Мариновані опеньки — самі смачні та прості рецепти приготування на зиму

Осінь щедра на дарунки. В цей час року можна зібрати гриби і заготовити їх на зиму. З маринованих опеньків можна приготувати смачні салати. Також їх подають як закуску, особливо на святковий стіл.

Досвідчені грибники знають, що якщо в лісі наткнутися на грибницю знову, то можна з одного місця зібрати кілька відер. Тому в лісі треба бути просто уважніше.

Дуже важливо! Використовуйте тільки ті гриби, в яких повністю впевнені. Не забувайте попередньо обробляти. Зберігати таку закуску не рекомендується тривалий час.

У століття високих технологій не складає труднощів дізнатися, як маринувати смачні опеньки на зиму. З грибів завжди готували різні закуски, тому з’явилася величезна кількість варіантів. Я пропоную ознайомитися з простими рецептами приготування.

Із запропонованих способів маринування можете вибрати найбільш підходящий для себе. І пам’ятайте, що є помилкові опеньки, тому будьте уважнішими.

Мариновані опеньки: найсмачніший рецепт на зиму без стерилізації з есенцією

В домашніх умовах дуже просто замаринувати гриби. Для цього не потрібно спеціальних навичок. Просто дотримуйтеся етапів приготування, і у вас обов’язково все вийде.

Інгредієнти:

  • 3 кг опеньків;
  • 6 зубчиків часнику;
  • Лавровий лист;
  • Горошки перцю;
  • 3 ч. л 70% оцтової есенції;
  • 3 ст. л цукру;
  • 2 ст. л солі.

Приготування

В першу чергу гриби потрібно ретельно промити під струменем холодної води і відправляємо їх в глибоку ємність. Потім ніжки і капелюшки нарізаємо на шматочки довільної форми.

У велику каструлю наливаємо 2 л води і на кінчику ножа додаємо лимонну кислоту, щоб опеньки зберегли свій колір. Закладаємо гриби, якщо вони всі не помістяться, то можна кількома партіями, так як після прогрівання вони зменшуються в розмірі.

Щоб вони не пригоріли до дна, періодично помішуйте. Після закипання знімаємо піну і готуємо протягом 5 хвилин, після чого знімаємо з плити і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся рідина.

В іншу каструлю виливаємо 1,5 літра води і ставимо на плиту. Як тільки рідина закипить, то відправляємо в неї сіль, цукор, кілька лаврових листочків, 10 горошин перцю, а також нарізаний часник.

Все добре перемішуємо. Після повторного закипання закладаємо додаємо гриби і оцтову есенцію. Після закипання, накриваємо каструлю кришкою і варимо протягом 20 хвилин.

За кілька хвилин до готовності витягаємо лавровий лист. Вимикаємо вогонь і розподіляємо мариновані гриби по стерильним банкам. Не забуваємо заливати розсіл. Закрити капроновими кришками і залишаємо до повного охолодження.

Закуску рекомендується зберігати в холодильнику. Із зазначеної кількості інгредієнтів, у нас виходить 3 літри готового продукту.

Смачний рецепт приготування маринованих опеньків з оцтом на літрову банку

Якщо ви встигли набрати гриби, то одним з кращих способів заготівлі на зиму є маринування. Така закуска завжди буде доречною на столі в звичайні дні і свята.

Інгредієнти:

  • Опеньки;
  • 1 л води;
  • 1 ст. л цукру;
  • 1 ст. л харчової солі;
  • 75 мл 9% оцту;
  • Сухий кріп;
  • Лаврушка;
  • Горошки чорного перцю.

Приготування

Опеньки промиваємо під проточною водою, потім кладемо в каструлю і заливаємо водою. Після закипання знімаємо піну і варимо протягом 10 хвилин.

Можете додати в каструлю цибулину, щоб перевірити гриби. Вважається, що якщо цибуля почорніє, то опеньки є отруйними, але цей метод не дає стовідсоткової гарантії.

Потім відварені гриби відкидаємо на друшляк і промиваємо холодною водою. Тепер опеньки відварюємо ще раз.

