Капусту квасять практично в кожному будинку в будь-який час року. І це правильне, адже в бюджетній закуски величезну кількість корисних речовин. Найбільш зручній та популярної тарою для цього, є банку об’ємом 3 літри.
Сам процес займає небагато часу, і вже через три дні буде готова квашена капуста. Вона незамінна на святковому столі, так як дозволяє поліпшити процес травлення. А вранці після бурхливої вечірки допомагає впоратися з похмільним синдромом.
Ця закуска готується в нашій країні вже багато століть. І завдяки мережі Інтернет, сьогодні не складає труднощів знайти практично будь-який спосіб квашення, залишається тільки вибрати.
Пропоную вам найпоширеніші, при цьому дуже прості рецепти, завдяки яким, у вас в будинку завжди буде корисна, а також смачна закуска для будь-якого випадку. Тому поповнюйте свою кулінарну скарбничку.
Рецепт квашеної капусти в банку на 3 літри з цукром і сіллю
Пропоную вам швидкий спосіб приготування закуски. Спробуйте зробити одну банку, і якщо сподобається, то користуйтеся цим варіантом на постійній основі.
Інгредієнти:
- 2 кг білокачанної капусти;
- 2 моркви;
- 2 ст. л цукрового піску;
- 2 ст. л харчової солі;
- 1,5 л води.
Приготування
Якщо є можливість, то беріть капусту, яку самі виростили на дачі, або купіть на сільському ринку. Ну і, звичайно ж, вона повинна бути соковитою. Квасити краще в фазу зростання місяця.
Капусту шаткуємо будь-яким зручним способом. При бажанні скористайтесь кухонним комбайном, це скоротить час приготування. Моркву очищаємо і подрібнюємо на крупній тертці.
Овочі відправляємо в таз і перемішуємо, але не переминаем. І закладаємо в чисту і суху трилітрову банку, лише злегка придавлюючи рукою.
Прямо в банку додаємо сіль з цукром і заливаємо сирою водою, але вона повинна бути нехлорованої, тому попередньо пропустіть її через фільтр, або використовувати бутильовану рідина. Зрідка пронизує овочі дерев’яною паличкою, щоб вода повністю помістилася в ємність.
Тепер накриваємо банку кришкою, залишивши невеликий отвір. Ставимо в тарілку або таз, і чекаємо 2-3 дні.
Дуже важливо стежити за тим, щоб капуста була повністю покрита соком. Тому періодично додавайте рідину, яка буде виливатися через краї під час процесу бродіння.
Двічі в день протикаємо закуску дерев’яною паличкою, щоб випустити всі гази, інакше вона вийде несмачною і гіркою. Коли капуста буде готова, то ставимо в прохолодне місце.
Квашена капуста в банку без оцту і цукру
Щоб приготувати корисну закуску, ми не будемо використовувати маринад. Вона виходить натуральної та корисною. Для цього беріть соковиту капусту пізніх сортів.
Інгредієнти:
- 3 кг капусти;
- 200 г моркви;
- 3 лаврових листа;
- 5 горошин запашного перцю;
- 10 горошин чорного перцю;
- 3 ст. л солі.
Приготування
З качана знімаємо верхні і пошкоджені листя, потім тонко нарізаємо. Якщо у вас є регулювальна шинкування, то зручніше скористатися саме їй.
Відправляємо капусту у великий таз і злегка обминаємо руками, щоб вона швидше пустила сік, коли ми додамо сіль.
На наступному етапі відправляємо в таз морква, яку подрібнюємо на тертці для корейських овочів. Туди ж відправляємо сіль і горошини перцю. Все добре перемішуємо руками.
Попередньо промиваємо 3-літрову банку содою і споліскують холодною водою. Для зручності на шийку встановлюємо воронку. Тепер наповнюємо тару овочами, при цьому кожен шар утрамбовуємо дерев’яної толкушкой і додаємо один лавровий лист, хоча це не обов’язковий інгредієнт.
Зверху заливаємо соком, який дали овочі. Накриваємо банку кришкою і залишаємо в теплому місці на 4-7 днів. На другий день почнеться процес бродіння, тому потрібно випустити вуглекислий газ. Для цього робимо проколи шампуром або дерев’яною шпажкою.
Коли закуска буде готова, то прибираємо її в прохолодне місце. Ви не пошкодуєте, якщо скористаєтеся цим способом приготування.
Покроковий рецепт квашеної капусти з розсолом з води, солі та цукру
Багато господинь віддають квасити капусту в маринаді. Якщо вам подобається такий метод, то пропоную вам простий і смачний рецепт. При цьому знадобиться трохи часу.
