Кожна господиня восени займається заготівлею овочів і фруктів на зиму. Завдяки цьому круглий року на столі завжди є літні продукти, які можна використовувати для приготування різних страв або подавати окремо.
Практично в кожному салаті присутній такий інгредієнт, як консервована кукурудза. Ми всі купуємо її в магазині. Але промислові виробники додають у неї велика кількість хімічних речовин, тому про користь такого продукту говорити не варто. Поки є можливість можна замаринувати, заморозити на зиму зерна або качани.
Якщо ви вже пробували маринувати цей продукт, то найімовірніше, банку через кілька днів вибухала. Щоб цього не сталося, необхідно знати деякі нюанси:
- Тільки цукрові сорти підходять для консервації;
- Потрібно бланшировка;
- По можливості зрізаємо корінці гострим ножем;
- Банки заповнюємо лише на 2/3;
- Бажано додавати оцет.
Завдяки цим правилам заготівля буде зберігатися тривалий час, і на новорічні свята у вас в наявності один з основних інгредієнтів.
Отже, давайте розглянемо найпопулярніші рецепти заготовок.
Консервована кукурудза на зиму в домашніх умовах
Для заготівлі не підійде кормова культура, нам знадобиться саме цукровий сорт. Сам процес є нескладним, тому з ним впорається навіть господиня без досвіду.
Інгредієнти:
- Солодка кукурудза;
- 1 л води;
- 2 ст. л цукрового піску;
- 2 ст. л солі;
- 1 ч. л лимонної кислоти.
Приготування
Кукурудзу очищаємо від лушпиння і відправляємо її в таз або каструлю. Заливаємо холодною водою і варимо близько 40 хвилин. Якщо готувати її дуже довго, то вона стане м’якою, а цього нам не потрібно.
Щоб зернятка вийшли солодкими, під час варіння додаємо невелику кількість цукру, приблизно 1 ст. л на 1 л води.
Коли качани охолонуть, то потрібно відокремити зерна. Спочатку скористайтеся ножем, а потім можете робити це вручну.
Щоб наша консервація не вибухнула, кукурудзу слід промити окропом. Це дозволяє позбутися від дрібних комах і смітинок. Воду, в якій варили качани, не використовуємо, так як в ній багато бруду.
Тепер нам потрібно приготувати розсіл. Для цього в каструлю вливаємо один літр води, додаємо в неї лимонну кислоту, сіль і цукор. Все перемішуємо і чекаємо закипання рідини.
Тим часом розподіляємо зерна по стерильним банкам. Не заповнюйте ємність до верху, інакше заготівля може вибухнути, тому наповнюємо її на 2/3.
Коли маринад закипить, то заповнюємо їм банки, не доливаючи пару сантиметрів до верхнього краю.
Стерилізуємо заготовку в киплячій воді. Для цього нам знадобиться близько однієї години, а якщо ви використовуєте молоду кукурудзу, то буде достатньо 40 хвилин.
Після закінчення зазначеного періоду часу закатуємо кришки спеціальним ключем.
Банки перевертаємо догори дном, накриваємо теплою ковдрою і залишаємо на добу остигати. Зберігати консервацію краще в прохолодному місці, але і при кімнатній температурі з нею нічого не станеться до Нового року.
Маринована кукурудза в качанах
Ви можете заготовити смачний продукт на зиму цілком. Багато вважають, що замаринувати цей продукт не так просто, проте вам знадобиться трохи часу, щоб закрити його в банки.
Інгредієнти:
- Кукурудза;
- 1 л води;
- 2 ст. л цукрового піску;
- 2 ст. л харчової солі;
- 3 горошини перцю;
- 2 ст. л оцту;
- Лавровий лист;
Приготування
Відбираємо качани. Для консервування цілої кукурудзи, краще вибирати невеликий продукт, і бажано одного розміру. Очищаємо від листя і видаляємо волоски.
Потім піддаємо його термічної обробки. Для цього кладемо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
Після закипання води варимо кукурудзу близько 5 хвилин. А якщо качани давно дозріли, то варимо їх трохи більше. Після цього відкидаємо на друшляк і ставимо під холодну воду на три хвилини.
Щоб позбутися від зайвої рідини розкладаємо варені качани на рушник або протираємо паперовими серветками. При необхідності качани можна поділити навпіл.
