Горохова каша — 13 покрокових рецептів приготування

Горохова каша є корисним і поживним стравою, в якому міститься велика кількість рослинного білка. Тому його часто вживають. Але фахівці рекомендують включати його і в звичайний раціон харчування.

Важливо знати, що горошница протипоказана людям із захворюваннями травної системи.

Для приготування каші з гороху знадобиться багато часу. Але деякі господині знають секрети, як прискорити цей процес. Є кілька варіантів без замочування, які розглянемо в статті.

Її подають як окрему страву або до гарніру. Вона поєднується з багатьма продуктами, тому існує безліч смачних рецептів. Я зробив добірку простих способів приготування.

Якщо ви ще не готували таку страву, то саме час спробувати це зробити.

Горохова каша в мультиварці з м’ясом: самий швидкий рецепт без замочування

Якщо у вас мало часу, то скористайтеся наступним варіантом приготування ситного страви. Для цього ми скористаємося сучасною кухонною технікою.

Інгредієнти:

  • 3 мультистакана колотого гороху;
  • 6 шт свинячих реберець;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 6 мультистаканов води;
  • Спеції і сіль за вподобанням.

Приготування:

 

  • Моркву ретельно промиваємо і очищаємо від верхнього шару. Ріжемо на кубики невеликого розміру;
  • Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і подрібнюємо;
  • Підготовлені овочі кладемо в чашу мультиварки;
  • Колотий горох промиваємо холодною водою кілька разів, доки рідина не стане прозорою. Відправляємо до решти продуктів;
  • Реберця також потрібно промити. При необхідності рубаємо їх на більш дрібні шматки. Перекладаємо в чашу;
  • Вливаємо воду, перчимо і солимо за смаком. Акуратно перемішуємо і накриваємо кришку;
  • Готуємо Кашу в режимі «Гасіння». Встановлюємо на 2 години;
  • Після закінчення зазначеного часу витягаємо чашу з мультиварки.

 

Розкладаємо по тарілках і подаємо до столу. При бажанні посипаємо рубаною зеленню. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт горохової каші з замочуванням в каструлі з копченостями

Горох використовують в якості начинки для випічки і приготування супу. Але з цього продукту виходить дуже смачне друге блюдо. А якщо в нього додати копчене м’ясо, то воно нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • 3 склянки води;
  • 150 г копченої корейки;
  • 1 головка цибулі;
  • Щіпка чорного меленого перцю;
  • 2 ст. л рослинного масла;
  • ½ Ч. л харчової солі.

Приготування:

 

  • Горох промиваємо кілька разів. Потім повністю покриваємо його водою і залишаємо замачиваться, як мінімум на 5 годин;
  • Після закінчення зазначеного часу перекладаємо боби в каструлю, заливаємо холодною водою і варимо майже до повної готовності;
  • Тим часом подрібнюємо цибулю і обсмажуємо його на сковороді з маслом до золотистого кольору;
  • Корейку нарізаємо на невеликі шматочки, додаємо до цибулі і готуємо пару хвилин;
  • Обсмажені продукти відправляємо в каструлю з горохом, перчимо і солимо за смаком. Все перемішуємо і ставимо на плиту. Відварюємо протягом 5 хвилин.

 

Блюдо готове, подаємо в гарячому або теплому вигляді. При бажанні посипаємо рубаною зеленню.

Рецепт горошницы без манки, як у садку

Як я вже зазначав, ця каша неймовірно корисна для організму, тому її смак, багатьом людям, знайомий ще з дитячого садка. Якщо ви хочете приготувати таку ж страву, то використовуйте наступний покроковий рецепт.

Інгредієнти:

  • 2 склянки гороху;
  • ½ Ст. л солі;
  • ½ Ч. л соди;
  • 1 ст. л рослинного масла.

