Як зробити вірменський тандир своїми руками?

Кавказька їжа – це щось особливе. Ніхто не встоїть перед нею. У цій статті ми розповімо, як стати трішки ближче до цієї кухні, поговоримо про вірменський тандир і постараємося зробити його самі! Також ознайомимося з одним класичним рецептом приготування коржів у печі.

Загальна інформація

Тандир являє собою особливу піч-жаровню і мангал одночасно. Вірменський тандир має завжди особливу кулясту або кувшинообразную форму. Його головне призначення – це приготування їжі, а допоміжна функція полягає в обігріві приміщення, де він встановлений. Раніше цю піч завжди можна було зустріти у внутрішньому дворі у вірменських сімей. Сьогодні ця традиція зберігається, але не так масово, як це було раніше.

Існують моделі вірменського тандира як переносні, так і стаціонарні. Але завжди піч характеризується дуже великою теплоємністю, за своєю економічністю у споживанні палива.

Кому потрібен тандир

Описувана піч стане в нагоді тим людям, хто любить смачно поїсти. Але варто враховувати, що її виготовлення вимагає простору, тобто це варіант лише для тих людей, у кого є власний двір. Не потрібно бути вірменином або вихідцем з інших країн, де тандир відносять до частини своїх традицій та історії, достатньо просто любити смачно поїсти, щоб обзавестися їм.

Як зробити самому

Вірменський тандир своїми руками зробити по силам майже будь-якій людині, якщо добре знати технологію виготовлення та особливості. Про це ми зараз поговоримо. Вірменський тандир іноді ще називають тонув. Робиться він із спеціального шамотної цегли і спеціального розчину глини.

Ми будемо говорити про найпростіший варіант для виготовлення, з цієї причини наша вірменська піч-тандир буде мати форму циліндра (конуса). Модель буде стаціонарна, так як вона буде мати досить значну вагу.

Перед початком виготовлення печі потрібно обзавестися всіма необхідними матеріалами:

  1. На тандир піде не менш ніж 500 цеглин.
  2. Також вам буде потрібно заготовити спеціальну суміш для укладання цегли.
  3. В процесі виготовлення печі ви будете розмішувати її з водою до тієї консистенції, яка вам необхідна.

Під піч не потрібно виготовляти повноцінний фундамент.

Виготовлення

Приступаємо:

  • У місці, де буде розташований в майбутньому ваш тандир, треба викопати невелику площадку, вона повинна бути рівною за розмірами двом приблизними діаметрам майбутньої печі. Копати глибоко не потрібно, достатньо глибини рівній висоті багнета лопати.
  • Після того як ямка готова, половину глибини засипаємо просіяним піском.
  • Після цього до рівня землі заливаємо яму розчином для кладки печі.
  • Далі потрібна сушка. Вона триватиме близько трьох тижнів. На цей час слід захистити свою «будівельний майданчик» від опадів.
  • Поки все сохне, можна зайнятися виготовленням шаблону печі. Потренуйтеся викласти піч таким чином, щоб її внутрішня поверхня була у вигляді циліндра. Товщина швів повинна буде залишати близько 10 мм.

Після того як висох розчин на підставі печі, почнемо основний етап роботи:

  • Перший початковий ряд цегли розкладається таким чином, щоб залишилося відстань для швів між сусідніми цеглою. Цеглу складають ребром вниз (сторона цегли, яка має найменшу площу).
  • Після того як зробиться один повний оберт, ряд потрібно чітко вирівняти по формі кола. Перед кладкою цегли занурюються в воду на кілька секунд, а потім на них намазується пічної кладки. Цеглу після цього повертаються на місце.
  • Після закінчення кладки першого кола приступаємо до другого і так далі. Після кожного кола вирівнюйте його за формою, якщо це потрібно. Розчин сохне довго, тому у вас завжди буде час, щоб щось поправляти.
  • Не забудьте залишити в першому ряду кладки отвір у дві цеглини, він буде виконувати роль піддувала.
  • Починаючи з третього ряду цеглу викладаються суцільно, без зазорів. Потрібно тільки стежити за перев’язкою цегли (щоб краї цеглин поточного ряду потрапляли на середини цеглин попереднього ряду).
  • Останній ряд викладається з половинок, які підпиляні таким чином, щоб створити звуження по формі. Цегла для цього запиливается під кутом у сорок п’ять градусів.
  • Після завершення кладки слід провести внутрішню і зовнішню обмазку і дати нашому готовому вірменському тандиру просохнути. На це піде приблизно місяць.

Запуск у роботу

Сохнути тандир буде місяць, але через два тижні можна буде провести початковий випал. Його слід проводити легким паливом (папір, картон, дрібні деревні стружки).

