Рецепт квашеної капусти на зиму в банки для зберігання в підвалі

Восени досвідчені господині намагаються зробити як можна більше заготовок на зиму. Завдяки цьому вдається заощадити сімейний бюджет у холодну пору. Крім того, ви будете впевнені в якості своїх продуктів, так як вони готуються з натуральних інгредієнтів.

Однією з найбільш популярних і корисних закусок є квашена капуста. Наші пращури заготовляли її в дубових бочках у великих кількостях. Але в сучасному світі, господині найчастіше використовують скляні банки в якості тари.

Для тривалого зберігання квашеної капусти, слід створити оптимальні умови. У підвалі повинна бути температура +1-+5 градусів. Але закуска не втрачає своїх смакових і корисних якостей при мінусовій температурі, тільки розморожувати її потрібно не більше одного разу.

Із-за великої популярності такої заготовки, придумано величезну кількість рецептів. Плюс до всього, у господинь є власні способи квашення зі своїми секретами.

У сьогоднішній статті розглянемо один з найпростіших варіантів. Завдяки такому способу закуска може зберігатися тривалий час у підвалі або льосі. Тому робіть відразу кілька банок, так як вона швидко закінчується. А попереду ще і новорічні свята, коли капуста є необхідною стравою на столі.

Інгредієнти

  • Капуста;
  • Морква;
  • Харчова сіль.

Більше ніяких продуктів нам не знадобиться. Кількість регулюйте на свій розсуд. Але моркви повинно бути небагато, інакше закуска може закиснути. Тому на 1 качан знадобиться не більше 1 моркви середнього розміру.

Для приготування використовуйте йодовану або екстра, а звичайну кам’яну сіль.

Покрокове приготування

Соковиту і неушкоджену капусту потрібно нашаткувати. Ви можете використовувати звичайний ніж, але для простоти і зручності рекомендую використовувати спеціальний ніж.

Нижче ви можете обрати та замовити такий інструмент, він завжди стане в нагоді в господарстві. Доставка дуже швидка. Я думаю, можна витратити пару сотень рублів, але заощадити час на приготуванні.

Цікаве:  Полуничне желе: рецепт з желатином з подрібненої полуниці

Наступним кроком промиваємо морква під проточною водою, очищаємо і подрібнюємо на середній тертці. Пам’ятайте, що морквини повинно бути зовсім небагато.

Овочі перемішуємо в тазику. Деякі господині не знають, скільки солі потрібно для квашення капусти. Але можна не переживати, якщо скористатися одним простим способом.

Нам слід підготувати соляний розчин. Для цього в миску наливаємо 4 л холодної води з-під крана. Висипаємо в неї 1 склянку харчової солі. Добре перемішуємо, щоб кристали повністю розчинилися.

Тепер порційно відправляємо капусту в приготований розчин буквально на 2-3 секунди. Овочі візьмуть стільки солі, скільки їм потрібно. Виймаємо шумівкою і відправляємо в глибоку каструлю.

Коли каструля буде наповнена, то зверху накриваємо плоскою тарілкою, на який ставимо вантаж. Це може бути 3-літрова банка з водою. Капуста повинна бути повністю покрита розсолом.

1-2 рази в день закуску потрібно протикати дерев’яною паличкою, щоб виходили гази. Зазвичай, процес бродіння триває 3-4 дні.

Після того, як закінчиться бродіння, квашену капусту перекладаємо в стерилізовані скляні банки. Обов’язково утрамбовуємо закуску, щоб вона покривалася соком. При необхідності додаємо трохи розсолу.

Заповнюємо банки до самого верху. Дуже важливо, щоб вся капуста була покрита рідиною. Після цього закатуємо кришки за допомогою спеціального ключа.

Після цього прибираємо квашену капусту в банках на зберігання в підвал. Завдяки цим способом протягом усього року у вас буде в наявності смачна закуска.

Якщо зберігати просто в каструлі або під капроновими кришками, то найчастіше, верхній шар доводиться викидати, так як він не придатний для вживання. Тому герметична закрутка металевими кришками є самим надійним методом.