Приготування:

 

  • Колотий горох спочатку перебираємо, а потім кілька раз промиваємо холодною водою;
  • Перекладаємо в каструлю і повністю покриваємо водою і додаємо сіль;
  • Коли вода закипить, то зменшуємо вогонь і акуратно знімаємо пінку на поверхні;
  • Готуємо під закритою кришкою протягом 15 хвилин, періодично помішуючи, щоб горох рівномірно проварился;
  • У 2-3 прийоми додаємо соду, продовжуючи розмішувати, в іншому випадку вміст каструлі може втекти. Завдяки соді, страва набуває м’який смак;
  • Варимо ще 25-30 хвилин. Не забуваємо постійно перемішувати.

 

В кінці приготування додаємо рослинне масло і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як швидко зварити горохову кашу без замочування в скороварці

Якщо у вас на кухні є мультиварка-скороварка, то можна страву можна приготувати за короткий проміжок часу. Горох чудово розварюється в пюре, без попереднього замочування.

Інгредієнти:

  • 500 г гороху;
  • 1 ст. л рослинного масла;
  • Сіль і вершкове масло за смаком;
  • 1 л води.

Приготування:

 

  • Колотий або цілий горох ретельно промиваємо під проточною водою;
  • У чашу скороварки вливаємо олію, відправляємо горох і сіль;
  • Вміст заливаємо гарячою водою, щоб прискорити процес приготування. Закриваємо кришку;
  • Встановлюємо режим «Гасіння» — «Бобові» на 60 хвилин;
  • Коли страва буде готова, то скидаємо пар, відкриваємо і додаємо невеликий шматок вершкового масла і добре розмішуємо.

 

За міру охолодження, страва стане більш густим. Подаємо окремо чи з м’ясом.

Горохова каша з тушонкою в мультиварці

Існує багато рецептів цієї страви. Але тільки деякі господині намагалися приготувати його з тушонкою. Виходить неймовірно смачно, тому спробуйте скористатися цим варіантом.

Інгредієнти:

  • 2 склянки гороху;
  • 1 банка тушонки;
  • 1 морквина;
  • Лавровий лист;
  • Перець і сіль за смаком;
  • 4 склянки води.

Приготування:

 

  • Горох заливаємо водою і залишаємо на ніч. Потім ретельно промиваємо кілька разів і відправляємо в чашу мультиварки;
  • Морква промиваємо, нарізаємо півмісяцем і додаємо до гороху;
  • Вливаємо лист, додаємо лавровий лист і перемішуємо;
  • Вмикаємо опцію «Крупи» і встановлюємо час на 90 хвилин;
  • Кашу можна розім’яти в пюре;
  • Відкриваємо банку з тушонкою і перекладаємо в чашу мультиварки;
  • Солимо, перчимо за бажанням і добре розмішуємо;
  • Вмикаємо опцію «Гасіння» і встановлюємо час на 20 хвилин.

 

Після цього кашу подаємо до столу в гарячому вигляді. При бажанні прикрашаємо свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Горохова каша без замочування з содою

Якщо у вас мало часу для приготування другої страви, то ви можете скористатися одним секретом. Боби не потрібно заздалегідь замочувати, просто будемо використовувати соду, яка прискорює процес. Крім того, така каша має більш м’який смак.

Інгредієнти:

  • 500 г гороху;
  • Харчова сіль за смаком;
  • ½ Ч. л соди.

Приготування:

 

  • Для початку горох заливаємо окропом. Залишаємо на 15 хвилин, після чого ретельно промиваємо;
  • Перекладаємо в казан або товстостінну каструлю;
  • Додаємо соду, і заливаємо окропом на 1 палець вище вміст каструлі;
  • Варимо протягом півгодини, поки не випарується вся рідина. Потім знову вливаємо киплячу воду. Солимо до смаку, перемішуємо і варимо ще близько 30 хвилин.

 

При бажанні додаємо вершкове або рослинне масло. Це базовий варіант приготування страви. Ви можете додати обсмажені овочі або м’ясо. Смак соди абсолютно не відчувається.

Як варити горохову кашу на воді в домашніх умовах

Якщо ви не знаєте, як правильно готувати другу страву з гороху, то пропоную вам базовий рецепт. Краще всього використовувати горох шліфований. Додаткові продукти не будемо додавати.