Цікаве:  Як припаяти провід до батарейці: необхідні інструменти і порядок робіт

Для цього потрібно кинути мала кількість палива на дно тандира і розпалити вогонь. Поступово додавайте горючі матеріали, це потрібно робити до тих пір, поки зовнішні стіни печі не стануть ледь теплими. Коли це станеться, то вогонь можна загасити піч накрити кришкою на добу для рівномірного охолодження.

Коли стінки охолонуть, кришку знімають і займаються пропалювання тандира ще два тижні. Кожен день процедуру з розпалом повторюють, але нагрівання роблять сильнішими. В останній день нагрівання має бути таким, що якщо на зовнішню стінку хлюпнути води, то вона скипить тут же і зашипить.

Після цього робиться остаточний випал. В піч закладають звичайне паливо. Воно повинно зайняти приблизно чверть обсягу, розводять вогонь. Коли дрова прогорять і почнуть утворюватися вугілля, тоді знову пополняеюя паливо в тандирі. Це потрібно робити до тих пір, поки в печі не утворюється така кількість вугілля, що їх обсяг буде дорівнює приблизно половині об’єму печі. Після цього запису піч очищається від золи, вона повністю готова до приготування в ній їжі.

Краще паливо для тандира – це дрова з яблуні і вишні, але можна використовувати й інші фруктові дерева. Якщо плодові дерева для вас — дефіцитний товар, то використовуйте вільху з малим додаванням дров з плодових дерев.

Сучасні аналоги

Ми розглянули, як зробити вірменський тандир в класичному виконанні. Але сьогодні можна знайти і сучасні готові аналоги. Приміром, вірменський тандир електричний. Це дуже зручне рішення, від якого немає диму в процесі приготування. Звичайно ж, ціни на дані вироби трохи кусаються, але варто сказати, що і самостійне виготовлення класичної печі також не є простою справою. Тандир електричний можна розмістити в альтанці або на терасі.

Що в ньому можна готувати

Можна назвати універсальним рішенням вірменський тандир. Для шашлику, до речі, він підходить відмінно. У великій кількості спека м’ясо виходить дуже ніжним і соковитим. Для випічки ця піч взагалі ідеальна. Вірменський лаваш в тандирі – це щось таке, що хочеться з’їсти до останньої крихти.

Наведемо короткий список того, що можна приготувати в тандирі, але цими стравами не обмежуються можливості печі:

  • Яловичина.
  • Баранина.
  • Індичка.
  • Курка.
  • Свинина.
  • Різна дичина.
  • Домашня птиця.
  • Овочі.
  • Хліб і коржі.
  • Риба (озерна і морська).
  • Морепродукти.

Особливості приготування в тандирі

Готувати в тандирі нескладно. Навіть без досвіду, у вас все вийде. Серед основних і головних переваг приготування виділимо:

  1. Особливі смакові якості страв (їжа просякає димком і при цьому залишається дуже соковитою і корисною).
  2. Швидкість готування. У середньому страва готується не більше ніж двадцять хвилин. За цей час будь-який продукт встигає підготуватися завдяки дуже потужному і щедрого жару печі.
  3. Простота готування. Вам не потрібно стежити за тим, щоб м’ясо не підгоряло, в тандирі цього не трапляється.

Рецепт коржі

Було б дивно закінчити статтю без хоча б одного рецепта. Розглянемо, як приготувати тандырные коржі. Їх роблять з прісного тіста. Воно замішується з 250 мл чистої води і 500 г пшеничного борошна, з додаванням щіпки солі і чайної ложки сухих дріжджів.

Дане тісто готується без опари, але важливо знати, що перед формуванням коржів воно повинно додати вдвічі-втричі в обсязі. Тісто ділять на кульки (кожен кулька повинен мати вагу близько 300 м) і досить тонко розкочуємо.

Коржі печуть прямо на стінках тандира. Перед тим як закласти тісто в піч, його потрібно збризнути водою. Щоб коржик трималася, ту сторону, яка буде стикатися зі стінкою, потрібно збризнути солоною водою.

Зверніть увагу, що для викладання коржів у піч потрібно використовувати рукавиці, щоб не отримати опік руки. Коли виріб стане рум’яним, його можна знімати. В середньому на приготування коржа піде близько десяти хвилин.

Підсумовуючи

Ви познайомилися з класичним вірменським тандиром з шамотної цегли, а також навіть навчилися його робити самостійно. Крім цього, пізнали ази в приготуванні в даній печі і дізналися про особливості даного процесу. Якщо у вас є можливість і бажання, то обов’язково обзаведіться своїм особистим тандиром. Ваші близькі обов’язково це оцінять.