Одним з найбільш красивих страв на святковому столі є салат мімоза. Крім того, він виходить настільки смачним і ніжним, що в багатьох сім’ях його готують у звичайні дні.
Для приготування листкової закуски можуть використовуватися різні продукти, але фінішним шаром обов’язково викладаються подрібнені яєчні жовтки і тертий сир при бажанні. Саме, завдяки, жовтої поверхні, дане блюдо отримало назву Мімоза, так як нагадує однойменні квіти. Щоб салат виглядав свіжим на столі, жовтки рекомендується натирати безпосередньо перед подачею страви.
До складу салату входять рибні консерви і варені овочі. Шари промащуються майонезом або сметаною, а от послідовність викладення продуктів на смак не впливає. Також існує і такий варіант – всі інгредієнти перемішуються в мисці і заправляються майонезом.
У сьогоднішній статті розглянемо класичний рецепт мімози з консервою і сиром. Але ви можете змінити склад або додати інші продукти.
Інгредієнти салату
Для приготування повітряної закуски нам потрібно буде підготувати наступні продукти:
- 2 варених картоплини середнього розміру;
- 1 відварна морква;
- 2 курячих яйця. Важливо не переварити їх, в іншому випадку, вони придбають свинцевий відтінок, що позначитися на зовнішньому вигляді страви. Тому будемо кип’ятити їх не більше 10 хвилин;
- 100 г сиру твердих сортів;
- 1 банку рибних консервів;
Тут все залежить від смакових уподобань. У салат можна додавати сайру, тунець, горбушу, печінка тріски або слабосолену рибу.
- Зелена цибуля;
- Майонез або сметана;
- Харчова сіль за смаком.
При бажанні ви можете додати до інгредієнтів більш екзотичні продукти. Деякі господині замість картоплі використовують відварений рис, при цьому смак не погіршиться, а просто трохи зміниться.
Покрокове приготування мімози
Щоб салат вийшов більш ніжним, всі продукти будемо натирати на дрібній тертці. Отже, приступимо. Для початку натираємо картоплю, яку попередньо треба відварити.
Також, за допомогою дрібної терки, подрібнюємо варені курячі яйця.
На наступному етапі натремо сир. Якщо вам цей продукт не подобається з якихось причин, то його можна виключити з рецепту.
Тепер моркву подрібнити. Невеликий шматочок можна залишити, яким ми скористаємося для декорування страви.
Щоб зробити прикрасу для салату, шматок моркви нарізаємо по колу, як показано на фото нижче.
Потім скручуємо її, і у нас виходить красива трояндочка.
З консервованої риби видаляємо кісточки, потім розминаємо її виделкою або руками на середні шматочки. Тільки не перестарайтеся, і не перетворіть консерви в рибне пюре.
Нарізаємо зелену цибулю на дрібні шматочки. При бажанні, ви можете додати в салат і звичайний ріпчаста цибуля.
Існує кілька способів подачі страви: у салатниці, на плоскій тарілці, в невеликих мисках. Але для прикладу розглянемо, як це можна зробити за допомогою спеціального формувального кільця. Якщо у вас його немає, то можете зробити таку форму, вирізавши кільце з пластикової пляшки. Таким чином, зможете подати салат порційно.
Тепер приступаємо до формування страви. У формочку першим шаром викладаємо терту моркву. Додаємо невелику кількість солі і покриваємо шаром майонезу.
Зверху додаємо зелений або ріпчасту цибулю. Не забуваємо кожен шар змащувати майонезом або сметаною.
На наступному етапі відправляємо форму шматочки консервованої риби.
Тепер викладаємо невеликий шар подрібненої картоплі.
Рівномірно розподіляємо терті курячі яйця. При необхідності можна додати трохи солі. Тільки спробуйте салат на смак, так як консерви можуть бути досить солоними.
Фінішним шаром викладаємо тертий сир.
Тепер залишається акуратно зняти кільце, і прикрасити страву морквяної трояндочкою.
Святкове блюдо готове! Перш ніж подавати його до столу, відправте його в холодильник, щоб всі продукти добре просочилися. Деякі господині додають тонкий шар тертого вершкового масла для отримання насиченого смаку.
Як прикрасити страву
Якщо ви хочете оригінально подати салат мімоза, то можете проявити творчу фантазію і з різних продуктів красиво оформити закуску. Також ви можете скористатися готовими ідеями. У відео показано кілька варіантів декорування листкового салату:
Як ви вже зрозуміли, приготувати таку закуску нескладно. Черговість викладки продуктів не вплине на смак. Можете трохи поекспериментувати і додати в салат, яблука, варений рис, шпроти та інші продукти.