені становить 70-80 днів, з подальшим зрізанням нових пір’я через 40-50 днів. Кількість часу до наступних зрізок залежить від освітлення, вологості ґрунту, підживлення і температури повітря.

Висота повністю дозрілого зеленого цибулі залежить від сорту, проте в середньому становить від 50 до 70 см. Зрізати зелень можна і раніше, але у такому разі у молодих пір’ї не буде стільки корисних речовин, як у зрілих.

Для того щоб урожай був безперервним, насіння висіваються кожні 2 тижні.

Використання салатного лука в кулінарії

Різні види цибулі підходять для приготування різних страв. Це залежить від смакових якостей того чи іншого сорту.

Коричневий салатний цибулю користується у домогосподарок особливою популярністю, оскільки він найбільш поширений. Його використовують для приготування страв з риби, овочів (у тому числі салатів) і м’яса. Крім того, він підходить для прикраси солоної риби і грибів.

Салатний цибулю білих сортів набагато м’якше і солодше, ніж класичний коричневий (жовтий). Його фарширують, смажать на грилі, смажать, додають у салати, соуси і маринади.

Червоний салатний цибулю самий ароматний, тому його часто використовують для приготування салатів, гарнірів, маринадів і випічки. Також його кришать зверху на вже готові страви. Варити такий цибуля не радять, так як при варінні він втрачає свій колір.

Зелені пір’я салатного лука часто використовують як добавку в салати, страви з м’яса та овочів, а також холодні супи. Його в сирому вигляді додають туди, де з-за ріпчастої цибулі може спотворитися смак інгредієнтів (наприклад, сир).

Comments are closed.