В іншу каструлю наливаємо воду, додаємо лаврушку, горошини перцю, сіль, цукровий пісок, а також сухий кріп. Після закипання в розсіл відправляємо подрібнений часник і оцет.

Киплячим розсолом заливаємо гриби, доводимо до кипіння і знімаємо з плити. Розподіляємо опеньки по стерильним банкам і за допомогою спеціальної машинки закручуємо металеві кришки.

Відео-рецепт маринованих опеньків

Пропоную вам подивитися ще один спосіб приготування грибів на зиму за бабусиним рецептом. Виходить неймовірно смачна закуска, яка може зберігатися тривалий час у холодильнику. Дивіться невеликий ролик:

Якщо ви ще не збирали опеньки в цьому році, то покваптеся. Зараз в лісі можна знайти велику кількість грибів. Досить натрапити на одну грибницю, і ваші відра будуть повними. Тільки будьте уважніше, так як отруйні аналоги дуже схожі на їстівні гриби.

Мариновані опеньки — простий покроковий рецепт приготування гарячим способом

З осінніх грибів можна зробити неймовірно смачну закуску, яку можна поставити на стіл в зимовий період. Заготівлю легко зробити в домашніх умовах з мінімальної кількості продуктів.

Інгредієнти:

  • 3 кг опеньків;
  • Рослинне масло.

Для маринаду:

  • 1 ст. л цукру;
  • 1 ст. л харчової солі;
  • 3 шт гвоздики;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст. л 70% оцту.

Приготування

Гриби промиваємо, так як на них накопичується пил і бруд. При необхідності сортуємо, так як для закуски найкраще підходять невеликі опеньки.

Відправляємо їх у каструлю і повністю заливаємо водою, додаємо 2-3 ст. л солі і перемішуємо. Ставимо на плиту і після закипання варимо протягом 3 хвилин. Під час приготування на поверхні буде утворюватися піна, яку треба знімати.

Наступним кроком зливаємо рідину, гриби промиваємо. Потім заливаємо водою і знову відварюємо протягом 20-30 хвилин.

Тим часом займемося приготуванням маринаду. Для цього іншу каструлю наповнюємо водою і відправляємо в неї необхідні інгредієнти. Через 10 хвилин після закипання додаємо оцет і перемішуємо.

У киплячий розсіл відправляємо відварені гриби. Після повторного закипання варимо близько п’яти хвилин і знімаємо з плити. Щоб мариновані опеньки довше зберігалися, їх треба розкласти по стерильним банкам, залити розсолом і додати трохи рослинного масла. Після чого герметично закриваємо кришками.

Якщо захочете відразу спробувати закуску, то краще почекайте пару днів, щоб грибочки добре промариновались. Але краще залиште їх на зиму, адже вона стане в нагоді вам в святкові дні.

Самі смачні мариновані опеньки на зиму «Пальчики оближеш»

З будь-якого рецепту гриби виходять смачними. Пропоную вам ще один варіант заготовки. Нічого страшного не буде, якщо разом з опеньками будуть і інші види грибів.

Інгредієнти:

  • Опеньки.

Для 1 л маринаду:

  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 1 ст. л солі;
  • 4 ст. л 9% оцту;
  • 3 зубчики часнику;
  • Приправа;
  • Лавровий лист.

Приготування

Грибочки обов’язково чистимо і промиваємо. У каструлю з опеньками наливаємо холодну воду і додаємо 3 ст. л харчової солі. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння, після чого варимо протягом 10 хвилин. Після чого відкидаємо на друшляк і ще раз заливаємо водою, варимо вже без солі близько 15 хвилин.

В цей час в іншу каструлю вливаємо холодну воду і ставимо на плиту. Додаємо цукор з сіллю, подрібнений часник, гвоздику, горошини перцю і все добре перемішуємо, щоб кристали повністю розчинилися. Доводимо рідину до кипіння. Потім зніміть ємність з плити.

Цікаве:  Кукурудза на зиму в домашніх умовах

Коли гриби зваряться, то зливаємо з них рідину і відправляємо в ємність з маринадом. Після закипання додаємо оцет і через пару хвилин вимикаємо вогонь.

