З чого почати? Підготовчий етап
Того, хто не знає, як зробити спуски на ножі, досвідчені майстри рекомендують дотримуватися наступної послідовності дій:
- Спочатку за допомогою шаблону потрібно перенести на заготівлю обриси клинка.
- Вирізати ніж болгаркою. Робити це потрібно чітко по розміченій лінії. На даному етапі досвідчені майстри обух не вирізають, інакше в подальшому під час шліфування спусків можуть виникнути труднощі: кінчик леза вийде з заваленими гранями. Як стверджують фахівці, дана частина клинка сама проблемна.
- На заготівлю нанести лінію спусків. Робити це необхідно з двох сторін. Сама лінія повинна бути максимально тонкої, але добре помітною під будь-яким кутом.
- Затиснути В лещатах прямокутну трубу або куточок. До нього за допомогою струбцини буде притиснута заготовка. Фахівці рекомендують скористатися двома струбцинами. В такому випадку майстер вдасться і притиснути кінчик ножа. Якщо ж струбцина одна, то її доведеться пересувати ближче до місця обробки. Вся площина заготовки повинна бути притиснута до опори максимально щільно.
На підготовчому етапі небажано, щоб гвинти струбцин були занадто затягнуті. Достатньо лише запобігти зсуву заготовки. Працювати буде зручніше, якщо затискають пристосування розташувати з протилежного боку. Місця в заготовці, на яких виточуються спуски, повинні бути, навпаки, ближче до майстра.