Навесні і на початку літа з’являється перша свіжа зелень, і цим треба користуватися. Додавайте її в різні страви, так як вони корисні для організму. В одній з попередніх статей ви могли дізнатися рецепти приготування холодника, який є відмінним варіантом окрошки в спекотні дні.
Сьогодні ми з вами розглянемо, як правильно готувати зелені щи з яскравим смаком і кислинкою, який досягаються за рахунок використання щавлю. Якщо у вас немає можливості зібрати або купити свіжу бадилля, то цілком підійдуть заморожені або консервовані листя.
Якщо ви не дотримуєтеся дієтичного харчування і чи не страждаєте повнотою, то в якості основи краще використовувати м’ясний бульйон. Тоді страва буде не тільки корисним і смачним, але і досить ситним.
Спочатку нам потрібно буде підготувати необхідні продукти для супу.
Інгредієнти щавлевих щів
Рекомендується використовувати тільки якісні та свіжі овочі, траву, м’ясо і спеції. Для страви підготуємо наступне:
- 500 г яловичини;
- 250 г щавлю;
- 1 морквина;
- 2 пучка зеленого цибулі;
- 3-5 яєць;
- 1 ст. л борошна;
- 2 ст. л соняшникової олії;
- 50 г вершкового масла;
За бажанням додайте у готові щи сметану, зелень, спеції та інші трави
Покроковий рецепт приготування
Щоб зварити смачний і наваристий суп, рекомендується завжди брати яловичу грудинку. Заливаємо її обов’язково холодною водою і ставимо на плиту. Після закипання знімаємо пінку і солимо бульйон. Тепер зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо до повної готовності (1,5-2 год).
Наступним кроком нарізаємо дрібними кубиками моркву, як показано на фото нижче. Подрібнюємо нижню частину зеленої цибулі, а верхня частина будемо використовувати для посипання в готовий суп. В сталевій посудині розігріваємо рослинне масло, закладаємо підготовлені овочі, додаємо борошно і підсмажити на середньому вогні.
Тепер нарізаємо щавель, в іншій каструлі розтоплюємо вершкове масло і відправляємо в неї тушкуватися зелене бадилля. Не забуваємо траву постійно перемішувати, щоб вона не пригоріла. Потім подрібнюємо зелень в блендері до пюреподібної маси.
Коли овочі придбають золотистий колір, то заливаємо їх м’ясним бульйоном (1-1,5 л) і варимо протягом декількох хвилин, поки вони не стануть м’якими. І в останню чергу відправляємо щавлеву масу, так як кислі продукти сповільнюють приготування овочів. Готуємо близько 5 хвилин після закипання.
Тим часом ми будемо готуватися до подачі смачного супу. Для цього нарубим зелень (петрушка, цибуля), варені яйця розрізаємо на дві частини, а також нарізаємо на шматочки середнього розміру.
Коли зелені щи будуть готові, залишаємо їх на 15 хвилин, щоб вони настоялися. Після цього розливаємо суп по тарілках, додаємо шматки вареної яловичини, половинку яйця і зелень.
Ви могли помітити, що борщ з щавлю готуються без картоплі. Але якщо ви сильно любите цей овоч, то його рекомендується зварити окремо і додавати в блюдо безпосередньо перед подачею.
Якщо якісь етапи приготування вам не зрозумілі, то подивіться відео версію:
При бажанні додайте в суп гриби, невелику кількість крупи, кропиву. Існує змінений рецепт. Для цього розбиваємо яйце в склянку, солимо його, додаємо трохи води, перемішуємо і за кілька хвилин до готовності щів, вливаємо масу тонкою цівкою.
Якщо страва вийде дуже кислим, то додайте сметану або більше варених яєць. Якщо не враховувати час варіння бульйону, то нам знадобилося всього кілька хвилин, щоб на столі стояв корисний і смачний суп.