Цікаве:  Курячі сердечка — 7 покрокових рецептів приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • ½ Ч. л солі;
  • 1 ст. л соняшникової олії.

Приготування:

 

  • Горох промиваємо кілька разів, поки вода не стане прозорою;
  • Заливаємо боби холодною водою і залишаємо на 12 годин, після чого, ще раз промиваємо;
  • Перекладаємо в товстостінну каструлю і повністю покриваємо водою;
  • Накриваємо кришкою, ставимо на плиту і готуємо на максимальному вогні до закипання;
  • Після цього з поверхні знімаємо пінку і зменшуємо вогонь;
  • Через 45 хвилин солимо, вливаємо олію і перемішуємо. Вимикаємо вогонь;
  • Якщо в каструлі залишилася рідина, то вона вбереться, якщо залишити страву під закритою кришкою 30 хвилин.

 

Незважаючи на простий процес приготування, страва виходить смачним. Приємного апетиту!

Рецепт горохової каші з м’ясом в автоклаві

Для консервації продуктів під високим тиском використовується спеціальне обладнання – автоклав. Розглянемо процес приготування каші з використанням цієї техніки.

Інгредієнти:

  • Горох;
  • М’ясо;
  • Цибуля;
  • Морква;
  • Лавровий лист;
  • Перець і сіль;
  • Рослинне масло.

Приготування:

 

  • М’ясо нарізаємо на невеликі шматочки і злегка обсмажуємо на сковороді з соняшниковою олією;
  • Замочуємо Горох на 1 годину, а потім варимо протягом 20 хвилин. На банку об’ємом 0,5 л знадобиться близько 100 г гороху;
  • Подрібнену цибулю обсмажуємо до золотистого кольору;
  • Потім додаємо терту моркву і готуємо протягом декількох хвилин;
  • У чисті сухі банки додаємо лавровий лист, горошини запашного перцю;
  • Після чого в ємності відправляємо горох, а зверху м’ясо;
  • Потім викладаємо обсмажені овочі;
  • Банки повинні бути наповнені на 2/3. Перчимо і солимо за смаком;
  • Додаємо 200 мл води, залишаючи пару сантиметрів повітряної подушки;
  • Закатуємо заготівлю металевими кришками, які попередньо потрібно прокип’ятити протягом 2 хвилин;
  • Ємності відправляємо в автоклав;
  • Заливаємо водою на 2 сантиметри вище кришок банок;
  • Закриваємо і вмикаємо обладнання. Коли температура досягне 110 градусів, то готуємо 40 хвилин. Після чого виймаємо банки.

 

Таке блюдо можна зберігати тривалий час. Рецепт стане у пригоді дачникам та туристам. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт горохової каші з куркою

Відмінний варіант для ситного обіду. Для приготування нам знадобиться мінімальна кількість недорогих продуктів. Таке блюдо подобається і дітям, і дорослим людям.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • 1 філе курки;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • Харчова сіль;
  • Спеції і перець за смаком.

Приготування:

 

  • Горох промиваємо в декількох водах. Потім замочуємо на ніч, після чого ще раз промиваємо;
  • Курку ріжемо на невеликі шматочки і злегка обсмажуємо;
  • Потім додаємо подрібнену цибулю, терту моркву і часник, пропущений через прес;
  • Готуємо кілька хвилин, і викладаємо замочений горох. Заливаємо водою, солимо, перчимо за смаком і розмішуємо;
  • Накриваємо кришкою і після закипання знімаємо пінку;
  • Коли рідина вбереться, то вимикаємо вогонь і залишаємо страву під закритою кришкою ще на 30 хвилин.

 

Якщо заздалегідь замочити горох, то страва готується просто і швидко. Приємного апетиту!

Горохова каша з салом і цибулею в мультиварці

Пропоную вам розглянути досить рідкісний рецепт. Але цей спосіб дозволяє приготувати дуже смачне блюдо, яке наситить на тривалий час.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • 2 склянки води;
  • Солоне сало;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Сіль і перець за смаком.

Щоб зварити кашу з гороху на воді, використовуємо пропорцію 1:2.

