Ранетка — це маленьке яблучко, для смачного повидла, джему, варення

Ранетки – це крихітні яблучка. У народі їх ще називають «райськими». Незважаючи на те що вони зовсім маленькі, у них міститься пектин у великих кількостях. Саме ця особливість робить їх ідеальним продуктом для приготування варення, повидла та варення. У сирому вигляді ранетки до душі не кожному, оскільки вони терпкі і кислуваті. Але під час варіння, після додавання цукру, всі неприємні смакові якості зникають. Тому варення з ранеток користується такою популярністю.

Рецепти варення з ранеток

Існує величезна кількість різноманітних і цікавих рецептів з ранеток на зиму.

Однак їх об’єднує те, що яблучка для варення повинні бути добірними, маленькими, стиглими і повністю червоними. Вони повинні бути без вм’ятин і червоточин. Коли яблучка зібрані саме час приступити до приготування. Отже, почнемо.

Ранетки з лимонним соком

Для приготування знадобиться:

  • яблука – 0,5 кг;
  • кориця – ¼ ч. л.;
  • сік лимона – 50 г;
  • цукор – 500 г;
  • вода – 100 р.

Послідовність дій:

  1. Для початку яблука необхідно промити і відрізати хвостики.
  2. Потім пересипати їх цукром, залишити на 24 години, щоб вони пустили сік.
  3. Додавши трохи води, ставимо на вогонь і варимо п’ятнадцять хвилин з перервою, двічі доводячи до кипіння.
  4. Видавлюємо з лимона сік, висипаємо корицю.
  5. Кілька разів проварюємо на маленькому вогні і залишаємо остигати.
  6. Складаємо в простерилізовані банки і закатуємо.

Варення готове! Як виглядає варення з ранеток на фото нижче.

Райські яблучка з хвостиками

Інгредієнти:

  • 1 кілограм яблук;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 стакан води;
  • ½ Ч. л. лимонної кислоти.

Що і як робити:

  1. Беремо цукор, воду і лимонну кислоту і варимо сироп.
  2. Опускаємо в нього яблука і проварюємо п’ятнадцять хвилин.
  3. Остуджуємо і після цього знову проварюємо.
  4. Залишаємо на 24 години, після чого доводимо до кипіння і розкладаємо в банки.

Яблука ранетки – це відмінний продукт для виробництва варення в домашніх умовах.

Способи приготування

Варення з ранеток можна приготувати наступними способами:

  1. У духовці. Перш ніж проварювати ранетки, їх краще розрізати на дві частини і запекти в духовій шафі. Після цього їх протирають через сито, додають цукор, проварюють.
  2. В мікрохвильовці. Варення з ранеток – це простіше простого, якщо приготувати її у мікрохвильовці. Для цього потрібно розрізати яблучка на чотири частини і видалити насіння. Потім скласти на тарілку, полити водою і поставити в мікрохвильову піч на три хвилини. Якщо вони готові, відокремлюємо м’якоть від шкірки і перебиваємо її в блендері до однорідності разом з цукром.
  3. Варіння у воді. Щоб проварити ранетки, необхідно залити їх водою і проварити. Потім дістати з окропу і перетерти в гарячому вигляді. Додаємо в отримані пюре цукор і варимо на маленькому вогні.
Цікаве:  Роза Кордес діамант: опис і особливості догляду

Як підготувати яблука до закрутки варення?

Ранетки – це дуже делікатний продукт, який необхідно ретельно підготувати до переробки. Неважливо, де взяли яблука: купили на ринку, в супермаркеті або зірвали в своєму саду. Головне – ретельно промити під проточною водою. Або, ще краще, замочити в теплій воді на тридцять хвилин. Яблука можна порізати або залишити цілими. Все залежить від рецепту і способу приготування.

Консистенція яблучного варення густа, нагадує пюре. Щоб домогтися такого результату, фрукти потрібно проварити, протерти через сито і довести до готовності на повільному вогні. Коли варення тримається на ложці, значить, воно готове і можна приступати до закочування в банки.

Банки також потребують попередньої підготовки: їх потрібно вимити і простерилізувати.

Поради та рекомендації по закрутки варення з ранеток

Якщо приготувати варення за всіма правилами і порад, то десерт вийде просто незрівнянним. Щоб в результаті отримати смачне варення або повидло необхідної консистенції, звертайте увагу на наведені нижче поради в ході приготування варення:

  • ранетки – це досить щільні і сухі яблука, тому потрібно обов’язково додавати воду;
  • на десерт можна додати ваніль, корицю, за бажанням, какао – це додасть готовому продукту смаку;
  • якщо яблучка прозорі і не розтікаються по поверхні, вони готові;
  • прекрасно і довго зберігається варення в прохолодній коморі, підвалі та на лоджії;
  • нарізати яблука потрібно дуже швидко, щоб вони не встигли потемніти.

Таким смачним і яскравим, густим варенням також часто прикрашають торти і тістечка.

Ранетки – це маленькі, запашні яблучка з яких виходить чудове ласощі. Звичайно, процес варіння досить довгий і кропіткий, але воно того варто. Також не потрібно забувати, що, як і будь-яке інше варення, десерт з ранеток слід правильно зберігати.