Розподіляємо грибочки з чистим і сухим банкам, не забуваємо додавати маринад. За допомогою спеціального ключа герметично закриваємо банки і залишаємо остигати.

Мариновані опеньки швидкого приготування в домашніх умовах

Якщо вам пощастило, і ви зібрали кілька відер осінніх грибів, але потрібно заготовити їх на зиму. Пропоную скористатися простим рецептом приготування опеньків. Тільки обов’язково переконайтеся, що зібрали їстівні гриби.

Інгредієнти:

  • Опеньки;
  • 1 л води;
  • Горошини гіркого і запашного перцю;
  • 2 ст. л 9% оцту;
  • 3 лаврових листа;
  • 1 ст. л солі.

Приготування:

  1. Зібрані гриби очищають від плівки, а потім заливаємо підсоленою водою на 30 хвилин. Після чого ретельно промиваємо під проточною водою;
  2. Відправляємо опеньки в глибоку ємність і заливаємо холодною водою. Знімаємо піну після закипання і варимо протягом півгодини;
  3. Щоб приготувати маринад відправляємо в ємність з водою всі інші інгредієнти;
  4. Коли розсіл закипить, додаємо в нього відварені гриби. Коли рідина закипить, то готуємо протягом 15 хвилин;
  5. Розподіляємо по стерильним банкам і закриваємо кришками.

Закуску можна спробувати вже через пару днів. Зберігати рекомендується в холодильнику або холодному погребі.

Простий рецепт маринованих опеньків на зиму в банках під металеву кришку

Існують спори з приводу кришки для маринованих грибів. Одні господині стверджують, що їх потрібно закривати тільки капроновими кришками, а інші вважають, що більш надійним способом є металеві аналоги.

Тому вирішуйте самі, яку сторону прийняти. Але слід зазначити, що наявність оцту в рецепті не дозволяє розвиватися шкідливим бактеріям.

Інгредієнти:

  • 2 кг опеньків;
  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 2 ст. л харчової солі;
  • 5 шт гвоздики;
  • 1 головка часнику;
  • 5 горошин перцю;
  • Кориця;
  • 1 ч. л 70% оцту;
  • 1 л води.

Приготування

Опеньки перебираємо і ретельно оглядаємо, дуже важливо, щоб не було помилкових грибів. Вимочуємо їх протягом години у воді, а потім промиваємо. Перекладаємо в каструлю, повністю покриваємо водою і відварюємо протягом 5 хвилин після закипання.

Під час приготування білок може згортатися, тому на поверхні утворюється піна. Знімати її не обов’язково, так як ми будемо зливати рідину.

Опеньки промиваємо і повторюємо процедуру. Тільки в цей раз варимо протягом 15 хвилин.

Тепер займемося приготуванням маринаду. Ємність наповнюємо окропом, додаємо цукор, сіль, духмяний перець, гвоздику, і я рекомендую використовувати корицю, яка надає чудовий аромат. Але ви можете використовувати будь-які спеції, які вам більше подобаються.

Ставимо каструлю на плиту і додаємо гриби. Готуємо близько п’яти хвилин. За 1 хвилину до закінчення варіння вливаємо оцет і додаємо нарізаний часник. Все добре перемішуємо і потім знімаємо з плити.

Залишається розкласти грибочки по банкам і закрутити стерилізованими металевими кришками. Коли заготовка охолоне, то прибираємо її в прохолодне місце.

Мариновані опеньки з лимонною кислотою — простий рецепт заготівлі

Деяким людям протипоказаний столовий оцет. Але що робити, коли подобається мариновані грибочки. В цьому випадку можна використовувати лимонну кислоту. А смак можете регулювати різними спеціями.

Інгредієнти:

  • 2 кг опеньків;
  • 1 ч. л лимонної кислоти;
  • 6 горошин перцю;
  • 7 шт гвоздики;
  • 5 лаврових листа;
  • 1,5 ст. л солі;
  • 2 ст. л цукру.