Інгредієнти:
- 2,5 кг білокачанної капусти;
- 1 морква;
- 1 л води;
- 2 ст. л харчової солі;
- 1 ст. л цукру;
- Горошки чорного перцю.
Приготування
Для зручності качан розрізаємо і вирізаємо качан, потім шаткуємо спеціальним або звичайним ножем. Подрібнюємо На крупній тертці одну морквину, цього буде достатньо.
Овочі перемішуємо у великому тазі, можете злегка їх приймати, щоб дали сік.
У заздалегідь підготовлену банку закладаємо капусту з морквою, і періодично додаємо горошини перцю. Овочі утрамбовуємо, щоб вони помістилися в ємність.
Тепер займемося приготуванням розсолу. Для цього в банку з кип’яченою охолодженою водою додаємо цукровий пісок із сіллю. Ретельно перемішуємо, щоб всі кристали розчинилися. Підготовленим маринадом заливаємо банку з капустою. Рідина повинна повністю покривати закуску.
Ставимо 3-літрову банку в миску і накриваємо кришкою. Залишаємо при кімнатній температурі. З другого дня періодично протикаємо овочі шпажкою. Якщо не випускати гази, то квашена капуста може вийти гіркою.
Якщо з ємності вилилося багато соку, то додайте його з миски, в яку він стікав під час процесу бродіння. На 3-4 день спробуйте на смак, і якщо закуска готова, то закривайте кришкою і прибирайте в холодильник або льох.
Як квасити капусту в 3-літровій банці без води
Закуска у власному соку виходить смачною і хрусткою. Тому вибирайте осінні сорти капусти. Плюс до всього, ми будемо використовувати мінімум продуктів.
Інгредієнти:
- 2,2 кг капусти;
- 1 морква;
- 1 ч. л цукру;
- 2 ст. л солі.
Приготування
Вибираємо щільний і білий качан пізніх сортів. Знімаємо з неї верхні листки, і шаткуємо будь-яким зручним способом. Морква подрібнюємо на крупній тертці і прямо на столі перемішуємо з капустою.
Після цього овочі посипаємо сіллю і цукровим піском. Якщо вам попалася солодка капуста, то цукор додавати не обов’язково. Ще раз перемішуємо до появи першого соку. Пробуємо на смак, і при необхідності додаємо трохи солі.
Капусту з морквою перекладаємо в чисту банку і періодично щільно утрамбовується. Для цієї мети добре підходить толкушка. Ємність накриваємо марлею і ставимо в миску, так як стікатиме сік.
На другий день з’являться бульбашки газів, які обов’язково потрібно випускати. Для цього протикаємо дерев’яною паличкою або іншим предметом до самого дна.
По мірі зменшення соку в банку, беремо його з миски, в яку він стікав, так як овочі повинні повністю покриватися рідиною.
Через 2-3 дні квашена капуста буде готова. Банку потрібно обов’язково закрити кришкою і прибрати в прохолодне місце. Хрустку і соковиту закуску можна подавати до столу. Приємного апетиту!
Квашена капуста з оцтом: рецепт на банку 3 літра
Наступний спосіб є найшвидшим. Тільки капусту краще назвати не квашеної, а маринованої. Але на смак вона практично не відрізняється, тому беріть на замітку цей простий рецепт.
Інгредієнти:
- 2,5 кг капусти;
- 1 велика морква;
- 120 мл 9% оцту;
- 2 ст. л солі;
- 180 г цукру;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 л окропу.
Приготування:
- Капусту промиваємо під проточною водою і видаляємо верхні листки;
- Шаткувати зручно прямо на столі, для цього краще скористатися спеціальним ножем;
- Зверху натираємо моркву на крупній тертці;
- Овочі рівномірно перемішуємо, злегка подавливая;
- Тепер їх можна відразу відправити в 3-літрову банку. Обов’язково утрамбовуємо рукою або дерев’яною товкачкою;
- У заздалегідь вскипяченную воду додаємо всі необхідні інгредієнти і перемішуємо;
- Отриманим маринадом заливаємо капусту до самих країв;
- Залишаємо при кімнатній температурі на 2-3 дні.
Така капуста завжди виходить хрустким, при цьому може зберігатися тривалий час. Приємного апетиту!
Рецепт квашеної капусти на зиму
Приготування для довгого зберігання у зимовий період, практично нічим не відрізняється. Але я пропоную вам подивитися ще один чудовий рецепт у наступному відео:
Якщо ви дбаєте про здоров’я своїх близьких людей, то частіше готуйте квашену капусту. Вона поєднується практично з будь-якими стравами. Також її можна подавати як окремої закуски.