Восени, разом із збиранням урожаю, настає сезон заготовок. Багато господині готують різні салати і закуски на зиму. Одним з найпоширеніших і смачних страв є лечо.
Завдяки великій популярності з’явилася велика кількість рецептів приготування овочевої закуски. Але я пропоную вам класичний варіант з покроковими фото.
Лечо в банках
Нічого складного в цьому не, навіть якщо ви ніколи не займалися зимовими заготовками. Нам не потрібно багато зусиль і часу. Тільки попередньо стерилізуємо банки і промиваємо їх водою. Кришки досить прокип’ятити кілька хвилин.
Закуска виходить натуральною, корисною і неймовірно смачною. Тому обов’язково зробіть хоча б пару банок.
Інгредієнти для лечо:
- 3 кг болгарського перцю;
- 2 кг помідорів;
- 1 головка часнику;
- 4 головки ріпчастої цибулі;
- 1 склянка цукру;
- 2 ст. л харчової солі;
- 1 стакан соняшникової олії;
- 1 ст. л 70% оцту.
У класичному рецепті використовуються тільки помідори і перець, тому не обов’язково використовувати цибулю з часником. Ми додаємо їх просто для аромату.
Покрокове приготування з фото
Промиваємо солодкий перець розрізаємо на дві частини, щоб було легше вийняти насіння і вирізати плодоніжку. Потім нарізаємо його соломкою. Ви, звичайно, можете подрібнити його на кільця, півкільця або квадратики, на смак це не вплине. Але в класичному варіанті, плоди зазвичай нарізають саме соломкою.
Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. Головку часнику ділимо на зубчики і подрібнюємо. Ще раз зазначу, що ці інгредієнти додавати в класичне лечо не обов’язково.
З помідор потрібно зняти шкірку. Для цього робимо на плодах хрестоподібні надрізи і заливаємо окропом буквально на 30-60 секунд. Можна цього і не робити, але тоді в закусці будуть попадатися шматочки шкірки.
Потім зливаємо воду, піддягаємо шкірку ножем і вона легко знімається.
Наступним кроком подрібнюємо томати. Можна скористатися блендером або звичайною м’ясорубкою. Як вам зручніше, так і робіть. Перекручені помідори виливаємо в глибоку каструлю.
В томатну суміш додаємо цукор з сіллю і рослинне масло. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо і ставимо каструлю на плиту. Додаємо цибулю і перець. Розмішуємо і після закипання готуємо протягом 30 хвилин.
Каструлю не обов’язково закривати кришкою, але постійно помішуйте, щоб овочі не пригоріли. Тому від плити краще не відходити далеко.
За 3-5 хвилин до готовності додаємо в лечо подрібнений часник і оцет, смак якого не буде відчуватися в закусці, він призначений лише для стерилізації. Завдяки цьому страва буде довше зберігається.
Потім знімаємо каструлю з плити, і відразу розподіляємо лечо по стерилізованим банкам. Закручуємо кришками, закутуємо теплою ковдрою або рушником. Після повного охолодження прибираємо на зберігання в прохолодне і темне місце.
Дуже смачне класичне лечо готово. Тепер у зимові вечори у вас на столі завжди буде чудова закуска, що подається з різними стравами. Приємного апетиту!