Приготування:

  1. Гриби очищаємо і промиваємо кілька разів. Пошкоджені ділянки можна зрізати ножем. Також рекомендується замочити опеньки хоча б на 15 хвилин;
  2. Тепер відправляємо їх в каструлю і заливаємо водою. Після закипання готуємо протягом 15 хвилин, потім відкидаємо на друшляк і зливаємо всю рідину;
  3. В іншу ємність з водою додаємо всі необхідні спеції та інгредієнти. Все ретельно перемішуємо і після закипання додаємо гриби;
  4. Варимо протягом півгодини на середньому вогні. Каструлю кришкою не накриваємо.

Гриби, приготовлені таким способом, готові до вживання вже через один день. Приємного апетиту!

Ну дуже смачні мариновані опеньки без цукру: бабусин спосіб

За класичним рецептом, маринують гриби без використання цукру. Це вже потім з’явилися різні варіанти приготування. Заготівля може зберігатися довгий час і виходить смачною.

Інгредієнти:

  • Опеньки;
  • 1 л води;
  • 4 ст. л харчової солі;
  • 3 ст. л 9% оцту;
  • 10 горошин перцю;
  • 2 парасольки кропу.

Приготування:

  1. Відбираємо гриби і добре промиваємо під проточною водою. Не зайвим буде замочити їх у підсоленій воді;
  2. Опеньки відправляємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Готуємо на повільному вогні;
  3. Після закипання варимо пару хвилин і відкидаємо на друшляк. Ще раз промиваємо холодною водою, а потім ще раз доводимо до кипіння і промиваємо;
  4. На наступному етапі опеньки знову відправляємо в каструлю і додаємо всі необхідні спеції, цукор і сіль. Додаємо воду і після закипання додаємо оцет. Готуємо пару хвилин і знімаємо з плити;
  5. Розподіляємо по банкам і накриваємо металевими кришками;
  6. Банки ставимо в каструлю, і наповнюємо її водою. Стерилізуємо близько 40 хвилин;
  7. Закатуємо кришки спеціальною машинкою, і залишаємо заготівлю остигати в перевернутому стані.

Потім прибираємо закуску в льох, комору або холодильник. Але довго зберігати гриби не рекомендується.

Як приготувати мариновані опеньки на зиму в банках з кришками що закручуються

Якщо під час приготування використовувати оцет, то мариновані грибочки можна закривати металевими емальованими кришками. При бажанні можете поекспериментувати зі спеціями, які можуть значно вплинути на смак.

Інгредієнти:

  • Опеньки;
  • 1 л води;
  • 2 ст. л цукру;
  • 1 ст. л солі;
  • Гвоздика;
  • Горошини перцю;
  • 4 ст. л 9% оцту.

Приготування

Осінні гриби очищають від сміття і вибираємо самі дрібні. Потім кілька раз промиваємо їх холодною водою. Перекладаємо у велику каструлю, заповнюємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання варимо 10 хвилин і зливаємо рідину.

Каструлю наповнюємо чистою водою і ще раз відварюємо опеньки протягом 20 хвилин. Піну обов’язково знімаємо. Потім перекладаємо гриби шумівкою в глибоку миску, а 1 л відвару проціджуємо в чисту ємність.

У відвар додаємо цукор, сіль і спеції. Після закипання готуємо близько 10 хвилин.

Гарячим маринадом заливаємо гриби і готуємо їх десять хвилин після закипання. За пару хвилин до готовності додаємо столовий оцет. Якщо буде утворюватися піна, то її знімаємо.

Приготовлені гриби розподіляємо по стерильним скляним банкам. Закручуємо кришками, які потрібно попередньо прокип’ятити. Щоб перевірити герметичність, банки перевертаємо догори дном. Залишаємо остигати до повного охолодження при кімнатній температурі.

Вам залишається тільки визначитися з вибором приготування зимової заготівлі або скористатися кількома варіантами. Мариновані опеньки завжди будуть доречними на столі в зимовий час. Також вони є відмінною закускою для міцних алкогольних напоїв.