Найкращі сорти яблук: опис, фото

У світі існує багато сортів яблук. Тільки на території Російської Федерації їх налічується близько 324. Вони поділяються на літні, осінні і зимові.

Отже, розглянемо кращі літні сорти яблук з назвою і описом.

Мелба

Однолітка. Коренева система відкрита. Дозріває дана яблуня до кінця літа. Опис яблука наступне: плоди округло-витягнутої форми, вага приблизно 160 г +/- 10 р. Забарвлення зелене з таким невеликим рум’янцем червоного кольору. Смак солодкий злегка віддає кислим. Плоди не бояться тривалих перевезень. Якщо свіжі яблука не до кінця стиглі, вони можуть зберігатися від 50 до 60 днів. Доросле дерево може принести до 150 кг плодів.

До плюсів цього сорту можна віднести:

  • відмінний смак;
  • плоди виходять дуже привабливими;
  • хороша врожайність.

До мінусів відносять такі якості:

  • старі дерева цих сортів плодоносять з деякою періодичністю;
  • цей сорт яблунь погано реагує на зиму;
  • нестійкість до парші.

Орловим

Зріє також ближче до кінця літа, приблизно в серпні. Споживчий період у цього дерева продовжено до початку жовтня, тому що встигати яблука починають поступово. Середня вага плоду цього сорту становить приблизно 130-160 грамів.

Розглянемо опис яблука: форма конічна, присутній ледь помітна ребристість, яблука зелено-жовті з яскравими смугами червоного кольору. Кисло-солодкий смак. Доросле дерево може зробити до 100 кг смачних плодів.

Плюси:

  • відмінно витримує зимові холоди;
  • хороший смак;
  • плодоносять регулярно і швидко.

Мінуси:

  • з віком імунітет до парші у дерева знижується;
  • дерева виростають дуже високими.

Мантет

Плоди з цього дерева можна збирати вже в червні. Але якщо умови протягом року були не найкращими, то зі збором врожаю доведеться почекати до серпня. Опис яблука наступне: плоди середнього розміру, не перевищують 180 р. найменші важать приблизно 90 р. Жовтувато-оранжевий колір з рум’янцем у вигляді смуг. Більше солодкий смак, ніж кислий. Зберігати їх можна не більше 10 днів. Вид не зовсім товарний, тому скоріше підійде для аматорського саду.

Плюси:

  • сорт швидко плодоносить;
  • яблука добре підійдуть на десерт;
  • зимостійкість не перевищує середнього рівня.

Мінуси:

  • на яблука погано впливає парша;
  • з віком погіршується періодичність плодоношення.

Осінні сорти

Збір осінніх яблук починається у вересні. Плоди можуть зберігатися до середини зими. Урожай відрізняється хорошою зимостійкістю і лежкістю. Розглянемо кращі сорти яблук з фото та описом.

Обраниця

Урожай дозріває в період з серпня по вересень. Плоди мають середній розмір. Яблука жовтого забарвлення, располосованы яскраво-червоним рум’янцем. Соковитий солодкий смак, розведений невеликою кислинкою. Зберігати плоди можна до листопада.

Цікаве:  Чим підгодовувати лимон в домашніх умовах і коли вносити добрива?

Плюси:

  • хороша зимостійкість;
  • дерева не високі;
  • смак ідеальний для десерту.

Мінуси:

  • період зберігання плодів не тривалий;
  • плоди уражуються паршею.

Успенське

Дерева невисокі, середнього розміру. Відносяться до змішаного типу за плодоносності. Опис яблука: плоди великі, округлі, зелено-жовтого кольору з розмитим рум’янцем червоного кольору. Після збирання їх з дерев можуть зберігатися від 2 до 3 місяців. Смак кисло-солодкий.

Плюси:

  • регулярне плодоношення;
  • висока зимостійкість;
  • сорт не схильний до парші;
  • гарний товарний вигляд;
  • відмінний смак.

Мінуси:

  • невеликий період зберігання;
  • яблука схильні обсипатися.

Жигулівське

Достигають пізньої осені. Великі яблука, які виростають від 120 до 350 гр р. Плоди жовтого забарвлення з смугастим рум’янцем насиченого червоного кольору. Вимагають дозрівання. Починати вживати їх можна тільки через 2 або 3 тижні після збору. Період споживання триває приблизно три місяці. Плоди солодкі з дуже приємною кислинкою.

Плюси і мінуси:

  • товарний вигляд на високому рівні;
  • парша не заподіює шкоди;
  • дозрівання приходить одночасно;
  • відмінний смак;
  • зимостійкість середня.

Зимові сорти

Яблука, мають пізній строк достигання, називаються зимовими. Вони цінуються тим, що їх можна практично цілий рік. Розглянемо найпопулярніші сорти яблук, фото і опис плодів.

Імант

Пізній зимовий сорт. Вага блок доходить до 200 р. Шкірка має на дотик восковий наліт. Яблука пурпурно-зеленого кольору. Дуже соковиті. Смак представлений гармонійним поєднанням кислого і солодкого. Термін зберігання цих яблук – від 7 до 8 місяців.

Плюси:

  • плоди досить великі;
  • парша не завдати їм шкоди;
  • регулярне плодоношення;
  • зберігати можна тривалий час;
  • плоди невибагливі при перевезеннях.

Мінуси:

  • якщо дерево перевантажено плодами, то яблука на ньому почнуть дрібніти;
  • у суворі зимові часи родючість знижується.

Лобо

Змішаний ранньозимовий тип плодоношення яблук. Плоди від 150 до 250 р. На дотик шкірка з сильним восковим нальотом. Забарвлення яблук жовто-зелений, хоча більше переважає малиновий рум’янець. Після збору врожаю яблука стають більше бордового кольору. Термін зберігання – до березня, а смак дуже солодкий.

Плюси:

  • великі плоди;
  • яблуні приносять плоди кожен рік;
  • зберігання тривалий час ніяк не відбитися на смак;
  • швидке плодоношення.

Мінуси:

  • яблука нестійкі перед паршею.

Брянське

Дуже великі яблука, маса плоду досягає 400 грамів. Зелена забарвлення змішана з темно-малиновим рум’янцем. Яблука необхідно вживати свіжими, або ж зберігати їх у холодильнику максимум до січня.

Плюси:

  • не обсипаються;
  • плодоносять регулярно;
  • зимостійкість відмінна;
  • стійкість до парші;
  • швидкість плодоношення висока;
  • товарний вигляд на високому рівні.

Мінуси:

  • нетривале зберігання.