Капуста є дуже корисним продуктом. В ній містяться важливі поживні речовини. В результаті квашення вона зберігає свої властивості. А якщо в неї додати журавлину, то закуска буде справжньою криниць вітамінів і мікроелементів.
Така заготовка на зиму є однією з найпопулярніших в нашій країні. Її готують з давніх часів. При цьому наші бабусі квасили цей овоч тільки у фазу зростання місяця. Також існує думка, що не можна займатися приготуванням в неділю.
У 100 р такої закуски міститься всього 28 калорій, тому вона не зашкодить вашій талії і фігурі. А в зимовий час зміцнює імунітет і забезпечує людини необхідною кількістю вітамінів. В результаті чого, знижуються ризики вірусних захворювань.
Квашена капуста успішно використовується в кулінарії. Її можна ставити на стіл в якості самостійної закуски або до м’ясних і рибних страв. З неї готують різні салати і овочеве рагу.
За кілька століть з’явилася величезна кількість рецептів квашення цього овоча. У закуску додають різні продукти. Ми з вами розглянемо класичний спосіб закваски з використанням журавлини.
Інгредієнти для квашення капусти
Ми будемо робити заготівлю в розсолі. Тому до нього можна додавати спеції і прянощі, які не входять в зазначений склад. Не бійтеся експериментувати.
Зробіть кілька банок з різними інгредієнтами, і вже в майбутньому році приготуєте за тим рецептом, який найбільше сподобається.
Нам знадобляться наступні продукти:
- 2 кг білокачанної капусти;
- 2 морквини середнього розміру;
- Горошини чорного і запашного перцю;
- Лавровий лист;
- Журавлина;
Для розсолу на 1 л води:
- 2 ст. л харчової солі;
- 1 ст. л цукрового піску.
Якщо ви будете квасити капусту у власному соку, то перед тим, як закладати її в банку, потрібно почекати одну добу, щоб вона встигла пустити сік.
Якщо ви будете заготовляти закуску в більшому обсязі, то збільшуйте кількість інгредієнтів в пропорційному співвідношенні.
Класичний рецепт квашеної капусти з журавлиною
Молоді господині вважають, що заготовити овочі на зиму дуже складно. Однак цей процес настільки простий, що з приготуванням може впоратися будь-яка людина без будь-якого досвіду.
Щоб зробити закуску нам потрібно виконати наступні дії. Всі кроки показуються з фото.
В першу чергу ми промиваємо качан, знімаємо з нього верхні листки, які непридатні для приготування, а також вирізаємо качан. Після цього шаткуємо вилок ножем, спеціальним інструментом або за допомогою кухонного комбайна.
З моркви зчищають верхній шар, миємо її холодною водою, а потім подрібнюємо на середній тертці.
Наступним кроком відправляємо моркву до капусті, а також додаємо журавлину і спеції. Все акуратно перемішуємо, натискати руками не потрібно.
Якщо б ми квасили капусту без розсолу, то її потрібно потиснути руками для виділення соку. Після чого відкласти її на добу.
Готуємо чисту і суху 3-х літрову банку, саме на такий обсяг розраховано кількість інгредієнтів. Закладаємо в неї салат і злегка утрамбовуємо руками.
Щоб приготувати розсіл, у літрі води повністю розчиняємо цукор з сіллю і виливаємо рідина в банку з капустою.
Щоб розсіл рівномірно розподілився по всій банку і вийшов повітря, капусту протикаємо в декількох місцях дерев’яною паличкою.
У процесі шумування розсіл буде виливатися з банки, тому її потрібно поставити в яку-небудь ємність, наприклад, у глибоку тарілку. Банку накриваємо зворотною стороною капронової кришки, залишивши невеликий отвір.
Залишаємо кваситься на три доби при кімнатній температурі. Двічі в день потрібно обов’язково протикати капусту. Це необхідно для того, щоб виходили гази. Інакше почнеться процес гниття, і закуска придбає неприємний запах і смак. Тому не нехтуйте цією процедурою.
Після закінчення трьох днів закуска готова до вживання. Зберігати її слід в холодильнику або холодному погребі.
Відео рецепт квашеної капусти
Можете подивитися ролик з інструкцією по приготуванню заготовки іншим способом. У цьому випадку розсіл не потрібно. Тому процес небагато відрізняється. На відео детально описано всі кроки квашення. Якщо все зробити правильно, то у вас вийде смачна закуска.
Якщо дотримуватися рецептуру і технологію, а також використовувати якісні продукти, то у вас обов’язково все вийде. Головне виділити для цього вільний час і зайнятися заготівлею.
Ще раз зазначу, що не варто боятися експериментувати. Пробуйте готувати з додаванням різних спецій і прянощів.
Деякі нюанси приготування
Крім технології квашення, господаркам слід знати певні особливості даної процедури:
- Для приготування можна використовувати алюмінієву тару, так як вона окислюється, і продукт набуває металевий смак. Найкраще підходить емальований посуд. Пластикову ємність також можна використовувати, але не рекомендується;
- Йодована сіль не підходить для квашення капусти;
- Деякі господині додають рослинну олію. В цьому випадку краще всього використовувати нерафінований аналог.
Існують і інші рецепти кислої капусти. В неї додають калину і хрін.
Деякі господині вважають за краще робити буряковий маринад. Для цього в 1 л води розмішуємо 120 мл соняшникової олії, 2 ст. л солі, 3 ст. л цукру і 1 ч. л столового оцту.
Спробуйте різні варіанти, можливо, ви придумаєте оригінальний спосіб приготування овочів на зиму.