Підготовлені качани щільно укладаємо в стерилізовані банки. Також потрібно приготувати маринад. Для цього доводимо до кипіння воду з цукром і сіллю. У кожну банку додаємо оцет, лавровий лист і перець, після чого заливаємо маринадом.
Заповнені банки стерилізуємо в окропі не менше однієї години.
Закручуємо стерилізованими кришками, накриваємо заготовку в перевернутому стані рушником і залишаємо на кілька годин, поки вона повністю не охолоне.
Заморожена кукурудза в качанах на зиму
Заморожування продуктів дозволяє зберегти їх на тривалий час. При цьому не потрібно ніяких додаткових інгредієнтів, в кукурудзі зберігає свої корисні і поживні властивості. Взимку вам достатньо буде дістати з морозилки і зварити.
Качани очищаємо від лушпиння, намагаємося видалити всі волоски. Потім ділимо їх на дві частини.
Якщо ви віддаєте перевагу варити кукурудзу разом з листям, то обертаємо ними шматочки і відправляємо в поліетиленовий пакет. Випускаємо все повітря і зав’язуємо пакетик.
Прибираємо в морозилку, і дістаємо, коли нам захочеться її зварити.
Після заморозки кукурудза трохи втрачає свій смак і стає менш соковитою. Тому можна заготовити варені качани. Для цього кожен шматок загортаємо в харчову плівку.
Взимку такі качани досить поварити близько 3 хвилин, після закипання води. Спробуйте зберегти продукт двома способами і тоді зможете визначити, який є кращим.
Заморожування в зернах кукурудзи
Зараз в кожному будинку є морозилка або окрема камера. Тому продукти можна без проблем зберігати на зиму. Заморожену кукурудзу можна використовувати для приготування випічки, салатів, рагу та інших страв. Для заготівлі вам знадобиться всього кілька хвилин.
Качани очищаємо, ретельно промиваємо під проточною водою і викладаємо на рушник, щоб вони добре просохли. Потім відправляємо в каструлю з водою і варимо протягом 5 хвилин після закипання.
Відразу ж відправляємо кукурудзу в холодну воду з кубиками льоду. Коли вона охолоне, то висушуємо її паперовими рушниками, щоб позбутися від зайвої рідини.
Тепер нам потрібно відокремити зерна. Цей процес є трудомістким і тривалим, тому наберіться терпіння.
Викладаємо зерна в поліетиленовий пакет і відправляємо в морозильну камеру.
Пакетик не займає багато місця, тому даний спосіб заморожування є дуже зручним. У зимовий час додавайте зерна в улюблені страви.
Рецепт кукурудзи на зиму, як в магазині
Це простий і швидкий спосіб заготівлі кукурудзи. Її можна використовувати не тільки в кулінарії, але і на риболовлі. Консервований продукт за смаком не відрізняється від магазинного аналога, тільки не містить шкідливих консервантів.
Інгредієнти:
- Цукрова кукурудза;
- 1 л води;
- 2 ч. л цукру;
- 1 ч. л солі.
Приготування
У каструлі доводимо воду до кипіння і відправляємо в неї качани на пару хвилин. Довше варити не варто. Потім перекладаємо продукт в холодну воду, поки вона не охолоне.
Гострим ножем зрізаємо зерна, а потім розділяємо їх вручну.
Закладаємо зернятка в банку на 2-3, додаємо цукор, сіль і заливаємо холодною водою, щоб від краю залишалося пару сантиметрів. І закручуємо стерильними кришками.
На дно каструлі викладаємо рушник, відправляємо в неї наповнені банки і повністю заливаємо їх водою. Накриваємо кришкою і кип’ятимо протягом 45 хвилин на повільному вогні. Знімаємо кришку тільки після охолодження заготовки.
Банки переважно зберігати в холодильнику, так як при кімнатній температурі вони можуть вибухнути.
Відео рецепт приготування кукурудзи на зиму
Якщо ви не зовсім розібралися в процесі заготівлі, то можете подивитися відеоролик з двома рецептами консервування в зернах і качанах. Крім оцту, цукру і солі нам нічого не знадобиться.
Є варіанти маринування кукурудзи без стерилізації, але я б не радив ними користуватися, так як заготівля може вибухнути вже через кілька днів, і всі ваші зусилля будуть марними.
Якщо у вас є які-небудь доповнення до рецептами, то можете поділитися ними у коментарях.