Приготування:

 

  • Нарізане сало відправляємо в чашу мультиварки-скороварки. Включаємо режим «Обсмажування»;
  • Через 5 хвилин додаємо подрібнену цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору;
  • Тим часом ретельно промиваємо горох кілька разів і відправляємо до решти продуктів;
  • Вливаємо воду, солимо, перчимо і розмішуємо;
  • Накриваємо кришкою і включаємо режим «Молочна каша». Встановлюємо час 30 хвилин.

 

Після закінчення зазначеного часу блюдо буде готово. Залишається його тільки перекласти в тарілку.

Рецепт приготування горохової каші з гарбузом в каструлі

Таке блюдо неймовірно корисне. У ньому містяться мікроелементи, вітаміни, а також антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння. Тому включайте в своє меню смачне пюре.

Інгредієнти:

  • 2 склянки гороху;
  • 250 г гарбуза;
  • Вершкове масло;
  • 2 ст. л сметани;
  • Сіль і лавровий лист.

Приготування:

 

  • Горох ретельно промиваємо і замочуємо на ніч;
  • Вранці відварюємо протягом 1,5 години на помірному вогні, періодично помішуючи;
  • Тим часом, гарбуз очищаємо, нарізаємо її на шматочки і перекладаємо в окрему каструлю. Заливаємо водою і варимо близько півгодини;
  • Горохову кашу підсолюємо, додаємо до неї гарбуз, лавровий лист і перемішуємо. Готуємо протягом 15 хвилин на повільному вогні;
  • За кілька хвилин до готовності додаємо шматочок вершкового масла і сметани. Витягаємо лавровий лист;
  • За допомогою блендера доводимо до однорідної консистенції.

 

Пюре подаємо до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Як зварити горохову кашу в духовці

Будь-яка каша, приготована в горщиках, відрізняється незабутнім смаком. Крім того, для цього знадобиться менше часу, порівняно з готуванням до каструлі.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • 150 г копченої курки;
  • 1 головка цибулі;
  • 30 г вершкового масла;
  • Лавровий лист;
  • Мелений чорний перець;
  • Харчова сіль.

Приготування:

 

  • Горох промиваємо в декількох водах і замочуємо на 2-3 години. Потім відварюємо протягом 40 хвилин;
  • Нарізаємо цибулю і м’ясо. Відправляємо на сковороду з рослинним маслом і злегка обсмажуємо, додавши перець і сіль;
  • Горох відкидаємо на сито, щоб стекла зайва рідина;
  • Кашу перекладаємо в горщик, а зверху викладаємо обсмажені овочі. Додаємо пару лаврових листів і накриваємо кришкою;
  • Готуємо протягом 20 хвилин в духовці, яку заздалегідь розігріваємо до 180 градусів.

 

Страву подаємо прямо в горщику або розкладаємо по порційних тарілках.

Рецепт горохової каші з грибами

Якщо ви любите гриби, то вам сподобається наступний спосіб приготування. Блюдо виходить ситним, смачним і дуже ароматним. Порадуйте свою сім’ю корисної кашею.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гороху;
  • 200 г грибів;
  • 2 склянки води;
  • 1 головка цибулі;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • Зелень;
  • Часник;
  • Мелений перець;
  • Харчова сіль;
  • Спеції.

Приготування:

 

  • Горох потрібно обов’язково промити в декількох водах. Потім замочуємо на ніч;
  • Після чого перекладаємо в каструлю і заливаємо водою. Після закипання знімаємо пінку і варимо на повільному вогні;
  • Тим часом на сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору;
  • Печериці нарізаємо тонкими пластинами, відправляємо до цибулі і готуємо до випаровування вологи. В кінці солимо, перчимо і додаємо подрібнений часник;
  • Обсмажені продукти додаємо у готову кашу, розмішуємо і знімаємо з плити. Накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на 30 хвилин.

 

При бажанні в блюдо додаємо спеції і зелень. Приємного апетиту!

Тепер ви знаєте кілька варіантів приготування смачної і корисної каші з гороху. Якщо ви знаєте якісь нюанси, то можете поділитися ними у коментарях.