Що таке морошка? Опис, корисні властивості та застосування

У нашій статті ми хочемо поговорити про дуже цікавою ягоді. Що таке морошка, знає не кожен. Багато чули про неї, але не пробували. В європейських країнах про цю культуру практично не знають. І це не дивно, оскільки виростає вона далеко не скрізь. У Росії її можна знайти на Далекому Сході та в Сибіру, та й то лише у вигляді дикорослої рослини, оскільки вирощувати культуру складно. У нашій статті ми хочемо поговорити про те, що таке морошка і які її корисні властивості.

Де і як виростає культура?

Варто відзначити, що морошка росте в регіонах з дуже суворими природними умовами. Відшукати її можна навіть за полярним колом. В нашій країні вона росте на Далекому Сході і в Сибіру. Також морошка зустрічається в Швеції, Скандинавії, Норвегії, Англії і навіть на Алясці. У Фінляндії навіть випускають монети із зображенням ягоди.

Що таке морошка? Це незвичайна культура, яка пристосувалася до умов життя в лісотундрі і тундрі. Віддає перевагу ягода рости в гірських регіонах, на вологих і болотистих землях, на курганах та рівнинах. Розростаючись, рослини утворюють щільний килим, на поверхні якого видніються напівпрозорі бурштинові ягідки. Культура дуже врожайна, з одного гектара можна зібрати до тисячі кілограм.

Опис культури

Що таке морошка? Це невелике присадкувата рослина, що досягає 13 см у висоту. Культура має дуже розгалужену кореневу систему. Цікавий той факт, що коріння рослини здатні йти вглиб на два метри.

Культуру відносять до перехреснообпилюваною форм, у неї утворюються жіночі і чоловічі квіти. Листя рослини невеликі за розміром і мають зубчасті краї. Ягоди розташовуються в закритих чашелистиках, які відкриваються після дозрівання морошки.

Опис рослини буде неповним, якщо не згадати про те, що ягода дуже нагадує малину. У процесі дозрівання вона спочатку червоніє, а потім стає жовтою і напівпрозорою. Її колір дуже нагадує відтінок бурштину. Ягоди спочатку неймовірно тверді, а в міру достигання стають м’якими і соковитими. Зацвітає морошка в травні, а збирати її можна в кінці липня і в серпні.

Хімічний склад

З давніх часів відомо про корисні властивості морошки. Застосування її в народній медицині пов’язано з тим, що ягода містить величезну кількість корисних речовин. У складі морошки присутні вітаміни: Е, РР, В, С, А. Культура має багатий набір органічних кислот: саліцилову, яблучну, лимонну. Що стосується мінеральних речовин, то морошка багата алюмінієм, фосфором, магнієм, кремнієм, кальцієм, залізом, алюмінієм. Крім того, ягоди багаті дубильними і пектиновими речовинами, харчовими волокнами, сіллю, цукром і водою.

Корисні властивості

Які ж корисні і небезпечні властивості морошки? Завдяки великій кількості цінних речовин у складі ягоди вона володіє наступними властивостями:

  1. Пригнічує ріст патогенної флори в шлунково-кишковому тракті.
  2. Має виражену протимікробну дію.
  3. Покращує роботу дихальної системи.
  4. Вбиває лямблії.
  5. Зміцнює імунітет, допомагаючи організму відновитися після хвороби.
  6. Стимулює функції м’язів і роботу головного мозку. Допомагає повернути сили після фізичних навантажень.
  7. Сильний антиоксидант, який здатний запобігти атеросклероз.
  8. Робить судини еластичнішими, регулює згортуваність крові.
  9. Має сильну сечогінну дію, знімає набряки, виводить шлаки, зміцнює організм.
  10. У народній медицині морошку використовують як ефективний засіб від цинги при відсутності вітаміну С. Ягода була справжнім порятунком для полярників, які перебували тривалий час в експедиціях.

Чи є протипоказання застосування морошки? Фахівці поки не виявили особливих протипоказань для застосування препаратів з ягоди. Однак не варто вживати ягоди в періоди загострення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах.

Також не можна вживати морошку при індивідуальній непереносимості.

Цвітіння і плодоношення

В природних умовах з лісових ягід морошка дозріває першої. У травні і червні на верхівках стебел з’являються поодинокі квітки, пофарбовані в білий або рожевий колір. Зовні вони здаються однаковими. Але це не так. В одних квітках розвиваються тільки маточки, а в інших – тільки тичинки. Це означає, що квітки одностатеві. Чоловічі квіточки великі, але плоди надалі утворюються лише з жіночих. У природі все продумано до дрібниць. Пилок чоловічих квітів опыляет жіночі, тому потрібні і ті, і інші.

Стиглі ягоди з’являються в липні. Вони являють собою складну костянку, яка за формою нагадує малину. Кожна з них складається з дрібних соковитих плодів, зрощених в ягоду. Незріла морошка пофарбована в червоний колір. В подальшому вона поступово стає жовтою і прозорою. Стиглі ягоди мають ніжний, кисло-солодкий смак.

Морошка, як і інші напівчагарники, зберігається в зимовий час за допомогою кореневищ. У зимовий час наземна частина відмирає. А з приходом весни нові пагони відростають з кореневищ.

