Як виростити чай в домашніх умовах? Чай (рослина): опис, особливості вирощування

Вимоги до збирання врожаю

Збирати врожай можна з кущів, яким за чотири роки і старше. Заготовляють чай влітку (травень – вересень). При цьому потрібно зрізати нирку і два-три аркуші під нею, мають світле забарвлення.

Щоб отримати зелений чай, чайні листя необхідно обдати пором, дочекатися повного висихання і залишити для сушіння.

На заготівлю чорного чаю доведеться витратити більше часу. Зібране листя необхідно розсипати в тіні тонким шаром і подвяліть їх до розм’якшення протягом 5-18 годин. Після цього листя необхідно акуратно скручувати між долонями в трубки до тих пір, поки не з’явиться біла піна. Потім їх протягом 4-5 годин необхідно ферментировать при температурі 20-23 градуси, уклавши шаром в десять сантиметрів на вологому рушнику. Коли листки набувають червоно-мідний колір притаманний чаю аромат, значить, процес ферментації закінчено, залишилося тільки висушити чайне листя або в духовій шафі або на сонці.

Цікаве:  Як обрізати юку: особливості процедури. Як виростити юку