Чорна смородина: вирощування, особливості догляду, обрізка і розмноження, поради садівників

Правила обрізки чорної смородини

Найбільш сприятливий час для обрізки – друга половина весни і початок літа. В кінці літа і початку осені робити її небезпечно для нових пагонів, які почнуть розвиватися по мірі наближення до зими. Також і пізня осінь-не найкращий час для оголення чорної смородини при вирощуванні. Обрізка і догляд виконуються в рамках однієї процедури. Після зрізу тут же необхідно обробляти ранки, захищаючи їх від шкідників і інших небажаних впливів. Сама ж потреба в обрізанні обумовлюється простим правилом: чим густіше кущ з гілок, які ростуть усередину крони, тим нижче ефективність витрачання його ресурсів. Тобто на плодоносінні пишність крони не завжди позитивно позначається.

Видаляються перехресні гілки, а також відростки, які не приносять урожай кілька сезонів. Якщо прикореневі пагони не ростуть, то необхідно обрізати декількох гілок відразу, скорочуючи їх на третину довжини. Не варто уникати і зрізу під корінь. Є відомий принцип підтримання балансу між кореневою системою і кроною, проте в його дотриманні немає сенсу, якщо слабкі гілки навіть після першої обрізки не плодоносять. Їх повністю зрізують, а в подальшому буде очікуватися активний ріст нових прикореневих пагонів. Збалансоване вирощування чорної смородини на присадибній ділянці через 5-6 років повинно призводити до розвитку дорослих кущів з 10-15 потужними пагонами. Домагаються цього результату саме в процесі регулярного точкового обрізання старих або недостатньо сильних гілок.

Цікаве:  Виноград Сицилія: особливості сорту і догляд