Вибір місця для посадки

Про корисні властивості ягід морошки відомо давно. Оскільки зростає культура тільки в певних регіонах, знайти її в продажу практично неможливо. З цієї причини садівники роблять спроби вирощування морошки на своїх ділянках.

Цікаве:  Яблуня колоновидна Сузіря: опис, характеристика сорту, фото

У природних умовах культура найчастіше росте на болотах. Звичайно, на присадибних грядках таких місць ви не знайдете. Тому досвідчені садівники рекомендують створити на декількох грядках відповідні умови.

Вирощування морошки в саду – справа непроста. Для посадки необхідно вибрати добре освітлене місце. На ньому викопують траншеї глибиною не менше 50 сантиметрів. На дно викладають поліетилен з декількома отворами для стоку зайвої вологи. Верхню частину ґрунту, зняту при розкопуванні траншей, необхідно перемішати з кислим торфом, після чого отриманий субстрат засипають в ямки. Зверху грунт необхідно добре полити. У природних умовах морошка зростає на землях з рівнем кислотності рН 4,5-5. Вірним супутником рослини є мікориза. Це не що інше, як грибок на кореневій системі, допомагає культурі розвиватися навіть на бідних грунтах. Для вирощування рослин на городі можна придбати в квіткових магазинах микоризный препарат, який допоможе прижитися кущиків.

Способи розмноження

Посадка морошки і догляд за нею вимагає від садівників деяких зусиль. Перш за все необхідно знайти кущі культури. Найпростіше викопати їх у лісі і пересадити на свою ділянку. Такий варіант можливий у тому випадку, якщо ви живете в регіоні вирощування культури.

Отримати розсаду можна з насіння, витягнутих із стиглих ягід. Посівний матеріал відразу висаджують в ящики з родючим грунтом, змішаної з кислим торфом. У відкритий грунт сіянці можна висаджувати тільки після зимівлі.

Найбільш складним способом розмноження морошки є живцювання. Для отримання матеріалу необхідно нарізати живці на плантаціях культури. Далі їх поміщають в живильний субстрат і добре поливають, укривши плівкою. Для вкорінення необхідно підтримувати високий рівень вологості. Живці укорінятимуться ближче до осені. Пересадити у відкритий грунт їх можна відразу або ж почекати до наступного сезону.

Посадка і догляд

Ви вже дізналися про те, що це за ягода, прочитали про корисні властивості морошки і протипоказання. Посадка і догляд за культурою – наступне питання, яке необхідно розглянути в рамках даної статті.

Кущі морошки висаджують на підготовленому ділянці з дуже вологим грунтом. Надалі доведеться регулярно перевіряти, наскільки вологий грунт на ділянці, адже морошка в природних умовах росте на болотах. Ми вже згадували, що рослинам необхідний високий рівень кислотності грунту. Полив водопровідної або колодязною водою може спровокувати появу хлорозу. Для того щоб уникнути проблем, необхідно внести в грунт мелену сірку. Крім того, можна злегка підкислити воду лимонною кислотою перед поливом. Основне правило вирощування морошки – регулярне зволоження грунту.

Експериментальне вирощування

Варто зазначити, що про догляд за морошкою в домашніх умовах мало що відомо. Культуру нечасто зустрінеш на городах. Можливо, в майбутньому буде налагоджено промислове вирощування культури. Перші спроби вже зроблено у Фінляндії, де вперше у світі було налагоджено парникове вирощування цінної ягоди. Суть методики полягає в тому, штучно створюються належні умови для вирощування культури.

При належному догляді, оптимальному рівні вологості та освітленості можна отримувати ягоди протягом усього року. В умовах парника вдається зібрати до 8 кілограмів врожаю зі 100 кв. м

Лікарські форми

Для приготування лікарських препаратів використовують коріння, листя і ягоди. В косметологічній промисловості активно використовують олію з насіння культури. Його додають в маски і креми. Олія діє як дуже потужний антиоксидант, запобігає появі пігментних плям і зморшок.

Свіжі ягоди гарні в боротьбі з цингу і авітамінозом. Свіжа морошка має тривалі терміни зберігання (до трьох місяців). Для збільшення термінів зберігання ягоди вимочують. Мочена морошка має практично ті ж властивості, що і свіжа. Відвар з листя і коріння рослини має виражену сечогінну дію. А ось настоянки використовують при порушенні обміну речовин і кровотечах.

Підживлення

При вирощуванні культури кілька разів в сезон необхідно вносити добрива. З приходом весни можна підгодувати рослини мінеральними речовинами, органічними сумішами або гноєм. Безпосередньо перед плодоношенням можна використовувати біостимулятори.

Хвороби і шкідники

Незважаючи на те, що культура виростає в умовах дикої природи, при вирощуванні на городі садівники можуть зіткнутися з тим, що рослини вражають малинові шкідники: попелиця, павутинний кліщ, стеблова муха, сунично-малиновий довгоносик і т. д. Впоратися з комахами допоможуть інсектициди: «Карбофос», «Актеллік», «Метафос».

Для запобігання появи грибкових хвороб навесні рекомендується обробляти рослини 3% розчином бордоської рідини. Часте застосування хімічних препаратів негативно позначається на якості плодів, тому по можливості варто використовувати для боротьби з шкідниками і грибками народні методи.

В цілому морошка невибаглива, але вимагає високого рівня вологості. Саме в цьому і полягає складність її вирощування на присадибних ділянках.