Чорна смородина: вирощування, особливості догляду, обрізка і розмноження, поради садівників

Промислова агротехніка вирощування чорної смородини

Перший рік посадка на майданчиках невеликих господарств зазвичай проводиться вручну – практично всі операції: від підготовки живців до безпосереднього заглиблення. Такий підхід дозволяє якісно сформувати посадкову яму під характеристики конкретної кореневої системи. Саме створення умов для розвитку коренів на цьому етапі є найважливішим чинником стабільного розвитку куща. Далі і розпушування грунту виконується ручним способом. У перший рік агротехніка вирощування чорної смородини вимагає виконання культивації 5-7 разів в сезон на глибині до 5 див. В майбутньому операція механизируется.

Що стосується використовуваних технічних засобів, головним з них є комбайн. З його допомогою здійснюється збір ягоди без ризику пошкодження шляхом здавлювання. Ручний спосіб складання не дозволяє домогтися збереження цілісності форми плоду з високим відсотком, тому якщо його застосовують, то тільки у вигляді кистьовий зрізання. Також промислове вирощування чорної смородини передбачає використання професійних обприскувачів і косарок-подрібнювачів з навісними пристроями, здатними заходити під основу куща і там виконувати скіс трави. У середньому механізація вирощування дозволяє одержувати врожай у розрахунку від 3 до 5 т/га. Знову ж максимальні показники до 7 т/га чорна смородина дає лише через кілька років.

Цікаве:  Огірок щедрик: фото і опис, особливості вирощування та відгуки